Raw zvezda – Matcha limun iz HomeMade radionice
Među našim tekstovima koji su vam izuzetno zanimljivi, iako su ranije nastali nalaze se i oni o sirovoj hrani i posebnim poslasticama za osobe sa dijabetesom, vegeterijance i druge ljubitelje slatkiša na posebnim režimima ishrane. Svoju već poznatu ponudu slatkiša od sirovih sastojaka, HomeMade, nama veoma drag brend, proširio je za novi ukus: Limun & Matcha čaj. Torta je inspirisana specijalnim originalnim receptom koji je tim HomeMade pripremio uživo u emisiji “Praktična žena”. Međutim, kreativni tim je nastavio da razrađuje ovu ideju i uz mnogo finesa, uključujući specifičan ukus Matcha čaja, došao do idealne kombinacije sastojaka za novi presni ukus u svojoj ponudi.
Nova Limun-Matcha torta je već postala popularna među ljubiteljima slatkiša u gradu, a posebno među onima koji vode računa o ishrani. Osim istovremeno osvežavajućeg i utešnog, umirujućeg ukusa ovaj kolač odlikuje i izuzetno pažljivo osmišljena kombinacija zdravih, sirovih sastojaka: kora od sirovih badema, sirovih urmi i kakao putera. Fil od sirovog indijskog oraha potopljenog u limunov sok, kokosovo ulje, sirup agave, rendana kora limuna, i fil koji sadrži Matcha čaj. Dekorativni preliv je od kokosovog ulja, agava sirupa, kakao putera sa dodatkom Matcha čaja i kriškama limuna. HomeMade medaljon, koji je prepoznatljiva dekoracija svih kolača iz ove linije, izrađen je od sirovog i organskog kakao praha i sirovog kakao putera.
Sve presne torte koje nose oznaku “Raw Cakes”, proizvedene su bez termičke obrade, od sirovina biljnog porekla. Ne sadrže šećer, brašno, mleko, jaja, trans masti i bilo kakve sirovine životinjskog porekla. Pogodne su za dijabetičare, vegeterijance i vegane, i svi ukusi su i posni.
U Raw Cakes ponudi Home Made Company je još nekoliko ukusa: malina-kokos, narandža-urma, čoko-urma, šljiva i bundeva (sezonski, tokom jeseni i zime). Mi smo se uz ovaj najnoviji ukus, ponovo naručili i presnu narandža-urma tortu koja nam je favorit od samog početka. Obe torte su taman slatke i interesantnih kombinacija ukusa, u kojima se smenjuju reske arome citrusa i nežne baze od koštunjavog voća. I izuzetno su zasitne!
Svi ukusi imaju obračunat sastav po ugljenim hidratima i šećernim jedinicama na osnovu detaljno sprovedenih analiza u Centru za ispitivanje namirnica u Beogradu, što je osobama sa dijabetesom veoma korisna informacija, jer na osnovu toga mogu da procene svoju dnevnu „porciju“ ovih poslastica. Na osnovu ovih informacija kreirana je i veličina parčeta torte.
Kao zaslađivač za Raw Cakes koristi se sirup južnoameričke biljke Agave koji ima veoma nizak glikemijski indeks (ne dovodi do naglog skoka šećera u krvi). Presne torte ne sadrže loše masti (trans masti, koje dovode do nastanka triglicerida i holesterola), kao što su margarini, već sadrže isključivo kokosovo ulje i kakao puter.
Presne torte koje proizvodi HomeMade Company možete probati u kafe poslastičarnicama Coffee Room – u prizemlju TC Ušće i u Coffee Room Palace u centru Beograda.


Jelena Ignjatić
Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.