Sladoledomanija u Beogradu

Nakon što smo vam otkrili gde se jede najbolji kolač u Beogradu, gde se pije dobro vino, prva jutarnja kafa, vreme je da vas upoznamo i sa sladoledom, tom magičnom ledenom poslasticom.

Još ranije sam spominjala da nisam klasičan ljubitelj slatkiša. Volim malo prisustvo šećera u određenim namirnicama, ali nisam okoreli ljubitelj čokolade. Pa čak ni sladoled nisam volela do skoro, a onda su me očarale sve te sladoledžinice po gradu i ja sam podlegla sladolednom izazovu.
Zaključila sam da kada jedem sladoled, ja zapravo mislim o njegovom ukusu i sastojcima. To možda zvuči čudno, ali ja volim da mislim o mleku, voću, lešniku, pistaćima i ostalim sastojcima od kojih se pravi sladoled.
Recimo, ako jedem sladoled od maline, razmišljam o polju malina i njihovom branju i naravno ne želim da se to završi.

20150714_124435

Sladoled je nekada bio dostupan samo na dvorovima i kraljevskim trpezama, pa je predstavljao pravi luksuz, a recepti su bili strogo čuvane tajne. Danas sladoled čini ljude srećnijima i služi se u neverovatnim ukusima i kombinacijama. Iako je sladoled prema nekim podacima nastao u Kini, zapravo se Italija smatra kolevkom ove poslastice.

Na štapiću, u kornetu, u čaši, sladoled može da popravi raspoloženje za svega nekoliko trenutaka.
Iako danas imamo netipične ukuse sladoleda kao što su slanina, kajmak, smokva, cvekla… i dalje su najpopularniji vanila, čokolada i jagoda.

U Beogradu je iznenada počela invazija sladoledžinica, koje nude ukuse koje ne biste mogli ni da zamislite. U svim tim novootvorenim radnjama, sladoled se pravi ručno od prirodnih sastojaka i naravno recepti su tajne koje se ljubomorno čuvaju. Tako da danas jedemo sladoled sve boljeg kvaliteta. Moj prvi izbor je uglavnom kombinacija čokolade i voća.  U ovom tekstu upoznaću vas i sa onim egzotičnijim, a vi izaberite sladoled po svojoj meri 🙂

1. Sapore – pravi italijanski sladoled, bez dodatka veštačkih aroma i konzervanasa. Tajni recept za ovu ledenu poslasticu,  očarao je sve koji se rado vraćaju na ovo mesto. Neobične kombinacije ukusa, bez glutena. Moj favorit pistaći, „ostrvo kojeg nema“ i „djanduja“. (2 kugle – RSD 250)

Update: U međuvremenu, Sapore je zatvoren. Gospodin Paolo, vlasnik, preselio se u Španiju i ostali smo uskraćeni za uživanje u ovim predivnim ukusima.

Sapore

2. Crna Ovca –  iako je ovo najmlađa sladoledžinica u Beogradu, već se izdvojila svojom neobičnom ponudom. Vlasnici balansiraju negde između tradicije i savremenog. Drže se proverenih italijanskih recepata, ali i eksperimentišu sa novim ukusima, pa tako ovde možete probati sladoled sa ukusom kajmaka, dok su slaninu imali priliku da probaju samo oni najbrži i najhrabriji 😀 Priznajem, ti slani ukusi me ne privlače, probala sam kajmak i ostala potpuno ravnodušna, „not my cup of tea“. No, zato su bela čokolada, susam i pistaći apsolutni pobednici! (3 kugle – RSD 350)

Crna ovca

3. Moritz Eis –  originalan pristup, mašta i kreativna ponuda ukusa – cvekla, bosiljak, bundeva, vanila sa Madagaskara… očaraće vaša čula. Plus lokal koji podseća na bečke ili pariske poslastičarnice, glasamo za njega zbog inovativnosti, ali i činjenice da se sastojci kupuju direktno od uzgajivača iz Srbije. Na listi omiljenih je bela čokolada. (3 kugle – RSD 350)

(vanjavila)10601676_344893169020029_480155317_n

4. Poslastičarnica DJ – Jedna potpuno drugačija priča, stara poslastičarnica sa tradicijom dugom 70 godinaTradicionalno i nostalgično, svako će naći za sebe željeni ukus. Ja preporučujem sladoled od maka, ukus je divan. Meni je mak asocijacija na maminu štrudlu s makom, ali ako biram između štrudle i sladoleda, glas ide zaaa sladoled! (2 kugle RSD 120)

Poslastičarnica DJ

5. Bacio – sladolede spremaju po recepturi starih italijanskih majstora, bez glutena su i koriste steviju u mnogim ukusima umesto šećera. U ponudi imaju i poslastice na štapiću, pravljene u njihovoj radionici i naravno kornet varijantu. Moja preporuka ide za kombinaciju mente i smokve (2 kugle RSD 220).

bacio

6. Home made company/ Coffee Room – sladoledi se pripremaju od najkvalitetnijih sirovina iz Italije, punog i bogatog ukusa. U ponudi od 28 različitih glas ide za čokoladu, nutelino i plazmu. Nekoliko ukusa je dostupno i za osobe koje su na dijeti, ali i za one koji izbegavaju gluten u ishrani. Neuobičajene i zanimljive kombinacije (kugla RSD 130).

hmc

7. Radisson Blu Old Mill – Da li ste imali priliku da probate sladoled koji se sprema za svega minut i po uz pomoć tečnog azota? Pravi se na temperaturi od 196 stepeni ispod nule, a sama priprema je vrlo bajkovita. Za ovaj sladoled se u hotelu pravi sveža baza od vanile (mleko, pavlaka, šećer i šipka vanile), a na kraju se dodaju ukusi po želji. Ovo je za sada jedino mesto u gradu u kome možete probati ovu jedinstvenu i ukusnu poslasticu. Možemo reći da se u ovom hotelu rađaju vrlo inovativne ideje! Porcija ovog sladoleda košta RSD 490.

11411835_1606164579669084_7720274651308108578_o

Probajte, istražite i javite nam koja je vaša omiljena sladoledžinica u Beogradu, tokom ovih vrelih letnjih dana 😉

*Sve fotografije Ukus Beograda

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *