Stara srpska kuća – novobeogradski vajat

Tradicionalna jela, čini mi se, jedemo ćešće zimi. Makar tako ja. Da li zbog toga što sam na selu provodila zimski raspust ili zato što su nas (pogrešno) učili da su životinjske masti i proteini nezdravi i opterećuju stomak, tek, lakše se odlučujem za „masno“ zimi. Tako sam jedno od poslednjih zimskih popodneva odlučila da provedem u restoranu tradicionalne kuhinje. Kako ovih restorana, zapravo, i nema mnogo, na preporuku prijatelja koji je redovan gost odabrala sam jedan koji nije na lokaciji koju biste baš logički povezali sa tradicionalnom, etno ili seoskom hranom. Sam naziv objekta „Stara srpska kuća“ na Novom Beogradu, zvuči sasvim nelogično, ali onog momenta kada prođete ulaz ovog montažnog objekta i  dočeka vas ljubazna hostesa, osećaćete se baš kao u pravom vajatu.

srpska kolaz

Iako su danas ćilimi, gobleni i karirani stolnjaci postali dekoraterski „zicer“ za hvatanje gostiju željnih domaće hrane, ovde su jednostavno „legli“ tako da nemate osećaj da su deo dekoracije. Iako lično nisam uopšte ljubitelj ovakvog stila, imala sam jak osećaj kao da je ovaj ugostiteljski vajat u stvari hologram neke stare mehane koja se baš tu nalazila, na vanjskoj granici Zemuna, gde je dočekivala svinjare i skeledžije koji trguju sa obe strane reke. Ne bih rekla gospodski, ali ipak veoma toplo i domaćinski.

Jelovnik je prilično obiman, a ja sam bila malo nepoverljiva, pa smo se odlučili za srbijanske klasike – ćevape na kajmaku (RSD 700), piletinu rolovanu u slaninici (RSD 720) uz leskovače uštipke (RSD 700) i krompir ispod sača. Za sarme, kavurmu, crevca i škembiće ću se (možda) pripremiti sledeće zime. Uz salatu od slatkog kupusa (RSD 120), zelenu salatu (RSD 150) i ljute pečene papričice (RSD 180) sa belim lukom i odličan Prokupac Topličkih vinograda (RSD 2.400 boca).

image-21b40e6a06ef563a895e51fdf2c42f0638b404bdc6c3223ec5f91c41157a34dd-V

I sve je bilo baš onako kako mora biti – ukusi koji su arhetipski utisnuti u nepce svakog od nas tokom vekova koje su naši preci provodili. Ćevapi mekani i slasni, piletina sočna i zaštićena tankom hrskavom slanom „ogradom“ od mesnate slanine i ljutkasti, spolja krckavi, a iznutra meki uštipci.

image-67bfacd596567b02497fbe0a75fa851b2bfaf5da7933824ddfa8ccf0adcfd3df-V

Ljubazno i šarmantno osoblje je porudžbinu i domaće tople lepinje (RSD 65) iznelo u zaista rekordnom roku, nakon što nam je dalo predlog vina, koji se pokazao kao odličan. Ovo je, zamalo, bila prilika u kojoj sam se ipak toliko najela da ne bih poručila desert. Ali je konobar osujetio tu nameru, na čemu sam mu zahvalna. Naime, nekoliko ljudi me je već pitalo tokom proteklih meseci gde mogu da pojedu stvarno lepe urmašice. Sada imam odgovor. Ukusne i tačno spremljene urmašice (RSD 220), baš kao one koje sam jela u Bosni su stigle, neobično servirane probodene viljuščicom, što se ispostavilo kao manir u ovom restoranu – isto su nam servirane i baklava sa suvim šljivama (250) i reforma (RSD 280) – obe potpuno verne onim kakve se služe u pravim domaćinskim kućama.

image-e4f2bf6b8ead86aa1ec284843194413b955b7507ad4fbd23aca19f23801f138f-V

Ako se uželite one hrane koju tako toplo preporučujemo strancima u Beogradu, ne morate na kaldrmu i u gužvu Skadarlije, jer vas na Novom Beogradu čekaju autentični ukusi srpske kuhinje, ma šta ona za vas predstavljala.

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    7.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *