Slovenija – Mala zemlja, velikih kulinarskih raznolikosti

Prvi susret sa Slovenijom i znala sam da će to biti ljubav na prvi pogled. Mir, priroda, lepota krajolika, uređenost – vidljivi su na svakom koraku. Svaki kutak ove male zemlje je zasebna priča, počevši od Termi, do Julijskih Alpa, preko brdovitog Pohorja i ski centara, i u konačnici Bleda koji osvaja svojom lepotom. Bilo mi je dovoljno 6 dana da obiđem skoro celu Sloveniju sa Turističkom agencijom Odeon World Travel. Sve osobenosti Slovenije, postojbine od danas zvanično nove Prve dame SAD, preneću vam kroz jedno gastro putovanje.

20161028_143434

Slovenačka kuhinja je pokupila ono najbolje iz kuhinja zemalja sa kojima se graniči: slavonske, italijanske, mađarske i austrijske, te je tako postala gastronomski bogata i raznolika. Ono što sam mogla da primetim jeste da je u različitim delovima, prisutna drugačija kuhinja, ne postoji unificirana slovenačka kuhinja. Recimo u alpskom delu Slovenije jede se drugačije nego u primorskom.

vanjffd

Prekmurska gibanica

Gastronomske karakteristike podeljene su na tradicionalnu i modernu kuhinju. Tradicionalna obiluje jelima kao što su kranjske kobasice, potice, palenta, kraški pršut, kiseli kupus, jela od heljde i pečuraka. Dok je moderna, pod uticajem brojnih evropskih ipak uspela da sačuva i svoj identitet.

S obzirom da sam bila u turističkoj poseti slovenačkim Termama, počevši od Termi Olimia, Topolšica, Rimskih Termi, do Termi Laško i Krka, imala sam priliku da isprobam šarenolike kulinarske specijalitete. Slovenija je jako raznolika kako u geografskom smislu, tako i u kulinarskom. Moj prvi utisak: Slovenija je zemlja koja ima sve, kao što kažemo za hranu da je punog ukusa, tako je i ova zemlja celovita i potpuna uz Julijske Alpe, mediteranski deo, te Panonsku niziju.

20161027_184746

Vafl – uticaj savremenih evropskih kuhinja

Ovde su kulinarske navike različite, ali izdvajaju se tri koje dominiraju, to su alpska, panonska i mediteranska. Zbog svega toga u Sloveniji možete uživati i u nadaleko čuvenim kranjskim kobasicama (germanski uticaj) i u kiselom kupusu, koji se savršeno slaže uz kobasice (nasleđe starih slovena), ali i u raviolima (uticaj Italije). Slovenačka kuhinja perfektno oslikava svaku regiju. Harmonija vlada kako u prirodi, tako i na tanjiru.

Osim toga, tu su i nadaleko čuvena blejska kremšnita, kao i prekmurska gibanica i štrukle, uz nezaboravna vina – traminac, sauvignon, muskat ili malvaziju. Moj zaključak je da je ova kuhinja teška, uostalom kao i na celom Balkanu, a glavne namirnice su svinjsko meso, pasulj, krompir i brašno. Jaka, ali i perfektna, ponose se svojim specijalitetima, čije recepte ljubomorno čuvaju.

poslednje

Kranjska kobasica

Ono što mi se izuzetno dopada, jesu nove namirnice koje sam otkrila i neke probala prvi put. Među njima je bučno ulje (ulje od bundeve), koje se pravi od semenki koje nemaju ljusku. Nutritivno bogato, a svojim orašastim ukusom jelima daje neku posebnu notu. Bučno ulje je savršeno u salatama, ali i kao dodatak rižotu, testeninama i umacima. Definitivno ovo ulje treba uvrstiti u ishranu, ukoliko ga već ne koristite. Kako bi se istakla boja bučnog ulja i ukus, dodaje se na tanjir, daje sjajnu dekorativnu boju hrani, a ukus ne zaostaje.

20161026_114112

Piletina i krompir sa dodatkom bučnog ulja

Ono što je još specifično za Sloveniju, je upotreba palente, koja je nekada bila zamena za hleb, pored kukuruzne, ona može biti i od heljdinog ili belog brašna. Uz sve već pomenuto, autentično piće koje morate probati je borovničevec. To je zapravo fini liker od borovnica, za dobro jutro preporučujem ga umesto kafe ili možda šampanjac, što da ne, razmazite čula.

20161026_073524

Ja sam imala priliku da boravim u ovoj čudesnoj zemlji u vreme kada se pije mošt (kod nas poznato pod nazivom šira). Vrenje mošta tj. alkoholna fermentacija je faza u procesu proizvodnje vina.  To je period kada mlado postaje “pravo” vino. Slovenci izuzetno cene vino, pored piva, te su od mošta napravili malu atrakciju, vino koje podseća na sok, mutne boje, vrlo ukusno i intenzivno.

20161025_151128

Slovenija je puna iznenađenja, opčiniće vas i svakome će uživanje učiniti potpunim – bilo da ste italijanski ili nemački turista koji su došli da uživaju u dobrobitima Termi, Austrijanci koji se oduševljavaju prirodom i planinarenjem ili ako dolazite iz Srbije da lenčarite i meditirate, bez bicikla, penjanja na planine i aktivnog odmora. Zato istražujte bar gastronomsku ponudu kao ja. A iz Slovenije obavezno ponesite hranu kao suvenir, sušene jabuke, vrganje, med i sve to organsko možete pronaći na mini pijacama, smeštenim na trgovima.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *