Svi putevi vode ka đelatu
˝Italija postoji da bi ljudi jeli˝, tvitnula sam pre par meseci i nakon svake posete ovoj zemlji sve čvršće stojim iza ovog stava. Food porn u vazduhu. Sećate se Julie u ˝Eat, pray, love˝: ˝I’m having a relationship with my pizza˝. Jedete zatvorenih očiju, baš kao da se ljubite, ispuštate čudne zvuke, umrljani do lakata, čime god volite: sladoledom, paradajz sosom, buzarom…Šta god vas pali!
Upravo zato, Rim se kotira visoko na listi mojih omiljenih destinacija. Ovoga puta, pod izgovorom ˝moram za Ukus˝ bila sam na specijalnom zadatku: pronaći najbolji sladoled u Rimu! Pardon, ne sladoled, GELATO! Iza ove italijanske poslastice koja potiče sa Sicilije stoji čitava filozofija, a svaki majstor čuva svoju malu tajnu zbog koje tvrdi da je baš njegov gelato najbolji. Gelato se razlikuje od sladoleda pre svega po teksturi i ukusu koji su ˝puniji˝ i izražajniji zato što se gelato pravi od mleka, a ne pavlake. Kako se gelato manje muti, u njega ulazi manje vazduha, pa je tako značajno gušći od sladoleda. I na kraju, značajna razlika je u temperaturi– gelato se nikada ne služi potpuno zamrznut, već na znatno nižoj temperaturi kako bi kremasta struktura došla do izražaja. Voćni gelato sadrži najmanje 50% voća, a ˝mlečni˝ ukusi se prave od najsvežijih sastojaka, bez glutena i veštačkih dodataka, razume se.
Da li ste spremni za sladoledno hodočašće?
1. Frigidarium
Ne samo Frigidarium, THE Frigidarium. Ovo mesto sam otkrila po preporuci drugarice na prethodnom putovanju u Rim. U ne tako prometnoj ulici u blizini Piazza Navone, ova gelateria prošle godine nije bila preterano popularna. Dovoljno govori činjenica da na putničkoj Bibliji Tripadvisor-u nije bila ni u prvih 50. Danas je prva. Zaštitni znak ove gelaterie je umakanje sladoleda u čokoladu (crnu ili belu po želji). Ono što najviše čudi jeste da je i dalje među jeftinijima u gradu, jer je njihov ˝mali˝ gelato od 2 evra veličine srednjeg na većini drugih mesta. Ako posetite ovo mesto ne smete da propustite ukus kuće ˝Frigidarium˝ čija se tajna dobro čuva, a ukus je neprevaziđen. Ipak, on ima jednu ogromnu manu: posle Frigidariuma vam nijedan sladoled više nikada neće biti dobar.
U neposrednoj blizini bazilike Sv. Petra, sakrivena u zgradi obrasloj američkim bršljanom po kome je i dobila ime (Hedera Helix, latinski naziv za bršljan), gelateria Hedera pravi je mali raj za sladokusce. Nema prevelike muke: 6 kremastih i 6 sorbe ukusa. U Hederi ne veruju u jedenje očima, već sladoled čuvaju u specijalnim posudama od kojih vidite samo poklopce. Njihova crna čokolada i pistaći su neverovatni, a imaju i ukuse koje nismo videli gotovo nigde drugde- smokvu i Prosecco. Pored toga, ispred ove gelaterie se nalazi najslađi kutak u kom možete pojesti svoj sladoled na miru u sklopu malog trga sa veoma starom fontanom.
Iza ove gelaterie netipičnog naziva za Italiju stoje tri rimska majstora gelata koji su udružili svoje znanje pre 25 godina i stvorili brend koji se spominje na gotovo svakom spisku najboljih gelata u Rimu. Na moju veliku žalost, jedina preostala lokacija u Rimu trenutno se nalazi tik uz Vatikan, dok je prethodno vrlo populan lokal u boemskoj četvrti Trastevere zatvoren. Pored toga, moj utisak je da je kvalitet gelata u Old bridge-u izmedju mojih poseta Rimu za nijansu opao. Sladoled koji sam dobila bio je potpuno otopljen i činilo mi se da ukus nije intenzivan kao ranije. Ipak, sigurno je i dalje za ocenu bolji od gomile drugih.
U okviru trga ispred čuvenog Panteona nalaze se tri sveže otvorene gelaterie, a Don Nino je jedna od njih. Privlačan fotogeničan shabby chic enterijer (bicikli, lavanda, kavezi and all that jazz) naterao me je da probam i ono što se nalazi u vitrini. Izabrala sam kornet obložen čokoladom i pomalo neobične ukuse- malinu sa jogurtom i belu čokoladu sa žitaricama. Na kasi me dočekalo iznenađenje- ovo zadovoljstvo koštalo me 6 evra ili u prevodu tri sladoleda u Frigidariumu. Ukus? Solidan, ali svakako nedostojan cene. Ono što je dobro kod ovog mesta je što ima dosta mesta za sedenje, te ako ste umorni možete da predahnete u samom centru. Pored ovog lokala, Don Nina možete naći i kod Fontane di Trevi i u blizini Španskih stepenica.
5. Ciuccula
Ciuccula gleda direktno na Panteon i priziva velikim izborom ukusa u 2 ogromna frižidera koji se cakle od punoće i masnoće. GREŠKA! Kao amater sam ušla u gelateriu sa 30+ ukusa što je prvi znak da tu nešto nije kako treba. Možda je ovaj sladoled izazvao uzdahe horde britanskih turista koji su sa mnom delili stepenice, ali ja ga mogu okarakterisati samo kao osrednji. Zato preporučujem da ga kao i prethodni preskočite, i presečete trg po dijagonali gde vas čeka gelateria Grom koju sam zapamtila iz prethodne posete Rimu.
A vama želim da vam svi putevi vode ka gelatu!
Sve fotografije: Ukus Beograda


Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.