Snovi iz malog plavog lončeta – Little Blue Pot
Kada me pitaju šta je potrebno za uspeh, obično kažem mnogo rada, odricanja i prstohvat mirođije, da sve to začini i izbalansira. Moji mladi sagovornici Jovana Lea Simić i Darko Mandić će vam reći – malo plavo lonče i ljubav. Little Blue Pot je firma koju su osnovali upravo iz velike ljubavi prema gastronomiji koju gaji Jovana kao veliki entuzijasta, u kombinaciji sa Darkovim iskustvom u industriji hrane. Uspeli su da proizvedu premium proizvod, koji može da parira mnogim svetskim, kako po ukusu i izgledu, tako i po pakovanju. Kada sam prvi put čula za njihove proizvode oduševili su me dizajnom, a onda su me dodatno kupili celokupnom pričom koja stoji iza brenda jer su mislili na svaki segment prilikom plasiranja ovih proizvoda na zahtevno američko tržište.
Prvobitna zamisao je bila da i na probirljivom stranom tržištu pokažu kako Srbija ima proizvode iz premium klase. Uspeli su da, za nešto više od šest meseci od početka rada, proizvode izvezu za Njujork, gde se prodaju u specijalizovanim prodavnicama, ali i on-line putem. Ciljna grupa su ozbiljni gurmani i hedonisti, te cenovno proizvod nije za našeg prosečnog potrošača. Ovo su džemovi koji nisu namenjeni da se mažu na hleb i jedu kašikom, nego za uživanje u svakom zalogaju i kombinovanju sa sirom ili mesom. Ipak, postoje i u Srbiji oni koji su prepoznali kvalitet i želeli da u svojoj kuhinji koriste ove džemove, to je bila ekipa iz restorana Salon 5. Tako da, za sada, proizvode možete ne samo okusuti u njihovim vrhunskim specijalitetima, nego i kupiti, prilikom posete.
Ovo su džemovi sa pričom, deo porodične tradicije je utkan u svakoj teglici. Jovanina baka je bila jevrejka, tokom rata uspela je da spasi porodični kuvar, kao jedno od retkih nasleđa iz porodice. Recepti su bili nesvakidašnji, uz kombinaciju netipičnih sastojaka i čak odatle seže ideja za ove proizvode. A sam naziv brenda? Pa, svi koji volimo kuhinju, znamo za malo plavo lonče koje je bila osnovna jedinica mere u kuhinji. Lonče je odavno zamenjeno digitalnim vagama, ali i dalje nas podseća na bakinu kuhinju i izaziva emocije. To je upravo ono što su i hteli da postignu: netipični ukusi, kvalitatan proizvod i upečetljiva priča i dizajn.
Ljubav ka onome što radite se vidi i oseća, u svakoj reči, ali i zalogaju. Emocije ne mogu biti lažne kada je hrana u pitanju. Ovo su priče koje nastaju uz ideju da vas inspirišu, da shvatite da to što živite u Srbiji nije otežavajuća okolnost, hrana je ono sa čim treba da se ponosimo! Nadam se da sam vas ovom pričom bar malo pokrenula, a kada otpočnete biznis zovite me da zajedno popijemo vino za lep početak 😉
Ljubitelj sam netipičnih ukusa, te su kombinacije ovih ukusa bile vrlo primamljive: slatko od višanja sa crnim biberom, pekmez od kajsije sa majčinom dušicom, džem od šljiva sa ruzmarinom, su zvučali tako obećavajuće. A onda sam poželela i da isprobam ove kombinacije u kuhinji, odlučila sam se za pripremu sočnog paufleka uz slatko od višanja.
Prenosim vam recep sa sajta little blue pott koji sam prilagodila, ako poželite da se i sami igrate u kuhinji:
250g paufleka (najfiniji komad mesa, sa trbuha)
1 kašika putera
1 mala glavica crnog luka
1 kašika LBP slatkog od višanja
1 crvena čili paprika, prepolovljena po dužini
1/4 kašike crnog bibera
Povrće po izboru (brokoli, šargarepa, karfiol)
Puflek dobro začinite biberom i soli i ostavite da odstoji sat vremena. Tiganj za prženje dobro zagrejte, kada je posuda vrela, stavite kašiku putera i pržite po svom ukusu: ako želite slabo pečen sa svake strane oko 2 minuta, 3-4 minuta za srednje pečen i za jače pečen oko 6 minuta. Prilikom pečenja meso nikada ne prekrivajte poklopcem, jer će ga para učiniti tvrđim i manje sočnim. Meso iz tiganja izvadite na topao tanjir i ostavite da odstoji dok pripremate sos. Smanjite jačinu šporeta na srednje i dodajte iseckan luk i papriku, mešajte često dok ne postane karamelizovano, dodajte kašičicu vode, ako ima potrebe. Na kraju ubacite kašiku LBP slatkog od višanja.
Pri serviranju, dodajte još pola kašike slatkog od višanja preko mesa, stavite bareno povrće sa strane i prijatno!


Vanja Vidaković
Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.
1 коментар
Svidja mi se;)