5A soba – dašak Sarajeva u Beogradu

Kad me pitaju odakle sam, ne umem da objasnim. U Beogradu mi je dom, a srce u Bosni. Umem da kažem da, da bih se negde osećala na svom, moram da imam tri bitne stvari: lokalnu kafanu, majstora za auto i restoran u kom se dobro jede. Tim redom. Postoji jedno mesto na kom se osećam kao kod kuće, uz dašak Bosne, gostoprimljivosti i ukusnih zalogaja, baš u centru Beograda – 5A Soba. Nastavak čuvenog sarajevskog restorana 4 sobe gospođe Safije, beogradskoj publici doneo je jedan nov i zabavan sadržaj.

Uz moto „za ljude kao što smo mi…“ privukli su nas neobičnim enterijerom, jelovnikom koji je vrlo konkretan, sa izborom od 7 glavnih jela, inovativnim pristupom i baš domaćinskom atmosferom. I vraćali smo se nekoliko puta, ne bi li smo se uverili da zaista ovo nije bio samo prvi utisak.

5a soba

Enterijer restorana

Bilo da ste krenuli na čašicu vina sa prijateljima nakon posla, ručak sa poslovnim partnerima ili u večernji đir sa prijatelji(ca)ma, ovo je pravi izbor. Ko bi rekao da jedno mesto u centru grada može biti idealno u ovako različitim prilikama. Jelovnik se, kao što rekoh, zasniva na 7 konkretnih glavnih jela uz dodatke povrća, ali je sve pripremljeno s merom i vrlo ukusno. Probali smo mariniranu pačetinu sa pireom od jabuke u smokvama i vinu (RSD 1690). Ako ste iole ljubitelj pačetine, znate da su patka i jabuke nerazdvojiv spoj. Pečena patka, ako se pripremi na pravi način, kako masnoća ne bi dominirala, ume da bude ozbiljan komad mesa. U ovom slučaju pire od jabuke daje savršen balans mesu, a kad još svemu tome dodate i smokve u vinu, dobija se ukus koji osvaja.

5a soba, pačetina

Marinirana pačetina sa pireom od jabuke i smokvama u vinu

Aromatizovani pileći batak sa glaziranom šargarepom, pireom od šargarepe, fondanom od krompira, pilećim sosom i pilećim čipsom (RSD 910), upotpunio je ručak. Navikli smo da uglavnom na tanjiru imamo mnogo mesa i tek obareno povrće, a ovde se uživa u svakom zalogaju, pošto začini i povrće upotpunjuju ukus mesa.

Biftek sa miksom šumskih pečuraka, pireom od krompira i demiglas sosom (RSD 1850), uz ovo dodajte čašu lepog vina i ugođaj će biti potpun. Komad bifteka je bio odličan, narezan na komade, srednje pečen. U celoj priči bih samo izuzela količinu pirea od krompira i malo ulepšala prezentaciju.

5a soba, biftek

Biftek sa miksom šumskih pečuraka, pireom od krompira i demiglas sosom

Kada je u pitanju slatki deo menija, ponuda je vrlo jasna – izbor od 3 kolača i sladoleda je sasvim dovoljan. Izabrala sam krambl sa šljivama i sladoledom (RSD 495), dovoljan da zasladi dan, a opet lagan, neopterećujući.

5a soba desert

Krambl sa šljivama

Stoga, ako izbegavate da dolazite u centar zbog gužve, promenite navike – čeka vas jazz, čaša vina i prijatno osoblje. Ambijent je savršen, usluga zadovoljavajuća, ponekad konobari umeju da budu sporiji, ali ništa vredno velike kritike. Meni bi trebalo da bude lepše dizajniran, nije svojtveno ovakvim restoranima da imaju pet odštampanih listova bez ikakvog smislenog dizajna. A što se tiče cena, kao što vidite, možete da pronađetejela po uobičajenim beogradskim cenama, ali i neka koja malo odskaču. Izbor je na vama, javite nam utiske!

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

 • Hrana:
 • Ambijent:
 • Usluga:
 • Higijena:
 • Odnos cena-kvalitet:
 • Prosečna ocena:
  9.2

1 коментар

 • skillsobuka@gmail.com' Dragan says:

  Jako interesantna preporuka, prijatno sam bio iznenadjen. Ovo je mesto koje bih mogao da preporucim za poslovne prilike, jako pitomo, ima nas duh a nekako i internacionalni prizvuk. Hrana je bila na nivou, muzika jako prijatna ali ne preglasna. Osoblje ljubazno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *