Vršački vinogradi – nova stara vina i loza pletena košavom

Jedna od nama najdražih prednosti rada na sadržaju za sajt Ukus Beograda je i privilegija da među prvima isprobavamo nove ukuse. Ovog septembra, možda više nego ikada ranije, imamo priliku da isprobavamo nova vina. Ovogodišnja berba grožđa je uglavnom završena, a vinari nam predstavljaju boce u koje su zatvorili i za nas očuvali trud prethodnih berbi.

collage vinjak

Poseta Berovom podrumu i vinogradu i vinjak dobrodošlice

Vršački vinogradi, jedan od slavnih veterana vinarstva u regionu, pozvali nas je da probamo šta su to pripremili za beogradske vinofile ove jeseni. Poseta vršačkoj regiji je počela zakuskom na vetrovitom vidikovcu na padini Vršačkih planina koji se nadvija nad nepreglednim osunčanim vinogradima, pred samo otvaranje tradicionalne manifestacije 58. “Dani berbe grožđa” u Vršcu.

berov podrum

Unutrašnjost Berovog podruma

Prvi pisani podatak o vršačkom vinu datira iz 1494. godine kada je dvorski ekonom Budima platio bure vršačkog vina 10.5 zlatnih forinti za Ugarskog kralja Ladislava. Iako je tradicija ovog regiona neporeciva, inovacije su neophodne. tručno osoblje nam je objasnilo koje su sorte danas najzastupljenije, na koji način su unapredili berbu i proizvodnju uprkos krizi sa sezonskom radnom snagom koja je postala tipična za našu privredu. Vinogradarstvo ne trpi opuštanje, to je posao za koji je, osim znanja, potrebno i mnogo, mnogo strasti i posvećenosti, naročito za dobre rezultate.

final anja belo

Gudurički vinograd

A rezultat su nova gama sa etiketom “6o1” i nova linija namenjena ugostiteljskim objektima – “Paralela”. Uz kontinuiran rad na poboljšanju kvaliteta, nov dizajn i marketinški pristup došli su i unapređeni ukusi.

IMG_5438

Nova gama – Paralela od ove jeseni dostupna u restoranima, hotelima i kafeima

Mi bismo posebno želeli da izdvojimo crveno vino “Frankovka” koje poznavaoci opisuju kao kvalitetno suvo vino, intenzivnog voćnog mirisa kupine i višnje. Nama se dopalo što, iako suvo, nije ni najmanje oporo, već veoma pitko. Izabrali smo da nam upravo ovo vino prati tamburaše i odličan gulaš spremljen u čuvenoj staroj vinariji.

grozdje grozdje

U Vršcu je sve u znaku grožđa… već vekovima.

Uz tradicionalnu  štrudlu sa makom smo birali Muskat Otonel – kvalitetno belo vino poluslatkog ukusa i mirisa specifičnog za ovu sortu. Kako smo saznali po povratku u Beograd, ovo vino ima već ozbiljan krug poklonika među našim prijateljima, potpuno opravdano. Nama je nekako promicalo do sada, ali će ubuduće biti obavezan izbor, posebno uz deserte i fine sireve.

Beogradska vinska sezona je otvorena!

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *