Postavljen slatki rekord: najduži Mille-feuille napravljen u Srbiji
Kao osvedočeni ljubitelji krempita prošle nedelje smo dobili poziv da prisustvujemo postavljanju slatkog rekorda u Srbiji – pravljenju najdužeg kolača Mille-feuille (Hiljadu listova) od čak 50m! Ovaj događaj organizovala je kompanija Metro Cash & Carry u saradnji sa Coca-Cola HBC Srbija kao partnerom, u susret proslave „Dana sopstvenog poslovanja“, koji ova kompanija proslavlja širom sveta svake godine drugog utorka u oktobru.
U interesantnom poduhvatu svoju kreativnost u pripremi ovog kolača pokazalo je 50 mladih kuvara i poslastičara Junior Chefs Club-a Srbije, kao i 20 učenika i nastavnika Ugostiteljsko-turističke škole Beograd. Zahvaljujući njihovoj maštovitosti, imali smo priliku da vidimo da se ovaj kolač može interpretirati na mnogo načina, a mladi kuvari sa nama su velikodušno podelili i recept za ovu poslasticu. Tadicionalno, Mille-feuille (mil-fej) je francuska verzija krempite, koja se od one na koju smo navikli razlikuje u tome što ima tri kore od lisnatog testa i 2 sloja fila (crème pâtissière) između njih. Kao i naša, obično je posuta šećerom u prahu, dok se u modernim interpretacijama često dodaje i voće. Poreklo ovog kolača i dalje je nepoznato, poznat je i kao Napoleon kolač, a u francuskim kuvarima prvi put se pojavljuje 1600. godine.
Za kolač je potrebno:
3 kore od lisnatog testa
šećer u prahu
1 l mleka
1 vanilin šećer ili 1 štap vanile
10 žumanaca
200 g šećera
80 g gustina
6 listova želatina
500 ml ulupane slatke pavlake
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Prvo je potrebno pripremiti fil. Listove želatina potopiti u hladnu vodu, u šerpi zagrejati mleko s dodatkom vanile, i žumance sa šećerom penasto umutiti. Sjediniti smesu s gustinom, pa postepeno dodavati mleko, stalno mešajući. Vratiti na srednje jaku vatru i kuvati uz neprestano mešanje. Skloniti zgusnut fil sa ringle i sjediniti ga sa želatinom, pa prekriti plastičnom folijom da se ne stvori pokorica. Radi postizanja penaste teksture krema u ohlađen fil lagano umešati nalupanu slatku pavlaku i odložiti u frižider. Gotovo lisnato testo, umotano u papir za pečenje, odmotati, istanjiti oklagijom, izbušiti viljuškom i pre pečenja posuti šećerom da se površina kore karamelizuje. U zagrejanoj pećnici peći na 190°C dok listovi ne postanu zlatnosmeđi i hrskavi. Ređati naizmenično ohlađene kore, pa ohlađen fil, i pri poslednjem sloju posuti šećerom u prahu. Na vrh staviti sveže voće ili čokoladnu dekoraciju po izboru. Očekujemo da nam se pohvalite slikom svog kolača na našem Viber Community chatu, na kom je i detaljan izveštaj sa događaja!


Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.
1 коментар
Vrlo simpatično, obožavam Mille-feuille, lepo je videti da i kod nas ima ovako zanimljivih dešavanja, šteta što se o njima ne govori više.