Kada hrana postane umetnost: FEST u restoranu

Sinoć smo imali zadovoljstvo da prisustvujemo zanimljivom eksperimentu omiljenog beogradskog festivala FEST – prvoj projekciji filma u restoranu. U savršenom ambijentu za ovu priliku, restoranu Comunale, uživali smo u premijeri filma Noma, gurmanska bajka (Noma: My perfect storm), reditelja Pjera Dešampsa, odmah nakon Berlinala u čijoj se selekciji našao ovaj film.12803976_10153474706193583_1300665613_n

Ovaj dokumentarac prati priču restorana Noma u Kopenhagenu koji je četiri puta bio proglašavan za najbolji restoran na svetu. Njegov kreator i glavni šef, Rene Redžepi, koji je otvorio ovaj restoran 2003. danas se smatra osnivačem moderne nordijske kuhinje. Film objašnjava filozofiju šefova-umetnika koji svakom jelu prilaze kao umetničkom delu.

12784606_10153474706188583_1544984457_n

Pažljivo birajući svaki sastojak iz prirode (poput smole koju sami vade iz breza, ili mrava) i kreirajući tajne recepte, šefovi ovog restorana privlače gurmane koji dolaze u Kopenhagen iz celog sveta, specijalno da bi okusili njihove zalogaje. Upravo zato, mesto u ovom restoranu se rezerviše i do 6 meseci ranije, a tasting menu košta 296$, dok ćete za uparivanje vina sa njim platiti dodatnih 185$. Film istovremeno baca sjajan uvid u sujetu šefova koji se bore za najveće priznanje u ovom poslu – Mišelinovu zvezdicu. Kako Noma ima ˝samo˝ dve, borba i dalje traje, iako Rene kroz film više puta insistira kako ona nije bitna, kao ni titula najboljeg restorana na svetu. Ipak, izrazi na licima šefova ovog restorana kada su zauzeli 2. mesto nakon tri godine suverenog vladanja na listi najboljih restorana govore potpuno suprotno. Radi stalnog napretka, Noma s vremena na vreme zatvara svoja vrata u Kopenhagenu i otvara pop-up restorane širom sveta u metropolama koje inspirišu poput Londona i Tokija.

Domaćini su projekciju učinili ukusnijom posluživši gostima sopstveni tasting menu, pa nam gledanje hrane na velikom ekranu nije teško palo.  Nadamo se da će FEST ovom projekcijom dati dobru ideju beogradskim ugostiteljima da pruže svojim gostima pravo ˝dinner and a movie˝ iskustvo.

1


Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *