Restoran Mythologia – Da li je prošlo herojsko doba?

Kraj leta je i nisam tužan zbog toga, jer kada su godišnja doba u pitanju, svako donosi neki novi miris i neki novi ukus. Mogu samo da se kajem, što već po navici nisam iskoristio pun potencijal leta. Ali to ne znači da neću proslaviti još jednu promenu godišnjih doba. Ako sam proleće dočekao krempitama, leto tradicionalnim domaćim mesištem, jesen dočekujem nekim potpuno novim ukusima u internacionalnom restoranu.

20150917155931

Ima nešto preterano zvanično u ovim vratima

Oduvek sam se nekako plašio restorana Mythologia. Kao mlađi, to je bilo zbog cena i popularnosti i onih ulaznih vrata, koja su mi poručivala da tu ne mogu tek tako da uđem. Sada, nakon par godina, sam imao strah da odem tamo, jer već dugo ništa nisam čuo o tom restoranu. Ipak, to me samo  još više zaintrigiralo.
Prvi utisak je da je ovo lep restoran, začuđujuće prazan u vreme ručka, iako se nalazi u blizini ambasada, bolnica, Hrama. Prilično zamračena unutrašnjost, ali divna zimska bašta, prava mala oaza koju nikako nisam očekivao.

20150917153945

Divna zimska bašta je leti pravi izbor

Kao i uvek pre nego što odem u restoran, prvo na internetu proverim šta mogu od tog restorana da očekujem. Prvo što sam primetio su malo drugačiji jelovnik i pristojne cene. A onda odlazak u restoran i prvi šok. Cene su, u odnosu na one navedene na sajtu, barem 20% veće. Očigledno se ne vodi previše računa o prezentaciji restorana na internetu.

Drugi šok je bio pri porudžbini –  prvo jelo koje sam želeo da naručim nemaju u ponudi. Blago razočaran, prepustio sam konobaru da mi preporuči šta da jedem.
I to je bio pravi potez. Konobar, svestan situacije, uspeo je da “iscedi” maksimum iz onoga što restoran ima da ponudi.
Za početak, kuver (RSD 70) je sjajan. Puno domaćih slanih štapića i lepinja, koji se savršeno slažu sa paštetom od bele ribe i urnebesom. Raspoloženje popravljeno.
Logičan nastavak je bila krem čorba sa mušljama i žalfijom (RSD 350). Prava stvar da se oprostite od leta. More, koje ove godine opet nisam video, bilo je na trenutak tu ispred mene. Hrskavi krutoni su dali poseban doživljaj i drago mi je što su posluženi sa strane.

IMG_20150917_151516

Krem čorba sa žalfijom i mušljama

Kako Mythologia nema baš najstandardniji jelovnik, pokušao sam da uzmem najekstremniju stvar. I moram da vas upozorim odmah: teleći odresci u sosu od limete (RSD 1350) nisu za svakoga. Limeta ovde dominira i ukusom i mirisom, te ako niste raspoloženi za slano-kiselu kombinaciju, bolje ne poručujte ovo jelo. Ja sam bio oduševljen, pravi beg od klasičnog. Odličan krompir sa strane, dobro ispečena teletina, sos od limete ukusan i balansiran. U razgovoru sa konobarom dolazim do zaključka da je teletina jedino meso koje može da “trpi” ovakav sos.

IMG_20150917_152711

Teleći odresci u sosu od limete

Takođe, svidelo mi se što sam jelo dobio sa poklopcem, to još uvek nigde nisam dobio. Ima svojih čari i daje neku posebnu eleganciju. Iako bi ljudi verovatno rekli da je klasično loženje, meni se svidelo.

20150917152127

Sumnjam da neko ima ovakav selfi

Što se tiče deserta, stvarno se trudim da ne jedem stalno krempitu. Koliko god da je obožavam, postajem samom sebi dosadan. A ovde je čak i nema u jelovniku. Ali, konobar je  rekao da je to nešto novo kod njih i da je zasenilo sve ostale deserte. Ko sam ja da mu ne verujem, pogotovo nakon svih prethodnih dobrih preporuka.
Čovek me je izgleda pročitao kao knjigu, jer je krempita sa šumskim voćem (RSD 320) bila odlična. Tri hrskave korice od kojih je jedna delila krempitu na pola, dobro su se slagale sa kremom, i slatkim šumskim voćem. Biće obavezan kandidat nekog budućeg krempita maratona.

IMG_20150917_154518

Krempita sa šumskim voćem

I šta reći posle svega, kako ih ne pohvaliti za hranu i uslugu, a opet, kako da čovek ne bude ljut jer, baš kao i ja za vreme leta, ni oni ne koriste svoj pun potencijal.
Svakako im treba dati šansu, nadam se da će je iskoristiti.

Sve fotografije: Ukus Beograda

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *