Dolce by Tintolino – Desert za Alisu i zeca
Ceo svet je poludeo za pariskim poslastičarnicama i za to možemo da zahvalimo jedino Instagramu. Ceo svet klikće na slike, lajkuje, šeruje, fejvuje i gleda okrugle kolačiće u pastelnim bojama, bez da ih proba. Makaroni (kod nas popularno, a nepravilno – makarunsi) su najpopularniji slatkiš na svim društvenim mrežama. Nemoguće su fotogenični i postali su simbol slatkog života i devojačkih snova o romansi u Parizu.
Poznata beogradska ketering kuća Tintolino family je odlučila da nam donese koncept luksuznog poslastičarstva (Haute Couture Patisserie) pravo pred noseve željne mirisa slatkoće. Na Vračar, dabome. U sasvim nestvarnom prostoru nazvanom Dolce, baroknom ogledalu Alise u Zemlji čuda, izložene su desetine dragulja porodice Tintolino.
U izvidnicu smo otišli svi zajedno, što baš retko radimo – cela četvoročlana ekipa, i to iz dva razloga. Kako bismo probali što više raznih đakonija, a i „zbog mira u kući“ – Nikola je pokušao da u ovu misiju ode bez nas, ali ljubomora je pretila da nas zauvek razori. Svi smo želeli da probamo da li je to baš toliko lepo kao što deluje na slikama i u prolazu pored poslastičare. Predstavljamo vam naš izbor.
KOLAČ OD BRESKVE – Slatke hrskave korice od oraha, fini vanila krem sa komadićima breskve i karamelizovanog lešnika, donekle nalik Moskva šnitu, ali nežnijeg ukusa. Nežna i damska nota (RSD 360).
ČIZKEJK OD POMORANDŽE – Gladak, pufnast i aromatičan. Osvežavajuća kombinacija fila sa sirom i sirupa od pomorandže, podseća malo na plazma torte iz detinjstva (one jednostavne i prave, ne ove sad kreacije sa 1000 sastojaka) i letnje rođendane za drugare (RSD 380).
LAKI CHEF – Najprivlačniji frajer u vitrini – sa punim pravom. Retko koji čokoholičar (i čokoholičarka) bi odoleo ovom remek delu – brauni, na njemu čoko mus sa lešnikom, preliven belom čokoladom i nugatom, spojeni u potpuno mačo zavodnika nepca (RSD 415).
PROFITEROLA DOLCE – Apsolutna definicija profiterole. Baza od mog omiljenog, kuvanog testa, koja nosi ovu kompleksnu slatku skulpturu je takva da može da se takmiči sa svetskim šampionskim profiterolama (RSD 260). Ni premekana, ni gumena, potpuno prhka i vazdušasta, šupljikava i lagana kao perce. Filovana kremom od pistaća, sa malim makaronom na vrhu. Kao ilustracija za Malog Princa koji sedi na planeti B612.
ITALIJANSKI KREM SA MARAKUJOM – prepun ukus, mlečan, mek i kremast, pravi pravcati gelato cremoso. Nema kristalisanja, nema zbunjujućih aroma, potpuno nežno klizi na jeziku i topi se u milion malih ukusnih molekula (RSD 130 kugla).
Dodajem i informaciju da sam ovde probala najukusniju kafu bez kofeina (koji mi je zabranjen) u gradu.
*** Iskoristiću ovaj tekst za kratko objašnjenje. Makaron (macaron) je okrugli kolačić od baze koja se pravi od badema samlevenog u prah (umesto brašna), šećera i belanaca. Ovi kolačići se prave još od Srednjeg veka u ovom istom sastavu baze. Ono što je lansiralo makarone u pop kulturu je ideja famozne pariske poslastičare Ladurée da ih oboji u različite boje u zavisnosti od ukusa fila koji spaja dve okrugle pločice.
Iako se kod nas odomaćio izraz makaruns, ovo je zapravo naziv za drugu vrstu kolačića, popularnih u Škotskoj i Engleskoj. Makarun (macaroon) se pravi od belanaca, šećera i pazi sad KOKOSA. Znači: slično, ali nije isto. A ove ste kolačiće svi jeli kao mali, mi smo ih zvali šapice. Mali pečeni slatkiši od kokosovog brašna.
Sve fotografije: Ukus Beograda
Jelena Ignjatić
Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.6
1 коментар
PRECENJENI