Beograd je postao deo inicijative Džejmija Olivera: prvi Food Revolution Day

U Beogradu  je prošlog petka održan prvi Food Revolution Day, globalna inicijativa britanskog kuvara Džejmija Olivera. Glavni cilj ove incijative jeste da se iskoreni dečija gojaznost i spreče bolesti koje nastaju kao njena posledica, poput dijabetesa. Džejmi smatra da se edukacijom dece, ali i roditelja, može mnogo postići, te je njegova misija da nauči decu što više o namirnicama, ali i načinima kako da brzo spreme zdrave obroke, čak i bez roditeljske pomoći.

1

Kako su trenutni podaci poražavajući (41 milion dece mlađih od 5 godina je gojazno, dok je 159 miliona dece prenisko za svoj uzrast), Oliver je odlučio da iskoristi svoj uticaj i pozove ljude da zajedno sa njim ostvare veliku društvenu promenu. Revolucija je pokrenuta 2012. godine od kada je u mrežu ambasadora ušlo više od 1300 ljudi iz preko 100 zemalja. Na sajtu inicijative trenutno je registrovano skoro 700 000 ˝revolucionara˝, a ovogodišnji Food Revolution Day je preko društvenih mreža ispratilo preko 50 miliona ljudi! Srbiju u ovoj akciji predstavlja Ivana Ćirković, zvanični Food Revolution ambasador i organizatorka prvog Food Revolution dana u Srbiji.

2

Tako su roditeljima, ljubiteljima zdrave ishrane i medijima predstavljeni koncept i detalji Food Revolution inicijative, podaci o gojaznosti i dijabetesu kod dece u Srbiji, kao i nova online platforma OrganicNet preko koje je moguće kupiti domaću i organsku hranu u Srbiji.

Food Revolution Day završen je zajedničkom pripremom i degustacijom recepata po preporuci Jamiea Olivera, a koje je zajedno sa svim zainteresovanima pripremala Maja Petrović – Vitki Gurman, blogerka i autorka knjige Gurmanske veze. Ako i sami želite da probate ove recepte, možete ih naći na sajtu Food revolution.

photo-2

Neki od sledećih ciljeva inicijative jesu menjanje jelovnika u školskim kantinama širom sveta, akcija protiv sponzorisanja Olimpijskih igara od strane Coca-cole i McDonalds restorana, kao i edukacija u zemljama u razvoju. Sa nestrpljenjem čekamo sledeći Džejmijev korak i ohrabrujemo vas da se priključite revoluciji!

Fotografije: press, Ukus Beograda

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *