Santorini u pasažu – Dvorište mezestoran

Kada uđete u pasaž jedne sasvim obične zgrade u Svetogorskoj ulici, zakoračićete u magičan prostor mezestorana Dvorište. U ušuškanoj hladovini između zgrada, nevidljiv sa ulice, nalazi se plato prepun boja i detalja, harmonizovanim da dočaraju ono što je najlepše iz Grčke, osvetljeno zalascima sunca u kritskim maslinjacima. Enterijer u potpunosti oslikava grčki hedonistički pristup dizajnu. Sve je tu: jednostavnost svetlog drveta i plavih kariranih stolnjaka, preko filigranskih primorskih i grnčarskih detalja, sve do izdvojenih kutaka za kafu.

Mezestoran Dvorište

Mezestoran Dvorište

Vlasnik i domaćin Mirko uneo je svoje višedecenijsko iskustvo u ugostiteljstvu najvišeg ranga u sopstveni mezestoran i učestvovao u svakoj fazi njegovog rađanja, prenoseći ono što je naučio – od malih nogu u čuvenom Sidru u Rovinju, koji su vodili njegovi baka i deka, sve do elitnih restorana na Santoriniju.

Grapom na ledu pripremite nepca i krenite. Počeli smo hlepčićima sa umakom od maslinovog ulja i začinskog bilja i toplom slagalicom od patlidžana i tikvica sa topljenim sirom (RSD 390). Specifični začini koji karakterišu grčku kuhinju odredili su i izbor vina – kritsko, crveno, suvo ali pitko, proizvedeno u maloj seriji (RSD 220 za čašu).

Na preporuku osoblja, nastavljamo Santorini mešavinom zelenih salata sa sušenim paradajzom, halumijem, pečurkama i maslinama (RSD 520) i ražnjićima marinirane piletine (RSD 490). Meso je meko i ukusno, idealno grilovano i čini dobru kombinaciju sa svežinom salate. 

Santorini salata

Santorini salata

Za dezert smo izabrali parfe od mastike sa sosom od šumskog voća (RSD 350). Do ovog sladoleda sam bila sigurna da nakon bezbrojnih vikenda na grčkoj obali i odličnih solunskih restorana dobro poznajem grčke poslastice. Pojma nisam imala šta je mastika. Sa njenom specifičnom aromom se nikada do sad nisam srela. Mastika je zapravo smola istoimenog malog mediteranskog četinara, koja se koristi u gastronomiji. Parfe bio veoma osvežavajuć i slasan, a rekli su nam da Grci koji su sada već redovni gosti kažu da je autentičan i u intenzitetu i u nostalgiji koju budi.

Parfe od mastike

Parfe od mastike

Iako je lokacija tajnovita, enterijer i osoblje restorana čine da se osećate opušteno i među prijateljima. Hrana je sveža i ukusna, sa tradicionalnim pečatom, a modernom prezentacijom.


Sve fotografije – Ukus Beograda

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

 • Hrana:
 • Ambijent:
 • Usluga:
 • Higijena:
 • Odnos cena-kvalitet:
 • Prosečna ocena:
  8.8

1 коментар

 • mladen.momcilovic@gmail.com' mladen says:

  The best meze place in Belgrade. Fantastic garden, food, and service. Guaranteed a complete positive experience. One of the few upscale Belgrade restaurants where staff is capable to deal with issues in a way to have the customer in the first place. Also, very good value for money. Go along to share some of the fantastic range of Mediterranean small dishes, especially recommending oven/grilled feta cheese in tomato sauce, scampi with homemade pasta, and so on. Water it down with a choice of Serbian white, a wine spric, or perhaps a summery option of Aperol spric. Best go with friends for a long and slow garden brunch and enjoy this Belgrade gem!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *