Eatalian Belgrado – Intimni kutak

Možda me nećete razumeti kada kažem kako mi fali malo intimnosti u restoranima, jer vam upravo ovde prenosim neke od svojih najinitimnijih informacija, a to je ono šta sam jeo. Fali mi da u restoranu sedim sam, da ne moram slušati ženske razgovore ili poslovne sastanke, tako da sam rešio da posetim restoran kome prioritet nije da tu dolaziš da nekoga vidiš i da bi bio viđen.

Eatalian Belgrado je mali italijanski restoran u samom centru grada. Kada kažem mali, mislim na površinu, jer unutra ima samo 7 stolova, a znam neke fast food objekte koji imaju više sedećih mesta.

20150618112110

Mali “slatki” restoran

Restoran je, kako bi to moje koleginice rekle, baš sladak. Jarko obojene čaše, šareni podmetači sa puno ilustracija koje asociraju na Italiju, kul zidni sat. Deo za goste je na spratu, ušuškan, kao da si došao kod prijatelja koji je dugo živeo u Italiji, pa te pozvao na ručak. Pored privlačnog enterijera, restoran ima i vrlo ozbiljan jelovnik.

20150619143418_1

Početak uživanja

Zapravo jedna od najinteresantnijih stvari je upravo jelovnik ili kako ga oni nazivaju – Knjiga o italijanskoj hrani. Tu saznajem kako je nastao restoran, šta je u Italiji predjelo i glavno jelo, koja sorta vina je iz kog kraja, gde je koji kolač nastao, objašnjenja o testenini i pasti, te od kada se ona jede. I baš sam testeninu i poručio, jer se hvale kako je lično prave.

Torteli punjeni rikotom, “Gran Padano” sirom i spanaćem sa mešavinom pečuraka i vrganja (RSD 550) su opravdali očekivanja. Torteli mekani, ali ne previše, bogato ispunjeni filom, odlično su se slagali sa pečurkama. Dovoljno za jedan ručak, ali kako sam imao predrasude da je ovo “ženski” restoran, reših da probam i neku jaču hranu.

20150619145434_1_1
Tako da sam poručio – Mešano svinjsko meso na žaru (italijanska kobasica, slanina, rebra, svinjski filet, svinjska krmenadla – RSD 650). Muško jelo, zar ne? Meso je bilo dobro ispečeno, malo slanije, ali ja to od svinjetine i očekujem.

20150619150655

Mešano svinjsko meso na žaru

Uz sve ovo je odlično išla čaša “Pinot Grigio Italia” (RSD 230) iz Verone. Kada smo već kod vina, postoji interesantna stavka u karti pića, a to je – vino za poneti. Tu se nalaze sva vina iz restoranske ponude koja se mogu kupiti, a da nisu po restoranskoj ceni, već povoljnija. Te stoga, ako ste ovde bili na romantičnoj večeri i želite da nastavite uživanje kod kuće uz isto vino, možete ga poneti sa sobom.
Krema Mascarpone sa Amaretti biskvitom (RSD 260) je samo ulepšala kraj ovog intimnog ručka koji sam proveo sa svojim cenjenim apetitom.

20150619152300_1

Krema Mascarpone sa Amarete biskvitom

U Velikom gradu, intimnost se teško postiže, ali ako ste dovoljno uporni, možete i u samom centru naći svoj kutak.

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *