Rukola naša nasušna – omiljena beogradska salata

Ne zna se kada ni kako je počela romansa između Beograđana i rukole, ali znamo da nije tako davno. Tek, odjednom, došla je u restorane i suvereno zavladala kao jedna od najpopularnijih salata na menijima. Brzo je, kao što i priliči fatalno privlačnoj pojavi, preplavila tanjire, pa je danas na skoro svakom tanjiru i kao deo dekorativne kompozicije, pa se često u šali može čuti da samo još nismo jeli rukolu s prilogom od rukole. Ipak, rukola se gaji u mediteranskom pojasu od pamtiveka i neodvojiv je deo italijanske kuhinje. Osim kao salata i kondiment, može se konzumirati i kroz smutije i potaže, a mi smo se kod Iceberg Salat Centra raspitali koje su zdravstvene i hranljive prednosti ove zelene lepotice.

DSC_00021

Salata sa rukolom, parmezanom i devičanskim maslonovim uljem

Rukola pripada istoj porodici kao i kelj, karfiol, brokoli, prokelj i brokule, radič, vasabi, bok choy raštan i ostale razne podvrste kupusa. Ovu porodicu odlikuje tamno zeleno lišće prepuno oksidanasa. Mnoge su studije dokazale da povećan unos rukole smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i srčanih bolesti, produžava život i unapređuje zdravstveno stanje, povećava opštu energiju i smanjuje telesnu težinu. Povećava i nivo dobrog, a snižava nivo lošeg holesterola, podstiče cirkulaciju i normalizaciju krvnog pritiska. Odlična je i za vid. Isti sastojak koji ovom i srodnom povrću daje blago gorak ukus – Sulforafan – je onaj koji se ističe u prevenciji kancera, posebno kancera pluća i debelog creva, ali i melanoma, prostate i pankreasa.

2

Pizza sa pršutom i rukolom u Guliju

Visok sadržaj hlorofila u vitkim zelenim listićima rukole odličan je u neutralizovanju karcinogenih efekata koji se vezuju za meso spremljeno na roštilju. Verovatno je tako i postala omiljen dodatak sočnom grilovanom bifteku. Uobičajena količina salate – oko 40g sadrži samo 10kcal, ali je toliko prepuna vitamina i nutrijenata da je dospela na listu Top 10 ANDI (Aggregate Nutrient Density Index) namirnica, koje odlikuje velika koncentracija hranljivih materija u što manjoj kalorijskoj vrednosti.

Palenta sa sirom, prsutom i rukolom

Palenta sa sirom, pršutom i rukolom u Terminalu

U inostranstvu ćete je retko dobiti pod ovim nazivom, uobičajeno je da se naziva Arugula ili Rocket salad, ali na Zapadu i dalje gubi bitku u popularnosti sa keljom, koji je trenutno svetski zeleniš broj jedan. Mi je volimo uz crveno meso, karpaćo i pršutu, uz ribu ili grilovan sir, sa listovima parmezana, pinjolama, maslinovim uljem i sušenim ili čeri paradajzom, kao i u leti omiljenoj kapreze salati – i kod kuće i u restoranima. Ali najomiljenija nam je sigurno sveža, posuta preko vrele pizze prekrivene pršutom i mocarelom, hrskava i osvežavajuća. Baš takvu naručujemo u Pomodoru, Pizza baru, Kampanija tratoriji i Komunaleu, ali nas jako odbija kada nije sveža, kao u zemunskom Campo de Fiori. Koja su vaša omiljena mesta i omiljene kombinacije sa zelenim listićima rukole?

Mekana hobotnica sa rukolom, Salon 5

Mekana hobotnica sa rukolom, Salon 5

Iceberg Salat Centar je nedavno ponudio sasvim personalno rešenje za ljubitelje rukole – Rukolica pakovanje od 35g. Ovo je porcija za jednu osobu, koja rešava potrebe za ukusnom salatom bez straha da će vam ostatak salate uvenuti ili ostati zaboravljen u frižideru. Zgodna je i da začinite obrok na poslu. Super rešenje za svakodnevni dejt sa zdravom ishranom.
RUKOLICAflet

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *