Radost fina kuhinjica – vegeterijanska strana Beograda
Svakim danom i svakim zalogajem Beograd i ja se sve više volimo. On mene vodi kroz svoje stare ulice koje pričaju neverovatne priče, a ja njemu pružam ogromnu ljubav. Volim da kažem da najbolji zalogaji uglavnom proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.
Nedeljni koraci beogradskim ulicama, doveli su me do jednog ušuškanog mesta, sakrivenog u prizemlju stare beogradske zgrade koja gleda na donji deo Kalemegdana. “Radost fina kuhinjica” je jedno od onih mesta koja vam oduzmu dah na prvi pogled, korak, zalogaj. To ćete sigurno osetiti kada kročite u ovaj restoran zdrave i ukusne hrane. Nesvakidašnji enterijer koji je upotpunjen restauriranim nameštajem u kombinaciji sa prijatnim i divnim domaćinima. Neobični detalji u svakom ćošku, gumene čizme, disko šeširi, bundeve, začinsko bilje umesto cveća. Za sve one koji vole mirna mesta.
Spoj neobičnih ukusa i vegeterijanske hrane, a oni koji su skeptični mogu se uveriti da i zdrava hrana može biti ukusna. Meni je sastavljen na dnevnoj bazi, a domaćini će vam pomoći pri izboru jela. Bilo da su u pitanju Radost lazanje (670 RSD) , veganski burgeri (740 RSD) ili meksičke tortilje (720 RSD) uverena sam da ćete iz ove “Radosne” prostorije izaći zadovoljni i punog stomaka 😉 Da, da možete se najesti i od povrća, jer ovde je sve konvencijonalno kombinovano na vegeterijanski način. S obzirom da je meni na dnevnoj bazi, te je svaki put drugačija ponuda, domaćini će vam svakako pomoći pri izboru. Imaćete osećaj da ste u jednoj potpunoj oazi mira, hrana se priprema sa velikom ljubavlju, a domaćini sastojke i začine donose sa svih strana sveta. Tako je u ponudi restorana uvek nešto novo i nesvakidašnje.
Prvim zalogajem otkrivam da je kuhinja miks neobičnih ukusa i još čudnijih začina. Meze je sastavljeno od odličnog humusa, mumuruke od paprika i oraha uz masline i pizza hleb. Uz sve to naravno naručite sveže ceđenu narandžu sa đumbirom i limunom, kuvano vino ili možda pak rakiju, izbor je na vama. Ukoliko su na pijaci bile sveže šargarepe, cvekla ili bundeva, u tim čarima neobičnog potaža taj dan ćete i uživati. Ja sam imala priliku da okusim neobičnu kombinaciju potaža od bundeve sa mentom i limunom i samo ću reći da su čula toliko uživala i da ništa ne bih menjala.
Ako vam salata nije dovoljna da zaboravite na glad, preporučujem meksičke tortilje, kombinacija povrća i predivno tosirane tortilje topi se pod zubima. Što je najvažnije, na kraju svih ovih đakonija nećete imati onaj teški osećaj u stomaku.
Te za kraj, ukoliko ostane mesta u stomaku, svakako preporučujem veganske poslastice. Ako ne možete sami da pojedete celu porciju, sladoled bez šećera ili kapkejk bez pavlake podelite sa svojom kucom, jer naravno i njima je dozvoljen ulaz.
Ovde vegeterijanska hrana nije dosadna, siromašna i jednolična, naprotiv, bogata je, zdrava i zasitna. Vlasnica restorana, Saška, je svoju ljubav prema hrani i raznolikost kuhinja koje je probala u različitim svetskim metropolama donela i u Beograd. Kaže da joj je glavna smernica u životu nesebično davanje ljubavi i prema najbližima i prema hrani. Mene su ostavili bez teksta i mogu da kažem da sam postala redovan gost kada želim da pojedem nešto zdravo, a ukusno. Preporučujem svima. Ušuškano daleko od gužve, a opet u centru. Pariska 3, miris će vas dovesti na pravo mesto, a fotografije će dočarati ambijent 😉
A vi, da li volite vegeterijansku kuhinju i jeste li spremni da isprobate ove neobične ukuse?
Vanja Vidaković
Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.2
7 коментара
Vegetarijanac sam, ali nisam znala za ovaj restoran. Moram probati 🙂
Tu smo da vam otkrivamo nova mesta. Uživaćete sigurno i javite nam utiske 😉
Iskreno, daleko od posebnog. Ako se iko bavi i malo kuvanjem, nista mu preterano nece biti zanimljivo. Hrana jeste ukusna, ali do neke mere. Cinjenica da se za meksicki obrok, tortilje ne prave, nego se kupuju u Maxiju, je porazavajuca… Kao i “Zanetti” rendani parmezan. 2015 godina, kulinarstvo je cak i u Srbiji napredovalo. Moguce je naci dobre , pristojne namirnice uz samo malo truda.
9.2 ocena je preterana, kao da je neko ko nikad jeo veggy hranu ocenjivao. Nadam se da ce se popraviti nivo.
Sasvim se slazem sa Igorovim komentarom. Jos kada sam video kako izgelda njihova kihinja i koliko je dezorganizovana, ovak manje nego osrednji utisak mi je jos vise pao. Mislim da bi njihovim kuvarima neko posebno trebalo da pokaze kako bi neka azijska jela trebalo da izgledaju.
Ja sam prezadovoljan ukusom, hranom, ambijentom i cenama.
Malko mi je smetalo lupanje tanirima i escajgom, u kuhinji, dok jedem.
Ne mogu da verujem da restoran na takvom mestu nema svoj sajt, a trebalo bi da ima i na engleskom. Prijatelji iz Amerike nisu hteli tamo jer ne mogu da vide meni i sta sve ima od sastojaka u svakom jelu.
Naravno otisli smo na drugo mesto, jer oni zbog sajta i nedostatka informacija nisu hteli tu.
Nasla sam ih na fejsu, ali oni kazu da sigurno ne zarađuju dobro, čim nemaju sajt, a to znači da ne ide tamo mnogo ljudi. A i ja tako razmišljam…Tako da nisu moj izbor…hvala.
nazlaost tachno + mislim da je vlasnica otisla, itd … Steta…