Rustique – Ritam Italije u Beogradu, da li može bolje?

Nedelja bi po mojoj zamisli morala da bude lenja, sa obiljem dobre hrane. Kada ne kuvam, onda idemo na ručak i po mogućstvu ja biram hranu. Znači, jedemo ono što se meni dopada. Zalutam s vremena na vreme u delove Beograda koje baš i ne obilazim često i koji mi nisu poznati. Na Senjaku nisam čest gost, te ne poznajem lokalne kafane i restorane, ali se sećam da su mi svojevremeno hvalili italijanske specijalitete u restoranu Rustique, bivšem Zodijaku.

Rustique, ukus beograda

Ambijent restorana Rustique

Restoran Rustique, nalazi se u centru zbivanja na Senjaku. Lep i strog ambijent, idealan je za mirno nedeljno popodne. Papirni podmetač, koji ujedno predstavlja i jelovnik, tipičan za italijanske restorane, odaje raznovrsnu ponudu.

Kod italijana je obrok sastavljen od više jela. Na početku je antipasti – hladno predjelo, za uživanje uz čašu vina. Odličan način da započnete ručak. Zatim slede dva glavna jela, primo piatto koji najčešće predstavlja uživanje u testeninama, kao što su ravioli, lazanje ili možda rižoto, dok drugi, secondo piatto  podrazumeva ribu ili meso. Teško je ispratiti sve ove nizove, mislim da to ni Nikiju ne bi uspelo 🙂

Iz ponude, moju pažnju su privukle rolnice sa gamborima, uz dodatak kruške i gorgonzole. A kako bismo imali pravi doživljaj italijanske kuhinje uzeli smo osnovni gastro koncept raviole i pizzu.

Hrskavi gambori (RSD 760) su me podsetili na one koje smo probali u Sakuri, samo što su ovi imali dodatak koji ih je više približio italijanskoj kuhinji u obliku kruške, gorgonzole i nazaobilaznog paradajza. Meko meso, obloženo hrskavom koricom, uz predivni slatko-ljuti sos, učinili su početak jela osvežavajućim i obećavajućim.

Rolnice sa gamborima, ukus beograda

Involtini con gamberi

Ravioli (RSD 780), kao tradicionalno italijansko jelo, punjeni rikotom i spanaćem na puteru od žalfije, uz dodatak parmezana, jelo koje sam odabrala na prvi pogled, kombinacija koja zaista zvuči sjajno i po mojoj meri. Šest raviola, iako se čine malom porcijom, bili su skoro pa dovoljni, jer su vrlo zasitni. Ipak, ako se odlučite za ovu porciju, svakako će vam biti potrebno predjelo.

ravioli, ukus beograda

Ravioli al magro

Kao najvernijeg predstavnika italijanske kuhinje, izabrali smo pizzu sa bufalo mocarelom (RSD 980). Po principu, ako se oduševim najjednostavnijom pizzom (paradajz, mocarela, bosiljak), umeju da rade posao. Mekani beli sir od bivoljeg mleka, koji se savršeno topi, testo tanko, mekano i savitljivo. Nije za salve oduševljenja, jeli smo i bolje, ali svakao je za preporuku u odnosu na skandaloznu iz Campo de Fiori.

Rustique, pizza

Pizza Bufala

Uživali smo u miru i hladu bašte, iako sam mislila da mesta za kolač neće biti, ipak sam morala da probam pitu sa borovnicama (RSD 350). Obožavam pitu, a borovnice su mi omiljeni predstavnik crvenog bobičastog voća, beše to odličan izbor. Savršeno testo koje se topi u ustima, sočna, uz malo šećera u prahu, dakle fantastična. Nije baš predstavnik italijanske kuhinje, ali je za svaku preporuku, rekla bih da je ova pita na mene ostavila i najveći utisak.

Pita sa borovnicama, ukus beograda

Pita sa borovnicama

Skoro pa nemoguća misija je dati konačan zaključak gde je najbolja italijanska kuhinja u Beogradu. Ne bih Rustique mogla da okarakterišem kao pravi italijanski restoran, hrana je svakako za preporuku, cenovno vrlo pristupačna u odnosu na deo grada, ali fali duh Italije. Konobar ne ostavlja utisak zainteresovanosti, čekali smo da nas usluži malo duže, iako je restoran bio skoro poluprazan, no izgleda da je i kod njih bila lenja nedelja. Svi imaju najbolje pizza majstore, savršene peći na drva, paste prave ručno, ipak pravi ukus Italije je često vrlo teško preneti. No, puštamo se u istraživački poduhvat i tragamo neprestano.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.0

3 коментара

  • sligovidakovic@gmail.com' Gordana says:

    Porodicno najradije idemo ovde, ambijent je prijatan i leti i zimi, Cezar salata odlicna, pice takodje … slatkisi solidni, ali izgleda da nismo probali pravu stvar, hvaljenu pitu od borovnice. Takodje sam cula da hvale i kolac sa makom. Tiramisu im je presladak i slab, bas mu fali mu kafa, alkohol i kakao, inace je lep i kremast. Sve u svemu, vise nego odlican restoran za opusten i neobavezan porodicni rucak sa decom tinejdzerima.

  • akra@openmailbox.org' akra says:

    Pasta sa prsutom je bez prsuta, bez paradajza u nekoj opranoj vodi, sa nedovoljno kuvanim makaronima, najjeftinijim mogucim. Ne bih nikom preporucio ovo mesto niti cu ikada vise da odem tamo.

    • Vanja Vidaković says:

      Pozdrava,
      hvala Vam na komentaru. Recenzija je pisana pre više od godinu dana, tako da su se očigledno stvari u međuvremenu promenile.
      Ukoliko budemo u prilici, svakako ćemo otići da izvidimo situaciju 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *