Coffee Room – Kutak za desertnu umetnost
Kišna nedelja, ima li šta gore? Na brzinu smo odlučili da ulepšamo sebi dan, te je logičan izbor bilo slatko. Klasičan koncept poslastičarnica, u koje idemo prvenstveno na dobar kolač, se u današnjem moru kafea, barova i kafeterija istopio. Zato ovih dana možemo reći da patroliramo po gradu i istražujemo za vas najbolje poslastičarnice. Coffee Room na Topličinom vencu nas je te nedelje uz prvu kafu i kolače preneo u carstvo kolača, sladoleda i kafe, uz pomalo francuski šarm.
Kada smo pitali prijatelje šta najčešće naručuju/jedu kada se osećaju loše, većina njih je odgovorila “SLATKO”. Tešimo se slatkišima, tražimo sigurnost u desertima, zadovoljstvo nam proizlazi iz poslastica. Ako vam je ručak nezamisliv bez slatkog zalogaja, ako frajere pamtite po omiljenim kolačima, a svako malo slavlje vam je nezamislivo bez čokolade, mi smo vam pronašli idealno mesto za sve što vam je potrebno.
Čisto, nenametljivo, tiho – Coffee Room je bio odličan izbor za nedeljno uživanje uz zvuk rominjanja kiše. Sama atmosfera u lokalu je topla i osećate se kao u nekom salonskom stanu u kome su izložene umetnine. Umetnost bukvalno visi sa plafona – u upečatljivim bakarnim lusterima Toma Diksona.
Uključili smo njuh na maksimum, a ispred nas se stvorila raznobojna četa kolača, sladoleda, eklera i drugih poslastica… Život i te kako može biti sladak, mogu da kažem i previše, jer smo realno i preterali, no nismo mogli da se zaustavimo na samo jednom kolaču, pa zar je to greh?! Iako nam je najveći ljubitelj slatkiša među nama – Jelena, te nedelje nedostajala, nadoknadili smo i pojeli i njen deo 😉
Oduševili smo se ukusima i neobičnim spojem kao što su smokva i rogač, kruške u vinu ali i “raw cake” poslasticama. Nasmejano i ljubazno osoblje, pomoglo nam je u odabiru, pa smo se odlučili za potpuno različite ukuse. Anjin izbor je bilo osveženje u obliku sladoleda, Niki je naravno uzeo čokoladnu bombu – Toffee, a ja sam se odlučila da isprobam tart sa kruškama u vinu (417 RSD).
Nisam se napila, ali se zasladila svakako jesam. Volim kruške, ali ih i ne jedem tako često u kolačima. Ovde je voće došlo do punog izražaja, te je ovaj tart bio pun pogodak, potvrdila se moja maksima da najbolji recepti proističu iz jednostavnosti. Testo sam najmanje osetila, baš onako kako i volim, dok je crna čokolada sa kruškama kuvanim u vinu dobila svoj potpuni ukus uz dodatak muskatnog oraščića i cimeta.
Kolač Toffee (427 RSD) koji je bio Nikijev izbor, je sasvim dovoljan za dvoje ljudi, ali svi znamo da naš Niki vredi za dvojicu, tako da mu je i to bilo malo. Toffee ima čokoladnu koricu, a unutra je čoko fil sa mascarpone sirom, karamel punjenjem i celim lešnicima. Zaista fantastična kombinacija fine čokolade i karamele sa krckavim blagom lešnika.
Sladoledi se pripremaju od najkvalitetnijih sirovina iz Italije, punog su i bogatog ukusa (130 RSD/lopatica). Bogatsvo ukusa ne manjka čak ni u dijetalnim verzijama i onim prilagođenim osobama koje izbegavaju gluten. Mi smo odlučili da u nedelju prekršimo sva dijetalna ograničenja i prepustimo se invaziji mlečnih ukusa: čokolada, Nutelino i plazma bili su naš izbor. Među 28 različitih ukusa, tamo možete pronaći i one od 100% voća.
A onda smo odlučili da okrenemo još jednu slatku turu: raw cake ili presna torta – sa malinama, sirovim indijskim orahom, bademom, kakaoom, kokosovim uljem i sirupom od agave (417 RSD). Proizveden je bez termičke obrade i u potpunosti od sirovina biljnog porekla. Ovi ukusi namenjeni su prvenstveno osobama sa dijabetesom, vegeterijancima i veganima, ali su veoma popularni među svim sladokuscima. Nama su se veoma dopali.
Anja i ja nikako nismo mogle da izostavimo i eklere (387 rsd/ 2 komada u porciji). Probale smo dve varijante koje dolaze u porciji: lešnik i vanila-malina. Eklerčići su ukusni i sočni, sa hrskavim testom i ukusnom kremom, moram da priznam da smo ih jedva pojele, jer je naš šećer već drastično skočio od svih ovih čokoladnih đakonija.
Kako su nam objasnili, Coffee Room neguje i kulturu pripremanja i ispijanja kafe, a služi se naša omiljena Illy kafa, 100% arabica, i to u preko 40 varijanti- od klasičnog espressa (155 RSD) preko lattea (227 RSD), pa sve do, leti omiljenih, hladnih kafa i kafa sa alkoholom. Bitno je naglasiti da su sve kafe dostupne i u varijanti bez kofeina, kao i sa sojinim ili bademovim mlekom. Idealno za kaficu sa drugaricama!
Istorija: “Coffee Room na adresi Topličin venac 17, drugi je po redu sa ovim nazivom i otvoren je u novembru 2014. godine, a prvi Coffee Room otvoren je pre šest godina u prizemlju Ušće Shopping Center-a, gde i danas uspešno radi. Koncept je u startu postavljen tako da Coffee Room ima kvalitetnu i bogatu ponudu kolača i sladoleda, pa je nakon prvih nekoliko meseci rada lokala u Ušću, osnovana firma Home Made Company, kako bi se za Coffee Room obezbedila adekvatna ponuda kolača, torti i sladoleda, koja je danas prisutna i u velikom broju beogradskih kafića i restorana.”
*Sve fotografije: Ukus Beograda
Vanja Vidaković
Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.8
4 коментара
Ovo je sjajno mesto, jedno od mojih omiljenih i baš mi je drago da su dobili ovako super ocene! Macaronsi su definitivno najbolji u gradu, od kolača ne znam šta bih pre izabrala, a osoblje je na nivou vrhunskih kafića i restorana u inostranstvu. Dobar primer mnogima, samo napred!
HOME MADE CAKE JE CAR, A ŠUMSKA TAJNA JE CARICA!
Sladoled je stvarno vrhunski! Nema sta nema i nije voden i nije sa ledom, nego pravi gelato. Bas dobar ukus.
Niste pomenuli Medenu jagodu! Vrh! I ima ga i zimi i leti, cak i kada na pijacama nemaju jagode. Kako ih nabavljaju?
Iskreno preporucujem mesto.
Када сам први пут ушао нисам имао велика очекивања, али како сам се преварио…..
Кафе врхунске, колачи – довољно је рећи ” Homemade”…..