Upoznajte Sloveniju kroz kulinarske specijalitete

Već sam vam pisala o tome kako sam ostala očarana ovom malom zemljom, njenim potencijalima i srdačnošću. Kako bih vam detaljnije prikazala slovenačku kuhinju i privolila da možda i sami isprobate ili otputujete, u nastavku sa vama delim i detaljnije priče za neka od najspecifičnijih jela koja sam tamo probala.

ukus-beograda-slovenija

Verujem da je većini, pri prvoj pomisali na Sloveniju kada je u pitanju hrana, u glavi originalna blejska (bledska) kremšnita. Velika, sa prozračnim kremom, mnogo šlaga i hrskavom koricom, pa još ako je jedete pored Bledskog jezera, uživanje je potpuno. Inače, ove čuvene kremne razine, vode poreklo iz Vojvodine, čiji recept je svojim preseljenjem preneo poslastičar Ištvan Lukačević iz Sente i samo ga prilagodio. Bled je tih godina počeo da razvija turizam, i ove krempite su postale prepoznatljive u turističkoj ponudi. Nadamo se da ćemo i mi uspeti da patentiramo neka od naših jela po kojima smo i te kako poznati.

Stoga, ako ste na Bledu, obavezno sedite u baštu hotela Toplice, sa predivnim pogledom na jezero i uživajte u svakom zalogaju.  Postoji mnogo recepata za pravljenje krempita, ali umesto da kuvate vi u našem tekstu Krempita maraton izaberite svoje omiljeno mesto i sastojke za ovu prhku poslasticu.

 

bledska-krepmpita

Blejska kremšnita

Sledeća stavka, koju svakako ne smete zaobići je prekmurska gibanica. Tradicionalna slovenačka pita, u prvi mah možete pomisliti da je u pitanju slana varijanta, ali ne, ova poslastica sastoji se od četiri različita fila: mak, jabuka, sir i orah. Meni miriše na pravu jesenju poslasticu i to još kad uživate u pogledu na Julujske Alpe uz čašu vina, doživljaj ostaje duboko urezan. Dok različiti ukusi gibanici obezbeđuju punoću, sočnost i nežnost u ustima. Miriše na bakinu kuhinju, ostavlja ukus u ustima koji dugo pamtite, a tradicija sa kojom je povezana nateraće vas da se opet vratite u ovu predivnu zemlju.

prekmurska-gibanica

Prekmurska gibanica

Zatim sledi malo tradicije na tanjiru, štrukle i žganci. Štrukle mogu biti i slane i slatke, i kuvane i pečene, i glavno jelo i desert, na vama je da izaberete omiljenu varijantu. Ako volite testo, ovi jastučići će vas osvojiti. Meni je draža zapečena verzija, nego kuvana, podsećaju me na pitu sa domaćim korama, a opet je testo dosta deblje. Kod ovog jela se potvrđuje moja maksima: jednostavnost je česta formula za uspeh.

Kod nas poznatija kao palenta, u Sloveniji to su žganci. Kako sam uspela da shvatim razlika je u tome što se žganci pripremaju sa krupnijim kukuruznim, heljdinim ili ražanim brašnom. Dosta su prisutni u ishrani, čak i kao prilog mesu, što možete videti na levoj fotografiji.

collage

Žganci i štrukle

I kao završetak tu su kranjske kobasice, origanalno najbolje. Punog ukusa, začinjene, jedinstvene i ukusne. Ove kobasice su tradicionalni slovenački specijalitet. Izvorni recept potiče još iz 1896. godine i nekada su se mogle nabaviti samo u Sloveniji. Danas ih možete probati širom zemlje, ali najukusnije su naravno u zemlji porekla.

poslednje

Kranjska kobasica

Sve spomenute delicije spadaju pod slovenačke nacionalne specijalitete. Ova jela ne smete propustiti kada otputujete u Sloveniju. A šta biste vi rekli, koji je to nezaobilazni specijalitet za turiste u Srbiji?

*Tekst je pisan u saradnji sa agencijom Odeon World Travel

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

1 коментар

  • kostas85@gmail.com' Kole says:

    Odličan tekst! 🙂 Ne mogu da odlučim da li mi je lepša “Blejska kremna rezina” ili Međmurska gibanica. Osim prelepa oba fila, krempite su posebne jer se prave od domaćeg lisnatog testa koje sadrži puter umesto margarina. Kod Gibanice me je oduševilo to što se služi topla, što je retkost kod kolača. Ko nije posetio Sloveniju, svakako treba jer će osim u divnim specijalitetima uživati i u prelepoj prirodi i srdačnim ljudima. Preporuka je posetiti i Ljubljanu, grad zmajeva, jedan od najmanjih glavnih gradova u Evropi koji će vas očarati svojom bajkovitošću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *