Ukusnim putevima Istre
Bilo da se pripremate za odlazak u Istru na letovanje ili možda na već čuveni Weekend media Festival, ovaj vodič je obavezan kako biste se upoznali sa gastro ponudom ovog predela uz Jadransko more.
Otkrivamo vam čari predivnih istarskih gradova počevši od Rovinja, do Pule, Poreča ili možda Motovuna ako poželite da se izgubite u vanostrvskim predelima. Osvojiće vas svojom lepotom, mirisom borovine, morskom hranom, ali i atmosferom. Ako mene pitate bezbroj je razloga za posetiti ove predele hrvatskog primorja. Miris mora je ovde drugačiji, borovina u vazduhu će delovati kao opijat, a dobre vibracije će vas pratiti i van otoka.
Ako pitate lokalce uvek će vam preporučiti konobe u kojima se neguju tradicionalni recepti i jela koja su pripremale istarske none, dok će vam primorci uvek ukazati na morske specijalitete u brojnim restoranima pored obale. Međutim, ako zađete malo u unutrašnjost, recimo u Motovun koji je nadaleko poznat po tartufima, miris će vam ostati danima u glavi, a savršene delicije pripremane uz njih prepričavaćete mesecima. Balans između lepršave morske kuhinje i kontinentalne koja se prilagođava godišnjim dobima je neminovna.
Ovo je mesto sa kog imate predivan pogled na vanostrvski deo Istre, miris tartufa je svuda u vazduhu, a o ukusima i mirisama ovog kraja sve ćete saznati sa tanjira. Konoba Mondo je možda jedna od najboljih na koje možete naići u Istri, nazvala sam je oaza gurmanskih užitaka. Nalazi se na padini ispred velike kapije srednjevekovnog starog grada Motovuna, koji se nalazi na vrhu duboko u istarskim šumama. U meniju naravno dominiraju tartufi, stoga ne smete propustiti ovu poslasticu koja nigde nije ukusnija niti svežija. Savršen izbor je ramstek sa tartufima u umaku od terana (teran je autohtona istarska vinska sorta grožđa i vrsta crvenog vina), dok je idealan predstavnik tradicionalnih lokalnih specijaliteta – jagnjeća rebra u umaku od terana sa palentom. Dodajte vino i otplovite mislima u istarsku Toskanu 🙂 Motovun je najveće nalazište belog tartufa koje imaju intenzivan ukus i koriste se kao dodatak hrani kojoj daju poseban šmek. Ove podzemne gljive traže za to posebno obučeni psi. Što se tiče usluge i celokupnog utiska o ovom restoranu mogu slobodno da kažem da je ovo jedan od najboljih restorana diljem Istre u kojima sam bila i verujem da ću se ponovo vratiti.
Spuštamo se ka ostrvskom delu Istre i nailazimo na Poreč, grad u kome će vam biti nezaobilazni morski specijaliteti: ribe, rakovi ili školjke, istarski pršut uz nadaleko čuvenu malvaziju ili možda šparoge. Ako želite da pobegnete od gužve koja je uobičajena na ulicama starog grada, predlažem restoran tik pored mora u sklopu hotela Grand Palazzo. Domaći pršut, sir i istarska malvazija učiniće upoznavanje sa Porečom još lepšim.
A onda za bolji utisak biramo restoran sa lepim pogledom i reklo bi se još lepšom hranom, ali samo na prvi pogled. Restoran Peterokutna kula, koji je na samom ulazu u glavnu ulicu, nalazi se u zdanju koje je izgrađeno sredinom 13. veka. Pruža predivan pogled na stari deo grada, idealno vreme za odlazak je u vreme bonace – mir, tišina i noći bez vetra su baš ono što je potrebno za kraj dana. Iako izbor na meniju nije velik, ono što smo mi probali rekla bih da je bio pun pogodak. Tuna stejk uz pire od bundeve i buffalo mozzarelu čini idealan spoj ukusa, dok su vongole i paradajz čorba upotpunili ovu morsku večeru. Nismo impresionirani osobljem, imali smo razumevanja i za veliki broj stepenica koje vode do vrha i ogroman broj turista, ali malo više gostoprimstva ne bi bilo na odmet. Stoga, preporuka ide isključivo zbog predivnog ambijenta!
Na red dolazi najlepši grad u Istri – Rovinj. Najposećenije mesto od strane naših turista, a restorana za uživanje u lokalnim ukusima na pretek. Krenućemo od najlepšeg doručka na rivi – Hotel Adriatic. Kroasani koje ćete danima nakon spominjati, Glas Istre i savršen kapućino, dovoljno za jutarnje razbuđivanje sa ukusom. Obavezna polazna tačka kuda god nameravate da krenete dalje.
Zatim sledi Konoba Veli Jože, kažu omiljena Rovinjska konoba. Ambijent u kome se nalaze silni morski alati, miris školjki i ribe se širi vazduhom, a sto više se konstantno traži. Moram priznati da testenina nije na zavidnom nivou, ali su svi morski plodovi sveži i ukusni. Verovatno da je na kvalitet uticao i sve veći broj turista.
U svemu ovome nezaobilazni su kokteli i vrhunski sladoled. Uživanje u predivnom zalasku sunca doživećete ukoliko odete u Valentino Coctail & Champagne bar ili Mediteraneo bar! Ova mesta su na nezaobilaznoj listi svakog posetioca Rovinja. Sedenje na stenama, zen, sveće, sve ovo ukazuje da morate biti romantični. 🙂
A za kraj preporučujem obaveznu posetu pijaci! Domaće vino, izobilje voća, maslinovog ulja, povrća, uz lokalce koji umeju da naprave zabavu od svega, učiniće ovo putovanje kompletnim! Kada god odemo u Rovinj pijaca nam je nezaobilazna.
Želim vam lep boravak u Istri. Ukusan mora biti!
Vanja Vidaković
Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.