Australijske arome i buketi – Jacob’s Creek vina

Uvek me raduje kada se svest o vinskoj kulturi podigne na viši nivo. Srbi vole vino, ali je cela moja generacija usled raznih događaja odrastala uz vina koja mogu eventualno samo za špricer da se koriste. Neki novi mladi ljudi odlučili su da je, pored oživljavanja domaćih vinograda prava stvar i upoznavanje sa vinima sa drugih podneblja, drugih kontinenata i uživaju u razmeni iskustava, upoznavanjem kulture i tehnologija.

Krajem maja dobio sam priliku da prisustvujem veoma ekskluzivnoj prezentaciji australijskih vina sa etiketom Jacob’s Creek, u jednom beogradskom finom restoranu. Gospodin Nick James-Martin, internacionalni brend ambasador, predstavio je svoje favorite iz tri vinske kategorije, kroz uparivanje sa ukusnim specijalitetima.

1 penusavac Penušavo vino, Chardonnay Pinot Noir, koje mi je preporučeno kao savršeno za žurke i proslave i koje važi za jedno od najboljih vina u svojoj kategoriji, pratilo je školjke San Žak sa pirinčem, spanaćem, semenom bundeve i pireom od špargle. Osvežavajuće note limuna i crvene ribizle preovladavaju u ovom vinu, a osetila se i prijatna suvoća svežeg hleba, tipična za Pinot Noir.

2 beloChardonnay, najviše nagrađivano vino kuće posluženo je uz brancin rolovan u špargli, pire od bundeve, paradajz odležao u bosiljku i maslinovom ulju i grilovane gambore. Dominantne su arome dinje, breskve i limuna sa aromama hrasta i vino je lako, sveže i blago reskog ukusa, taman za leto.

3 crvenoShiraz je vino srednjeg tela, tamno crveno sa bogatim ukusom. Izdvajaju se specifične note zrelih šljiva i ljute paprike. Preporučuje se uz crvena mesa, jagnjetinu i stare sireve. Tako smo ga i mi probali uz jagnjeći kotlet, raviolone sa duvan čvarcima i rikotom i konfit krompirom.

Jacob’s Creek vinarija je proglašena za najnagrađivaniju vinariju u 2014. Ipak, gospodin James-Martin je istakao da su njegovi sunarodnici u odnosu na naš istorijat vinogradarstva – tek početnici. Saznali smo i da su za novo zaštitno lice izabrali prvi reket sveta – Novaka Đokovića, koji je u okviru kampanje ’Made By’ ispričao svoju životnu priču. Noletu su se ova vina očigledno dopala, i moram da priznam da se i ja slažem sa njim.

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *