Hedonizam u vinskoj boci – Podrum Wineart

Neko uživa u hrani, muzici, pivu, knjizi, dok za mene potpuno uživanje uvek podrazumeva i čašu vina. Biti hedonista ne znači trošenje silnog novca i isticanje društvenog statusa. Skupocena boca vina je u poslednje vreme više postala statusni simbol, a ne uživanje u svakom gutljaju, zato kažem da ponekad više uživam u flaši vina kupljenoj u obližnjem marketu za 500 dinara, nego u nekom skupocenom francuskom Chardonnay-u, jer vino mi pruža svoju ljubav i leči dušu.

Podrum - šešir i vino

Jedno od omiljenih beogradskih mesta za ljubitelje vina je svakako Podrum Wineart. Ispijanje savršene čaše Tamjanike, uz masline, grožđe, beli nameštaj i plavo nebo nad Dorćolom, učiniće da vam se na trenutak učini kako udišete morski vazduh. Zimi ćete uživati u unutrašnjosti kojom preovladavaju boja drveta, braon tonovi i boja cigle; vrlo ušuškano mesto sa ogromnim staklenim izlogom.

Osoblje je izuzetno edukovano i ljubazno, te su uvek spremni da vam pomognu pri izboru vina. Ovde možete da probate vina iz Čilea, Francuske, Španije, Hrvatske i Srbije. Pozitivno je što možete da poručite i pola čaše vina, te na taj način  prvo proverite da li vam neko vino odgovara ili ne, ali i da degustirate neka ekskluzivna, skupa vina. Zamerka je, što je većina vina dostupna samo na flašu.

Podrum - hedonizam

Kako uglavnom pijem bela vina, moja preporuka je Tamjanika Budimir. Cenovno vrlo pristupačno – oko 350 RSD, a baš kao i miris tamjana što se širi iz kandila i dopire do svih, tako je i ovaj čudni muskantni osećaj prepoznatljiv za sve ljubitelje vina.

Da bi uživanje u vinima bilo kompletno, uz čašu ovog božanskog pića možete uživati i u nekoliko vrsta sireva, maslinama, pršuti, bagetima. Treba napomenuti da se u sklopu Podruma nalazi i Wine shop u kome možete kupiti vina za poneti.

Podrum - magazini

Iako je Srbija zemlja sa dobrim vinskim potencijalima, to svakako nije prva asocijacija strancima koji nam dolaze u posetu. Kod nas se u većini slučajeva više cene recimo, francuska ili hrvatska vina. Da li je to pomodarstvo, ne bih znala reći?! Samo znam, da kada god imam priliku uvek se radije odlučujem za naše domaće vinarije: Temet, Cilić, Radovanović, Aleksandrović, Kovačević…. Po neki put pogrešim, dok se češće oduševim mirisima i ukusima koje nude domaći proizvođači.

Podrum - vina

I za kraj citiraću Plutarha: “Vino je među pićima najkorisnije, među lekovima najukusnije, a od hrane najugodnije”.

Da li volite vina i koja su vam omiljena?


 

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Vino:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *