Kafeterija Prolaz- kada ste poslednji put popili kafu na miru?
U poslednje dve godine u Beogradu je pokrenuta prava kafe-revolucija. Krenula je tiho, sa Dorćola, i ubrzo zahvatila centar grada. Ispostavilo se da su ljudi bez obzira na mnoštvo kafića na svakom koraku željni ˝prave˝ kafe, a ne ˝Nesa˝ koji više liči na mleko, espressa kroz koji je voda puštana 5 puta i sličnih ˝specijaliteta˝. Upravo ta želja učinila je da i u ostalim krajevima grada počnu da niču kafeterije kako bi udovoljile ljudima ˝iz kraja˝. Upravo to je slučaj i sa kafeterijom ˝Prolaz˝ na Banovom brdu.
Ušuškana u tihom kutku u neposrednoj blizini Požeške ulice, ova kafeterija pre svega nudi ono za čime svi žudimo- mir, ali u centru dešavanja. Enterijer je konstruisan po već oprobanom receptu koji se primenjuje u poslednje vreme- palete, drvo, jastučići, po koji zanimljiv komad od kovanog gvožđa- i eto instant šika! Ono što daje poseban šmek ovom mestu je puno zelenila jer se nalazi pored parka, pa zato dok pijete kafu imate taj fenomenalni osećaj da ste u dvorištu svoje kuće iz mašte.
Ono što dodaje šarm Prolazu je minimalistička karta pića sa samo devet mogućnosti– 5 vrsta kafa, ceđeni sok, specijalitet kuće Detoks voda, pivo i vino. Ali, da li nam treba išta više? Cilj je bio jednostavan- imati u ponudi samo stvari vrhunskog kvaliteta, smrt konzumerizmu i masovnoj proizvodnji! Nema Koka-kole, nema gustog flaširanog soka. Šta to podrazumeva? Kada je u pitanju kafa, to su „speciality“ kafe koje po pravilu sadrže 100% Arabica sortu najvišeg kvaliteta, na berzi ocenjene sa minimum 80 do maksimalnih 100 poena. Capuccino (145RSD) koji sam probala zaista je opravdao ocenu. Kada je u pitanju pivo, to je domaći KAŠ, koji se proizvodi isključivo od visokokvalitetnog hmelja, nefiltrirano je i nepasterizovano. Vino u ponudi je organskog porekla, iz vinarie Maurer iz Hajdukova koja se bavi proizvodnjom organskih vina još od 1994. godine, a imaju tradiciju dugo gotovo 100 godina. I na kraju, njeno veličanstvo- Detoks voda (125RSD), pravi spas za vrućinu. Služi se u tegli, a sprema se tako što se pažljivo birano voće, povrće i začini stave u vodu i ostave nekoliko dana. Ne samo da dobijete zdrav i osvežavajući napitak, već se i zasladite voćem dok ga pijete (note: ne štede ga).
Ono što želim posebno da istaknem jeste ljubaznost kakvu odavno nisam videla i koja je često nedostaje mestima ovog tipa. Možda je to zato što je ˝Prolaz˝ zapravo porodična priča, ali mene su kupili upravo ti mali gestovi- mogućnost da radim u bašti jer nije problem da mi razvuku produžni kabl na pola bašte, flaša vode uz kafu po vrelom danu iako je nisam tražila i slične stvari koje su po mom mišljenju ˝normalne˝, ali su postale neuobičajene.
Na moju preporuku, Nikola je posetio nakon par dana ovo mesto, i potvrdio moj utisak rečima: ˝Baš kao što si rekla, preslatko˝. Jedino mi je žao što ne stanujem bliže, jer bi Prolaz definitivno bio moj izbor za letnju van-kancelarije-kancelariju.
Sve fotografije: Ukus Beograda
Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.
Ocene
-
Kafa:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.8
1 коментар
Zaista mirno i lepo mesto za svako doba dana.. Idealno za jutarnju kafu, popodnevni predah ili opušteno veče sa prijateljima. Nema mnogo promišljanja šta ćete naručiti, a nema ni potrebe, čak i ako ste zahtevni naći ćete nešto baš odgovarajuće, jer sve je dobro odabrano, kvalitetno i kreativno. Mir, ljubaznost i toplina jesu odlike ove male kafeterije, pa preporučujem kad god ste u prolazu da svratite.