Gurmanske veze i ukusi zavođenja

Daleko pre nego što je naš Ukus Beograda imao obrise ideje, počela sam da pratim blog Vitki gurman.

Kako i sama uživam u kaloričnoj hrani, a nisam nikada imala problema sa kilažom, isprva me je na ovu adresu dovela radoznalost – kako to da neki jedemo šta poželimo i kad poželimo bez straha od gojaznosti, a neki tvrde da se goje od vazduha. Negde u podsvesti imala sam ideju da je tajna u balansiranju kvalitetnih namirnica i fizičkoj aktivnosti, ali Maja Petrović mi je na stranicama svog bloga otkrila mnogo više. Devojka koja je karijeru i privatan život posvetila istraživanju načina na koji nas određuje čime se i na koji način hranimo, dostigla je veliku popularnost i poštovanje svojih pratilaca, ali i stručne javnosti. Svoje znanje iz nutricionizma, ali i međuljudskih odnosa, posebno onih iniciranih privlačnošću, sabrala je u štampani prvenac “Gurmanske veze”.

Gurmanske veze naslovna strana

Gurmanske veze naslovna strana

Upoznale smo se prošle godine, kada je Maja bila moderator panela na konferenciji Food Talk na kom smo se super provele i kada sam shvatila da delimo sličan smisao za humor, posebno kada su u pitanju relacije između hrane i zavođenja. Snimak tog panela, smešan i informativan, možete gledati ovde. Kada smo se pre nekoliko dana našle da, uz piće, pričamo o knjizi, razgovor se, shodno tome, najviše vrteo oko zavođenja. Prosto, takve smo žene. O fatalnim muškarcima i fatalnim ženama, dezertima bez greha koji lagano ali ubedljivo usmeravaju upravo na greh, kao i najlepšem načinu sagorevanja unetih kalorija otkada je sveta, od Maje sam saznala mnogo. Da biste pronikli u ove drevne tajne, dovoljno je da pratite njena precizna i zanimljiva iskustva koja prenosi u “Gurmanskim vezama”.

Ražnjići od srca i džigerice u slanini

Ražnjići od srca i džigerice u slanini

O dalekoistočnim receptima za libido koji uključuju zmijsku krv i sličnim pikanterijama, njena knjiga nas informiše na zanimljiv način, uključujući naučno dokazane činjenice. Ali o slaganju dostupnih namirnica, koje svi poznajemo i koristimo svakodnevno, i kako da od njih napravimo mala umetnička dela koja će nam podstaći strast i omogućiti razmenu eksplozivne erotske energije možete čitati satima i naučiti više nego što ste očekivali, čak i ako pratite Majin rad.

Iako volim slatkiše, moju istinsku strast predstavljaju ljute papričice, i po prvi put sam shvatila njeno značenje – “Gurmanske veze” objašnjavaju kako konzumiranje izuzetno ljute hrane utiče na lučenje endorfina. Osećaj sreće koji čili papričice izazivaju dovodi do specifične zavisnosti, koji je uporediv samo sa onim koji nam donosi seks. Majin intimni vodič objašnjava i kako na libido deluju ostrige, špargle, a naročito čokolada, ali i mnoge druge namirnice koje se, velikom nepravdom, često izostavljaju sa spiska namirnica za intimni obrok pun stimulansa. Afrodizijaci su nam zaista dostupni i sada možete saznati kako da ih aktivirate “u svojim rukama”.

Mole Poblano sos

Mole Poblano sos

Ova riznica praktičnih saveta i drevnih znanja vam olakšava pripremu ambijenta za zavođenje uz hranu, otkriva koji su mirisi i kakve igre svetlosti vaš saveznik u igri privlačnosti i kako sugestivno deluje aranžiranje određenih namirnica na raspirivanje želje.

tiramisu sa proteinskim palacinkama

Tiramisu sa proteinskim palačinkama

Ipak, najdragoceniji su ilustrovani recepti (njih preko 50), koji vaš savršen ljubavni obrok vode baš po planu – od predjela do dezerta, omogućavajući vam da uživate prstima i očima, uzbuđeni mirisima i ukusima koji popuštaju kočnice i stimulišu euforičnu izmaglicu kojoj težimo u najlepšim trenucima.

Bez sumnje, “Gurmanske veze” je knjiga koja nam je, u vremenu ubrzanih romansi i instant obroka, neophodna da ne izgubimo vezu sa svojim unutrašnjim bićem -njegovim žudnjama, strašću i ljubavlju koje ga pokreću. Kako ne biste ostali zatečeni kada se objekat vašeg zavođenja probudi pored vas ujutru, čeka vas pregršt odličnih predloga za doručak koji dopinguju još jednu rundu strasti. I ne strahujte od gladovanja – energija životinjskog porekla je ono što nam daje da ukrotimo i upotrebimo svoje životinjske instinkte, a erotski maraton isključivo na supi i salatici nije baš izvodljiv. Zainteresovani? Naručite ovde i odmah zakažite večeru sa ukusom požude.

 

*Sve fotografije i video – blog Vitki gurman
** Snimak panela FoodTalk 2015 – Hrana na mreži: Od #krmljao do „kraljeva instagrama“ – Color Press Group

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *