Sarajevska hrana iz malo drugačijeg ugla

Kada se nađete u Sarajevu, hrana vas prati na svakom koraku: red ćevapa, red pite, red baklave… No, ovaj put nećemo govoriti o tradicionalnoj bosanskoj hrani, predstaviću vam jedan od za mene najlepših i najoriginalnijih restorana u Sarajevu – 4 sobe gospođe Safije.

Netipičan sam turista, pa uglavnom u svim gradovima koje posećujem volim pre svega da upoznam lokalno stanovništvo, tako se na spisku mesta za posetiti uvek nađe i lokalna tržnica, ali i neobični restorani koji obiluju originalnim zalogajima protkanim tradicijom.

4 sgs ukus beograda

Kada kažem Sarajevo, prva asocijacija je gostoprimstvo, dobra hrana i prijatelji. Upravo to je i opis ovog restorana, gostoprimljivo osoblje i obilje sjajne hrane, mesto koje u sebi sadrži deo tradicije i istorije. Za ovu lokaciju vezana je legendarna priča o zabranjenoj ljubavi između lepe Safije i Johana, austrougarskog barona. Gastronomska ponuda restorana sadrži kombinaciju tradicionalne bosanske hrane sa modernim pristupom (Safijin meni) i internacionalnu kuhinju (Johanov meni).

Sam objekat podeljen je na četiri celine: restoran, vinski i koktel bar, lounge room i letnju baštu. Safijina kuća nastala je 1910. godine kao simbol ljubavi, lepote i prkosa. Kuća je restaurirana, ali je zadržala duh vremena. Preovladava orijentalni stil, ukrašen rezbarenim i vintage predmetima.

4sgs Sarajevo

U ovaj restoran možete doći na čašicu razgovora sa prijateljima i uživati u prelepim sarajevskim noćima pod vedrim nebom. Šadrvan, cveće i muzika, učiniće vaš dan lepšim. Dok će se pravi hedonisti ipak odlučiti da isprobaju neke od predivnih zalogaja sa menija, idealno ukombinovanih sa vinima.

U večernjim satima, ovo mesto postaje intimni noćni klub, gde uz čašicu lepog vina, možete uživati u predivnoj muzici – jazz, chill out, ambient & deep house music. Posebnost ovog restorana, najpre leži u autentičnom objektu koji krije istorijsku priču, ali i u kulinarskim fuzijama neobičnih ukusa.

Te noći, povela sam Neu – prijateljica koja me ugostila u Sarajevu da zajedno isprobamo kulinarske čarolije šefa kuhinje Emira Parovca. Pre početka večere poslužene smo aperitivom, te smo nazdravile uz čašicu domaće rakije od višanja, a onda smo se prepustile preporukama konobara što se tiče odabira hrane. Ugodnu večeru započele smo sa predjelom sa Johanovog menija, egzotičnog naziva From Italy with love (8.00 km / 480 RSD), koje se sastoji od pečenih tikvica sa mozzarelom, svežim paradajzom i parmezanom.

4-sobe-gospodje-Safije-700x394

Ja sam se odlučila za biftek sa kremom od višanja, serviran sa prženom rukolom i parmezanom (28.00 km / 1700 RSD), naizgled nespojivo, no uživala sam svim čulima. Do skoro nisam mogla ni da zamislim kombinaciju mesa sa slatkim sosevima, ali višnja jako lepo paše uz ovaj biftek, kao i uz sve mesne ukuse. Jedina zamerka je na račun pržene rukole, bila bih srećnija da je poslužena sveža 🙂

Prijateljica se odlučila za egzotičnu piletinu na marokanski način sa tabbouleh salatom (17km / 1000 RSD), neobična kombinacija začina koja otkriva sasvim novu dimenziju piletine. Mešavina ovih začina učiniće da obična piletina postane prava gurmanska delicija. Za ljubitelje arapskih začina i hrane, ovo je pravi izbor.

Piletina na marokanski način

Beše to sjajna noć, uz čašicu razgovora i obilje ukusne hrane. Stoga, ukoliko vas put nanese u Sarajevo, moja topla preporuka je da posetite i ovaj restoran, ja sam uživala više nego jedući ćevape 😉

Da li biste voleli da u Beogradu isprobate ukuse ovog sarajevskog restorana?

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *