Indijski ukus Novog Beograda – restoran Ginger

Iako je u mnogim svetskim prestonicama odavno deo standardne internacionalne gastro ponude, u Beogradu na svega par mesta možete uživati u raskošnoj aromatici indijske kuhinje. Već smo imali prilike da ispitamo šta se krčka u restoranu Diwali, a došao je red i na Ginger na Novom Beogradu.

Ginger restoran

Ginger restoran

Zapravo, ručak u Gingeru je bio zamišljen potpuno drugačije. Ovaj restoran u okviru Grand Casino koncepta je prethodnih godina nudio raznovrsnu azijsku fuziju i kada sam se dogovarala sa drugom za ručak, predložila sam ga sa tom idejom – raznovrsno i azijsko. Potpuno sam zaboravila da je nedavno izoštrio fokus i da sada nudi isključivo indijski meni. Kako smo oboje verzirani i za ovu oblast gastro-geografije, čak smo se prijatno iznenadili promenom. Na žalost, ja sam bila u vegan fazi, pa mi je ponuda koja se obilato oslanja na upotrebu jogurta bila malo komplikovana za izbor. Uz super podršku konobara, uspela sam da sastavim lep indijski vozić.

Ginger naan sa belim lukom i umaci

Ginger naan sa belim lukom i umaci

Počeli smo sa naanom sa belim lukom – vampiri i ljubljenje stop! Naan je tipičan indijski hleb, koji se pravi u bezbroj varijanti, a služi sa raznim umacima. Tanak je, poput lepinje i pečen u peći. Hrskav i topao. Poslužen nam je sa ljutim umakom sa paradajzom, kombinacijom jogurta i nane i zelenim sosom sa kurkumom (RSD 85). Nisam fan kurkume, od jedne jezive episode u Tunisu, o kojoj ne želite da čitate. Ali ljuti sos je bio sjajan.

Indijska kuhinja je izuzetno začinjena i često veoma ljuta. Lično, obožavam ljuto, slaže mi se uz karakter, ali ako niste sigurni, konsultujte konobara o stepenu ljutine jela koja vam deluju privlačno u meniju. Zbog toga i ima toliko jogurta u dodacima- kako biste preživeli ručak. Takođe, jagnjeće meso je veoma popularno, pa je izbor pao na čak dva jagnjeća specijaliteta – Rogan Josh kuvanu jagnjetinu, sličnu gulašu (RSD 1250 ) i tikka jagnjetinu grilovanu u tanduri peći (RSD 850). Ova cilindrična zemljana peć je karakteristična za Pandžabi region i veoma popularna za pripremu indijske hrane širom sveta. Ne jedem jagnjetinu iz moralnih razloga (previše sam se igrala sa jaganjcima kao mala), ali je moj partner na ručku zadovoljno gladio bradu i oblizivao prste, uz komentare “mmm kakva mekana jaga” i “jagnje moje, što si slatko”, pa se nadam da su vam ovi opisi dovoljni da probate nešto novo.

Rogan Josh i tikka tandoori jagnjetina

Rogan Josh i tikka tandoori jagnjetina

Zbog svog jagnjećeg morala i iznenadnog napada veganizma, odlučila sam da probam pakoru od spanaća i luka (RSD 250) i Aloo Tikki. Pakora su pohovani i prženi mali zalogaji od mešanih sastojaka. U suštini, predstavljaju užinu, laki su i brzi za konzumaciju. Služe se, takođe, sa sosovima, a ova pakora je bila vruća, preukusna, sočna i činila je odličan lagan obrok. Alu tiki su kroketi od krompira i različitih dodataka (RSD 200). Topli zalogaji puni ukusa, koji su napravili odličnu ravnotežu sa hrskavom pakorom.  Sa svežim korijanderom i lukom, poslužen na crvenom kupusu, alu tiki može da se svrsta u comfort food – odličan izbor za stresan dan, mek i topao zagrljaj sa Istoka.

Ginger aloo tikki

Ginger aloo tikki

Ovo je sasvim sigurno najjednostavniji i najslađi put u Indiju, bez pasoša. Ali, ako vam kao i meni, religijska načela podrazumevaju desert nakon obroka, nećete baš lako doći do ekstaze. Indijska kuhinja nije poznata po desertima, pa se pripremite da se zasladite onim što smo mi opisali kao “indijski sutlijaš” a što se zove kheer/kir (RSD 300) i zapravo je kremasti pirinčani puding sa kardamonom i orasima. Lepo, ali ne baš ekstatično slatko.

Ginger pakora sa lukom i spanacem

Ginger pakora sa lukom i spanaćem

Iako vam nije potreban pasoš, za posetu restoranima u okviru Grand Casina vam je potrebna članska karta, odnosno, ako je nemate, registracija na ulazu u objekat. Procedura je kratka, ali imajte na umu ovaj detalj, kada budete planirali svoj indijski izlet.
* NA ŽALOST, UPRKOS NAŠIM LEPIM UTISCIMA, OVAJ RESTORAN JE KRAJEM 2015. ZATVOREN.

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *