Radionica Bar & Grill – Sreća je lepa samo kad se (do)čeka

Krenule smo na piće, trač partiju & đir kroz grad. Spletom okolnosti, Donji Dorćol je bio najpraktičnija odrednica, a Radionica se sama nametnula – uglavnom zbog svoje super koktelske reputacije. Ipak, po dolasku, prvo sam pogledala izbor vina i malo se zbunila, jer za oko 80% vina sa njihove liste nikada nisam čula. Zapravo, čula sam za sve ponuđene proizvođače, ali te boce koje Radionica nudi nikada nisam onjuškala, čak mi ni imena nisu zvučala poznato. Srećom, naša posebna drugarica Višnja je prepoznala roze Harfa (Jagodinska vinarija 1987, RSD 350 za čašu), koji već voli, pa smo to i poručile. I nije loše, lagano, gotovo suvo, ali osvežavajuće.

Radionica - enterijer

Radionica – enterijer


Inače, ne znam kako, ali sa nama se to “idemo na piće – dva” gotovo uvek pretvori u “šta bismo mogli da pojedemo”. Bez ikakvih, ali bukvalno bez ikakvih očekivanja sam zatražila jelovnik, čisto da pogledam kakvi predlozi prate piće. Uz zabrinut uzdah što ću verovatno morati da sačekam sat-dva, dok ne popijemo pićanca i odemo negde na kasne zalogaje, bacila sam pogled. U jelovniku formata Politike je bilo nabrojano mnogo sasvim neočekivanih predloga. Nikada nigde drugde nisam jela nijedno jelo sa ovog menija – trostruka negacija vam je dovoljna da shvatite koliko je to neobično. Prvo vam se učini da ste nešto već probali na drugim mestima, a na kraju opisa vas sačeka neki neobičan zaokret u sosovima, neočekivan dodatak ili začin, zbog kog vam se rasprši ideja šta da očekujete. Meni se, bar, veoma retko dešava da po opisu ne mogu da pretpostavim (dosta precizno) ukus jela koje očekujem iz kuhinje, ali eto ovde je to slučaj sa kompletnim menijem.

Trio mini burgera

Trio mini burgera

Iako su me prvo privukli opisi suflea sa plavim sirom i ruzmarinom i čorbice, u poslednje vreme se sve češće odlučujem za burgere. Tako sam i sada poručila mini burgere. Iskoristiću ovde priliku da objasnim razliku između mini burgera i takozvanih slajdera, što je izraz koji se sve češće sreće u ponudi naših restorana. Naime, mini burgeri su, jelte, mini verzije burgera, tj. mini pljeskavice u mini zemičkama, dok su slajderi maleni sendviči -mini zemičke, u koje mogu biti umetnuti komadi piletine, crvenog mesa, ribe ili plodova mora, kao i druge kombinacije ukusa bez mesa. Znači mini burger je mini pljeskavica, a slajder je mini sendvič.

Trio burgera i krompirici

Trio burgera i krompirići

E sad, u Radionici nude kombinaciju 3 mini burgera na dasci: sa džemom od paradajza i fetom, sa plavim sirom i džemom od crnog luka i sa pančetom i topljenim sirom (RSD 950). Ovaj sa plavim sirom i džemom od luka mi je u datom trenutku delovao kao pretežak (sad bih ga rado smazala), pa sam zamolila da se zameni još jednim sa fetom i džemom od paradajza.

Krompirici sa salsom od limete

Krompirići sa salsom od limete

I bilo je odlično. Topli, slasni i obogaćeni odličnim krompirićima. Na žalost, moram da pomenem da je od momenta kada smo dobile jelovnike da izaberemo favorite, do momenta kada nas je konobar u potpuno praznom lokalu pitao šta smo izabrale, prošlo oko 30 minuta. Još jednom bih to istakla kao najveći problem u beogradskom ugostiteljstvu – nezainteresovano, apatično osoblje. Zbog toga, kuvar koji svoj posao uradi savršeno, bude oštećen kada ocenjujemo uslugu u restoranu.

Višnja je večerala krompiriće sa salsom od limete (RSD 290) , i to su – probala sam – najukusniji krompirići u gradu, zaista maštovita kombinacija. Iako je Aleksandra odlučila da ne večera, deserte smo podelile. Oni su stvarno posebna priča.

Pita od kestena - Zimska prica i praline od bele cokolade i lavande

Pita od kestena – Zimska priča i praline od bele čokolade i lavande

Moja zimska priča (tako se zove, ne romantizujem, RSD 320) je spojila fino lisnato testo punjeno filom od kestena i sladoled od vanile, dok je Višnja izabrala praline od bele čokolade i lavande (RSD 300), na podlozi od kokosa i sa finim tračicama kore pomorandže.

Oba su potpuno fantastična i neuporediva sa trenutnom ponudom slatkiša u gradu, ako mene pitate.

Sve fotografije: Ukus Beograda i posebna drugarica Višnja

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

 • Hrana:
 • Ambijent:
 • Usluga:
 • Higijena:
 • Odnos cena-kvalitet:
 • Prosečna ocena:
  7.2

1 коментар

 • branasdivineworld@yahoo.com' Branislava says:

  Odličan osvrt! Koncizno, direktno i iskreno! I da, za mene je pravo iznenadjenje da Radionica nudi širok i šarenolik meni. Upravo zbog toga upisujem je na vrh svoje liste pa da i uživo proverim sve što si opisala. 🙂
  Veliki pozdrav!!!
  Brana

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *