Restoran ID – zadovoljavanje nagona po Frojdu

Početak nedelje se poklopio sa početkom meseca, što automatski znači da bi trebalo da slažem sebe da ću da počnem da radim nešto po pitanju zdravlja i skidanja kilograma. Ipak, ovaj put sam se odlučio za drugu metodu- da prestanem da brinem o kilogramima i striktno se posvetim uživanju u hrani i piću. Frojd je u svojoj teoriji taj deo ličnosti, koji želim da nahranim, nazvao Id (ono) i razdvojio ga od ega i super-ega. “Deo ličnosti koji je posvećen hitnom zadovoljavanju želja i potreba, koji, ako se ne zadovolji odmah, dolazi u stanje anksioznosti ili napetosti”.

20151024163012(1)

Nesvakidašnji enterijer

Ova rečenica se nalazi na koricama jelovnika novootvorenog restorana koji upravo nosi naziv Id. Napomena: ime restorana se ne čita AjDi, kao lična karta na engleskom, niti je dobio naziv po prvim slovima imena dvojice vlasnika restorana. Ne, restoranu je naziv Id, baš po delu ličnosti koji je Frojd definisao. Edukativno, ali i logično jer gde ćete najbolje da zadovoljite glad i žeđ nego u restoranu?
Kako je Id ekipe Ukus Beograda poprilično teško zadovoljiti, brzo sam se uputio na destinaciju.

20151024163129(1)

Prohladno vreme nije dozvolilo da sedim u bašti, koja gleda na Karađorđev park, što i nije bio neki problem, jer je unutrašnjost restorana veoma zanimljiva. Iako dominira bela boja, detalji u crvenoj, sivoj i plavoj boji razbijaju sterilnost koju bela boja ume da donese. Od detalja se posebno ističu lutke u donjem vešu i grafit sa jedne strane zida. Nesvakidašnje u beogradskim restoranima. Verovatno će vam moje žene prvom prilikom to malo bolje opisati. Moja sfera interesovanja je u ovom slučaju hrana.
Iako stižem maltene u vreme doručka, koji služe do 12:30h, ipak sam se odlučio za predjelo. Ili kako u jelovniku piše Predigra. A meni je za predigru najbolje zvučala Strast- rolnice sa feta sirom, orahom i medom (RSD 490). Nisam ni znao da tu tek počinjem sa slatko-slanom kombinacijom. Kora topla i hrskava, feta mekana, mada da nije bilo meda i oraha, bila bi poprilično standardna. Ali med je ovde pun pogodak, daje ovom jelu skroz drugu dimenziju.

20151102125758(1)

Strast – rolnice sa feta sirom, medom i orasima

Kada su glavna jela u pitanju, moj Id je zahtevao dva različita. Prvo jelo koje sam poručio je Edipova patka,tj. konfitiran pačiji batak sa pireom od bundeve (RSD 990). Za one koji ne znaju šta znači konfitirati- to je proces pripreme mesa u kome se ono dugo sprema na laganoj temperaturi do faze raspadanja, što u prevodu znači da je pačetina bila divno mekana. Pire od bundeve je već posebna priča, i moram reći da je to prilog koji bih želeo da vidim i jedem u više beogradskih restorana.

0a8b288888f3b48d30ed6aaf9a15435e015ed668eb1f07eff6225593ce97f717

Edipova patka

Svakako vrhunac ručka je bilo jelo Id mangulica sa krem rižotom i čvarcima (RSD 1250). Za pravog gurmana i mesoždera kao što sam ja, ovo je bilo pravo otkriće. Meso od mangulice mekano, maltene nisam morao da koristim nož. Rižoto, koji samo izgleda kao da je prekuvan, je bio fantastičan. Neču vas lagati, nisam skoro nešto bolje jeo. Ta divna masna hrana!

20151102141617

Mangulica sa krem rižotom i čvarcima

Interesantna stvar kod jelovnika je što jela imaju nazive poput melanholija, histerija, paranoja, letargija, panika, insomnija, ali ne brinite, iako su nov restoran, osoblje dobro zna da objasni sve o jelima.
Nikako ne treba zanemariti vinsku kartu i činjenicu da većina vina može da se naruči na čašu. Meni se uz mangulicu odlično uklopio rose Dušica iz vinarije Matalj  (RSD 330).
Kako je kod deserta bila dilema, razrešio sam je tako što sam uzeo oba deserta oko kojih sam se dvoumio.
Id topao čokoladni sufle sa kremom od prosseca (RSD 450). Moglo bi se reći da je ovaj kolač sigurica kod gostiju, jer je stvarno odličan, a i sufle se kao desert visoko kotira kod Beograđana.

20151024164220_1(1)

Čokoladni sufle sa kremom od prosseca

Ali ono što je mene iznenadilo je Purpurna kiša – krem sa limunom, feta sirom i cveklom (RSD 350). Prvi šok je bila sama pomisao, otkud pobogu cvekla u desertu? Pa još i feta sir! Više zvuči kao da je greškom stavka iz predjela prebačena među deserte. Ali ne dajte se prevariti, ovaj spoj ukusa je fenomenalan. Poslužen u teglici sa domaćim čokoladnim keksom, daje stvano jednu divnu kiselo slatku kombinaciju. Ako dolazite u Id, ovo ne smete propustiti.

20151102144229(1)

Purpurna kiša, krem od limuna, feta sira i cvekle

Kombinciju ukusa u ovom restoranu ni sam Frojd ne bi mogao da zamisli, ali hvala mu što mi je dešifrovao koji deo moje ličnosti je hitno i besprekorno zadovoljen.

Sve fotografije: Ukus Beograda

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.4

2 коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *