Na skriveno te vodim mesto: tivatska gastro tura

Neke stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, i često je potrebno da im se neko drugi divi da bismo shvatili šta bismo želeli da bude ˝naše˝. U mom slučaju jedna od takvih stvari jeste do pre nekoliko godina bio boravak u Tivtu. Priznajem da sam kriva: bilo je potrebno da vidim kako se sijaju oči prijateljima kada plovimo oko ostrva Sveti Marko, kako guštaju bokeljsku hranu i istinski uživaju u noćima duž Pina i Porto Montenegra. Kao olakšavajuću okolnost samoj sebi uzimam to što je ovaj grad mog detinjstva potpuno promenio lik. Izgradnjom Porta grad je dobio šik mediteranski šarm, nalik gradovima na francuskoj rivijeri, a kao posledica, u gradu i okolini su otvoreni novi restorani sa modernim pristupima gastronomiji, nove plaže i nova it mesta za zabavu. Upravo tako, Tivat se pretvorio u pravu gastro destinaciju koju ne smete zaobići.

U samom Porto Montenegru imamo dva favorita- restorane Al posto giusto i Byblos.

Al posto giusto je moj omiljeni restoran južno od Beograda, i mogu reći da sam probala gotovo sve sa menija. Italijanska kuhinja u svom najboljem izdanju, kvalitet koji je isti kao prvog dana bez obzira na to što se neretko za slobodan sto čeka red, i predivna lokacija sa pogledom na celu marinu su sve što želite od restorana pored mora. Ljubitelji testa ne smeju da preskoče njihovu pizzu za koju garantuju da je najbolja izvan Napulja, a moja preporuka ide za pizzu kuće, Al posto giusto, sa pršutom i parmezanom. Ukoliko ste više pasta tip, crna pasta sa vongolama i grdobom u sosu od paradajza je pravi izbor. Posebno mesto u mom srcu zauzimaju njihovi kolači- probajte mille-feuille ili pitu sa jabukom i sladoledom, uz najlepši zalazak sunca.

al posto

Byblos restaurant and Mezze lounge je mesto za one koji vole neobične ukuse libanske kuhinje, ali i za vegetarijance. Šef kuhinje je majstor crnogorskih specijaliteta Dalibor Delibašić koji je za orijentalne recepture i specijalitete prošao obuku sertifikovanog šefa Wassima Hijazija iz Libana. Probajte autentični Starovaroški ćevap, začinjen tradicionalnim začinima i prezentovan na novi način, ili Fatteh chicken – piletinu sa hrskavom korom i orijentalnim začinima, zapečenu u pećnici. Moj omiljeni deo jelovnika su toplo i hladno meze, gde možete izabrati sjajne kombinacije humusa, baba ganuša, mutabala uz upravo ispečene, tople lepinje.

12961505_479498575584238_1958097886693731005_n

Najatraktivnija dnevna destinacija je Waikiki beach resort koji pored odlične plaže nudi plažnu comfort hranu, ali i zavidan izbor ribe i plodova mora. Kada ocenite da je bilo dosta sunca, povucite se u restoranski deo i probajte fantastičnu hobotnicu na žaru ili preukusni crni ili crveni rižoto! Za one kojima ide voda na usta od samog pogleda na jelovnik, pravi izbor je riblji pjat sa selekcijom najboljeg iz mora.

waikiki

Ukoliko sebi želite da priredite nešto zaista posebno, ne smete da propustite La pirogue fish & steak restoran u okviru hotela La Roche. Besprekorna usluga, enterijer u njujorškom stilu, uz dodir Mediterana, i jelovnik koji može da zadovolji i najizbirljivije gurmane- bilo da vole plodove tora ili mora. Ako ste ˝predjelo tip˝, La pirogue i ovu sekciju menija shvata vrlo ozbiljno: teleći jezik na tostu, kuglice od kajmaka sa tartufima i ˝čips˝ od tikvica čine savršen spoj najfinijih delikatesa. Kada su u pitanju glavna jela, raspitajte se za dnevnu ponudu ribe ili probajte slasnu jagnjetinu na krompiru koja se topi u ustima. Ne zaboravite da ostavite mesta i za slatke specijalitete kuće: kolač od maslina, tart sa pistaćima i kremom sa limunom ili klasik u novom izdanju- Pavlovu tortu.

la roche

Gastro-istraživanje Tivta možete nastaviti na poluostrvu Luštica do kog možete stići gliserom iz Porto Montenegra ili kopnenim putem. Ukoliko izaberete vodeni put, pristaćete u hotelu La Perla. Iza postavke menija hotelskog restorana stoji šef Rafael Kazumyan čiju zavidnu biografiju krase titula prvog Master Chefa u Rusiji, rad u čuvenom restoranu Noma u Kopenhagenu i kursevi u kultnom Le Cordon Blue u Parizu. Izaberite nešto sa menija inspirisanog mediteranskom kuhinjom, uz francuske trikove. Za jednostavniju dnevnu varijantu- pizza iz peći na drva i Prosecco pored infinity bazena su uvek dobro rešenje, zar ne? Ukoliko ste avanturističkog duha, otkrijte luštičke puteve kojima se ređe ide u vožnji kvadovima i posetite stare maslinjake porodice Moric u selu Tići. Gostoprimljivi Ilija i Neđeljko Moric  će vas prijateljski dočekati i naučiti sve o umetnosti pravljenja maslinovog ulja, ali i kako da prepoznate ono pravo i postanete pravi degustator ove božanske namirnice.

la perla

 Da li ste se već spakovali? Šta čekate? Ponesite naše puškice, more zove!


Posebno hvala  Turističkoj organizaciji Tivta, Porto Montenegru, agenciji Discover Montenegro i Riana group . 

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *