Zdravo živo – Ukusno i zdravo za poneti

9

U vremenu u kom živimo brže nego ikad, sve češće čujemo od prijatelja da su odlučili da unesu promene u svoj život, često počinjući od vežbanja i ishrane. Detoksikacija, dijete i režimi ishrane ušunjali su se u naše razgovore i postali sastavni deo života. Upravo zato smo se oduševili kada smo od prijatelja saznali za nešto drugačiji fast food ˝Zdravo živo˝ i odlučili se da ih odmah kontaktiramo i saznamo odakle je došla ideja za raw food revoluciju u Beogradu.
Koncept ˝Zdravo živo˝ je pre svega porodična i prijateljska priča, nastala iz želje ovog mladog i veselog tima da se hrani zdravije od klasičnog ˝ne jedem belo brašno, izbegavam slatkiše˝. Pored nezadovoljstva načinom života koji su vodili kada je u pitanju hrana, okidač za ovu promenu za njih bila su deca. Nakon čitanja različite literature i konsultacije sa stručnjacima odlučili su da probaju da se hrane isključivo sirovom hranom.
Zašto baš sirova hrana? Jednostavno, zato što tako hrana zadržava svoje najbolje osobine, za razliku od one koju kuvamo, pečemo i mučimo satima, kako je to običaj u srpskoj kuhinji.

7

PljeskaviTa, mediteranski snek, salate i grčki brodići punjeni tzatziki nadevom od suncokreta

Promenu u svoj život uneli su postepeno iako priznaju da u početku nije bilo lako jer je, da biste utolili glad, potrebna veća količina sirove hrane od one na koju ste navikli. Međutim, nakon eksperimentalnog perioda, sve dolazi u normalu. Kako kažu, pozitivne promene se brzo osećaju, već posle 2 nedelje: potrebno vam je manje sna, imate više energije, koža i kosa su lepše, nemate težinu u stomaku nakon obroka.
Kako su shvatili da ovaj način ishrane nije lako primenjivati kada radite, žurite i nemate dovoljno vremena, odlučili su da otvore sirovi fast-food ˝Zdravo živo˝ i tako spoje posao i svoju ljubav prema zdravoj ishrani.

U njihovoj ponudi ima nešto za svakoga: od sokova i sve popularnijih smoothy-ja, preko zanimljivih zamena za klasičan doručak (puding od čije i kaša od heljde), do veoma zanimljivih jela i salata. Ah, da, i kolača, i to zdravih i ukusnih kolača bez šećera (da, moguće je). Zato kažu da ih jednako posećuju i žene i muškarci, a kako smo imali prilike da vidimo – i deca čiji roditelji žele da grade zdrave navike od detinjstva. Njima je možda najzanimljiviji sladoled- bez mleka i šećera, preukusan i pun voća. Atmosfera je svakako topla jer ˝Zdravo živo˝ tim želi da sa svojim mušterijama bude prijatelj.

8

Raw sladoled od šumskog voća

Iako je mesožderski deo tima ˝Ukusa Beograda˝ krenuo u pohod sa malim predrasudama, moram priznati da smo iz lokala izašli siti i istinski srećni. Gozbu smo počeli potažom od avokada i spanaća sa sušenim paradajzom, koji je za mene bio pravo pozitivno iznenađenje jer nisam fan avokada.

Potaž od spanaćai avokada, bolonjeze i tortilje,  chia puding sa šumskim voćem i kakao kuglice

Potaž od spanaća i avokada, bolonjeze sa tikvicama i tortilje, chia puding sa šumskim voćem i kakao kuglice

Zdravo živo svakog dana ima standardnu ponudu i dva glavna jela dana koja se menjaju, a najavljuju ih putem svoje Facebook stranice.

Ako vam je potrebna zamena za hleb, preporuka su preukusni krekeri i dehidrirane tortilje. Probali smo mediteranski snek koji čine krekeri od ovsenih i raženih pahuljica, pesto od bosiljka i salata od rukole i paradajza. Nismo odoleli ni hlebu od spanaca, semena suncokreta, mlevenog lana, susama i belog luka, koji se služi premazan majonezom od badema, uz pljeskaviTa pljeskavice od oraha, golice, sampinjona, luka i celera. Tortilje su odlične sa gvakamolijem i povrćem. Osvojio nas je predlog ručka – bolonjeze od spiralizovanih tikvica, sa sosom od sirovog i sušenog paradajza sa začinskim biljem i ćufticama od oraha, mladog i belog luka. Baš kao pravi, samo ukusniji, svežiji i zdraviji.

Kako smo saznali, neke namirnice ne možemo da varimo neskuvane (npr. pasulj), a postoje i različite struje – neki sirovi vegani jedu žitarice, a neki ne. Bez obzira što se sve namirnice ne nabavljaju baš lako, cilj nije bio da mesto bude ekskluzivno, cene su pristojne, nema izgovora! Po ceni obroka iz neke od boljih pekara, dobijate zdrav, svež obrok bez šećera i aditiva.

6

Zdravo živo torta sa limetom, carrot cake, čoko-oranž i mramorna torta sa malinama

Za ljubitelje slatkiša, u koje se mi svakako ubrajamo, ne fali mogućnosti: mramorna torta sa malinama, čoko-oranž torta, najukusniji kolač od šargarepe koji smo ikada probali i zvezda raw slatkiša – zdravo živo torta sa limetom. Kore se pripremaju uglavnom od badema, lešnika, semenki i hladno ceđenih ulja. Kremasti filovi – za bazu imaju indijski orah, zaslađuju se urmama, uz sirovi kakao. Po ukusu podsećaju na tradicionalne, dovoljno su slatke, ukusi su intenzivniji, i ne možete mnogo da pojedete. Nutritivno i kalorijski, raw kolači su jači, puni potpuno iskoristive energije. Kako su bez šećera, pogodni su za decu, čak i za večeru, jer ih ne čine hiperaktivnim. Svi su gluten free.

Svima onima koji razmišljaju da promene način ishrane ˝Zdravo živo˝ preporučuje:
1. Slušajte svoj organizam, ne ubeđujte sebe da nikada više nećete pojesti svoje omiljeno jelo zato što nije 100% zdravo
2. Nemojte biti radikalni, ne možete se probuditi jedno jutro i odlučiti da ste striktni vegan.
3. Kontrolišite svoje zdravlje ako se odlučite da pređete na sirovu hranu. Jednostavna analiza krvi je sasvim dovoljna, a za sve eventualne neželjene promene, postoji rešenje iz prirode.
4. Za prvu fazu prelaska na sirovu hranu treba vam samo dobar blender. Ako istrajete u odluci možete da nabavite i dehidrator sa kojim možete sami da pravite krekere, tortilje, hlebove i slično (na maksimalno 46 stepeni koliko je dozvoljeno, da bi se izvukla voda iz namirnica, a sačuvale hranljive materije).

Mi sa nestrpljenjem čekamo novitete koje nam sprema ova ekipa, a do tada vam preporučujemo da probate zdrave i ukusne obroke sa njihovog menija.

Zdravo živo!

Sve fotografije: Ukus Beograda

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

5 коментара

  • vladan.kika@gmail.com' Kika says:

    Fenomenalna ideja.Kada sam prvi put video čime planiraju da se bave,bio sam uzdržan(Srbija teško prihvata novine),ali i znao da će imati svoju ‘publiku’.Pogotovo u naselju kao što je Belvil,gde žive pretežno mlađi ljudi,svesni da ‘bacanje cigli’ u stomak,nije nešto što moramo ostaviti svojoj deci u nasleđe.
    Puno sreće u daljem radu,a zdravlje će im već doći 🙂

  • zmomajstor@yahoo.com' Saša says:

    Vrše li dostavu?

  • bili@t-com.me' Biljana says:

    Dragi moji!Hvala vam sto postojite!Hranim se sirovom hranom kratak period i malo edukujem cerku koja studira u Beogradu.Onalijepo prihvata da se tako hrani,ali ima izvesnih problema sa zdravljem tj.alergijama na svo kostunjavo voce orah,badem,kikiriki,indiski orah ,ljesnik.Ona jede voce i povrce ali trenira i trebaju joj malo proteini?Dali kod vas moze kupovati neke krekere ,tortilje ili neke kolace koji ne sadrze kostunjavo voce i da li postoje neki obroci koje bi ona mogla porucivati od vas ,ako vrsiite dostavu?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *