Škola vina – Vaspitanje ukusa vinskim putevima

Učimo zajedno, isprobavamo nove ukuse i trudimo se da vam budemo pravi putokaz kada su u pitanju dobri zalogaji uz kvalitetne gutljaje vina, rakije ili viskija možda. Što bi francuzi rekli vaspitavamo ukuse!

Primetila sam da je vinska scena u Srbiji u poslednje vreme u ekspanziji. Kako uživam u dobroj čaši vina i uvek radije biram domaće, došla sam na ideju da malo emancipujem moj vinski ukus.
Velika je razlika u tome da li pijete vino da biste uživali ili samo da biste se alkoholisali. Ako ste pravi hedonista, da biste znali kako da uklopite dobro vino i hranu, i u kojim trenucima pijete određeno vino, kako da izaberete savršenu bocu za romantičnu večeru, kojim vrhunskim vinom nekoga da oduševite, morate sve te informacije od nekoga i da naučite.

Vinska škola, ukus

“Vino moraš piti tako da ti razbuđuje svest, a ne da je gasi.”    Tin Ujević

Vinska škola koja se organizuje ispred SERSA, udruženja somelijera Sebije (Serbian Sommelier Association), a koju predvodi Dejan Živkoski, prenosi znanje o vinu i širi vinsku kulturu svim polaznicima, entuzijastima željnim znanja. Uz kratku priču sa Dejanom, prenosim vam utiske, sa vinske škole:

Kroz program vinske škole prenosite dalje znanja o vinu i ugostiteljstvu, šta entuzijasti mogu da nauče?
Wine škola je ustanovljena sa ciljem širenja vinske kulture, a kao osnova uzeta je profesionalna obuka za somelijere, Udruženja somelijera Srbije. Ljubitelje vina najpre naučimo da poštuju vinogradara i vinara koji stvaraju vino, stilove vina, sorte grožđa sa osobenostima, odabir vina prilikom poručivanja u restoranu ili kopovine u vinoteci, pravilno otvaranje boce vina, o temperaturi posluživanja, uparivanja hrane i vina… Bez obzira da li vino pijete prvi put ili oduvek, učenje je uvek dobrodošlo. Kada upoznate vino, svaki gutljaj postaje priča za sebe, pruža vam se mogućnost da osetite sav taj trud, godine i želju vinara da stvori najbolje vino.

Na časovima sam sretala one koji znaju da cene vinsku kulturu, da li su polaznici više žene ili muškarci?
Žene su hrabrije i odlučnije da priznaju sebi da nešto ne znaju i da treba da uče, iz prethodnog one čine 70% svih ljubitelja vina koji su prošli kroz Wine Školu. Mnogi muškarci koji su se zanimali za našu obuku jednostavno su tražili razlog da ne dođu, da li je to vreme, mesto ili nešto potpuno nebitno bili si izgovori da se okrenu i odu. Škola je u vremenu od 18:00 do 20:30, dva puta nedeljno, pravo vreme za osobe koje preko dana rada i žele da sebi pruže druženje, zabavu i obrazovanje u isto vreme.

Pili smo ne samo domaća, nego i vina iz raznih krajeva sveta, kako pravite izbor?

Izbor vina za Wine Školu je jednostavan, svaka grupa mora imati 70% različitih vina. Ljudi pričaju među sobom, reči se prenose, ne želim da imaju istu priču već da požele da probaju druga vina, vina koja nisu bila na programu obuke. Nove polaznike obuke upoznajem sa starim na dodeli diploma, druženjima, vinskim večerama. Nakon obuke sam im uvek na rapolaganju, imamo i grupu na viberu preko koje prenosimo nova vinska iskustva.

wine school, ukus beograda

Kroz sve vaše aktivnosti trudite se da u Srbiji širite vinsku kulturu i da je razvijate?
Podizanje vinske kulture u Srbije je jedan od urezanih ciljeva Udruženja somelijera Srbije, i to na svim nivoima, počev od strukovnih srednjih i visokih škola gde mlade učimo pravilnom posluživanja vina, preko ljubitelja vina, gde se pored ranije navedenog usmeravamo i na otkrivanje sopstvenih ukusa kod polaznika, profesionalnu obuka somelijera i kao vrhunac stručna predavanja tj. masterklas.

Ovo enološko putovanje u svet vina, pruža i podlogu za neke ozbiljnije edukacije?
Da, naš ponos i dika, već 13 godina, koliko postojimo jeste profesionalna obuka za somelijera nivo 3. Ovo je živi program koji Udruženje somelijera Srbije razvija iz obuke u obuku i svaka nova je bolja od prethodne. 120 sati čiste edukacije zahteva od studenata najviši nivo posvećenosti jer je pismeno – praktični ispit na nivou takmičenja. Moram da podvučem da naši somelijeri rade širom sveta u prestižnim HoReCa objektima na svim kontinentima, kao i na poznatim kruzerima.

Nedavno ste prisustvovali i svetskom takmičenju za najboljeg somelijera u Argentini, kakvi su vaši utisci?
Argentina je objasnila. Vlada Argentine je proglasila od nacionalnog interesa svetsko takmičenje somelijera za svoju zemlju. Gostoprimstvo na najvišem mogućem nivou, hrana i vino izuzetno maštovito predstavljeni, osoblje stručno, nasmejano i srdačno. Malbek kao uvezena sorta razvijena u svim pravcima, od mirnih do penušavih, od suvih do slatkih i pojačanih vina. Ono što je najvažniji utisak, Udruženje somelijera Argentine je stvorilo novih 400 vinskih ambasadora, koliko nas je učestvovalo na ovom fantastično organizovanom takmičenju.

Prenesite nam neke specifičnosti vinskog bontona?
Vino je živo, treba ga poštovati, čuvati i negovati na pravi način, kao i prijatelja. Upotreba, prema hrani, društvu i prilici sa osnovnim standardima posluživanja. Razvrstavajte vina na: sviđa mi se – ne sviđa mi se, tražite razloge za prethodno i počećete da uvuđate svoj stil, vina koja vam prijaju i dogovaraju.

Kada je planirana naredna vinska škola?
Nova Wine Škola zakazana je za četvrtak, 9. Jun, na starom mestu, restoran Steak & Wine Bar.

vinska škola, steak&wine

Vino morate upoznati, kako biste uživali na pravi način. Tin Ujević je govorio da ljubav i strast izlaze iz bačve i vinskih podruma. Stoga, učite o vinu i prepustite se uživanju!

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *