Restoran Sofa – Diskretni heroj sa beogradskog asfalta

Fenomen Sofa dugo je mučio ženski deo ekipe našeg sajta. Restoran elegantnog enterijera lociran u beogradskoj go to četvrti Beton hali, znao je da čak i vikendom, kada u ˝betonjari˝  ne možete da nađete slobodnu stolicu makar vam od toga i život zavisio, bude skoro pa prazan. Oduvek sam primećivala sindrom ˝ukletih lokala˝: onih koji se nalaze u gradskim zonama za izlaske, ali iz nekog razoga čame prazni dok je sve oko njih puno do poslednjeg mesta. Pored toga, ovakva scena često je mogla da znači dve stvari- preskupe cene ili jako lošu hranu.

Ipak, jedno veče u kom smo nakon veoma napornog dana Jelena i ja želele da se ispričamo van gužve uz čašu vina, opredelila nas je da uđemo u praznjikav restoran. Ostalo je istorija, jer su nas tada kupili po svim tačkama naše stroge checklist-e. Kao sada već redovan gost, nesebično sam bila srećna kada poslednjih meseci nisam uvek uspevala da nađem mesto u Sofi, jer ovaj restoran upravo to zaslužuje.

Ravioli sa gamborima

Enterijer ovog lokala, tiha muzika i prigušena svetla, savršena su podloga za soul searching sa drugaricama uz flašu vina, ali i za romantične večere. Udobne sofe (logično), moderni nameštaj i najslikanije podne pločica među beogradskim restoranima, čine da se u ovom restoranu osećate baš kao na sopstvenoj sofi. Ta udobnost, uz činjenicu da svako jutro u Sofi možete naći najnovije primerke svetske štampe, stavilo je ovo mesto čak i na moju listu za prvu jutarnju kafu. Le Monde i kafa uz pogled na reku postali su moj vikend ritual!

Ono što takođe izdvaja ovaj restoran jeste Usluga (da, da, u slučaju ovog mesta, sa velikim U). Mislim da bi svi beogradski ugostitelji mogli da posete jednom ovaj restoran i hvataju beleške. Možda me kupila ponuda da mi dodaju maline u Prosecco u novembru, ali upravo ti, mali džentlmentski gestovi, fino obraćanje i nenametljiva pomoć u izboru jela čine razliku.

2

Tartare duet Sofa

Kada je u pitanju hrana, iako je restoran ˝zvanično˝ mediteranski, na njegovom meniju se mogu naći neobične interpretacije klasika italijanske kuhinje, vešto pripremljena jela sa morskim plodovima, ali i meso. Kako ne mogu da odolim jelima sa ribom i morskim plodovima, moj prvi favorit iz Sofine kuhinje je starter Tartare duet Sofa (RSD 980).  Ovaj duet čine 2 ˝morska˝ tartar bifteka (losos i tunjevina) i 2 sosa (tzatziki i susam i paradajz marinirani u soja sosu). Uz svežu salatu koja dolazi kao prilog, ovo jelo ubrzo se našlo na mojoj listi letnjih top 5. I neka vas ne zavara što je u meniju među predjelima, više je nego dovoljne veličine da bude samostalni obrok.

S obzirom da je glavni šef u ovom restoranu Italijan, logično je bilo da proverimo i kakve su paste. U ovom segmentu menija glasam za Raviole sa gamborima (RSD 1080). Domaći ravioli punjeni gamborima, rikota sir, spanać i cherry paradajz, prava su kombinacija za sve ljubitelje laganih zalogaja. Sve paste u Sofi služe se u malim tiganjima, tako da vam, ako ste u većem društvu, pružaju i mogućnost deljenje i isprobavanja više različitih ukusa.

Ono što je znak da iza ovog menija stoji promišljen tim, jeste i da su već ˝izvikana˝ jela promenjena do neprepoznatljivosti. Tako na primer, Cezar salata (RSD 760) dolazi u potpuno novom ruhu. Tu su standardna zelena salata, cezar dresing i piletina, ali miks upotpunjuju boranija, kapar, marinirani paradjz, hrskava pančeta, Taleggio sir i italijanski grisini umesto krutona. Skoro i da ne prepoznate šta ste naručili!

1

Cezar salata

Možda ovaj tekst na kraju više liči na ljubavno pismo, ali šta da se radi. Ništa me ne kupuje kao posvećenost. ˝Sofiška˝, kako je od milja zovemo, je svakako jedan od retkih beogradskih restorana koji je od otvaranja postao bolji i nastavlja tom putanjom.  Ona je naš diskretni heroj sa beogradskog asfalta, koji iz ilegale lagano prelazi na sunčanu stranu ulice, a mi, primećujući tendenciju popuštanja ostalih restorana u njenom komšiliku, očekujemo da će uskoro biti glavna zvezda u kraju.

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *