Papalada – Miris Jadrana u Beogradu

Borba za opstanak na ugostiteljskoj beogradskoj sceni je teška, a mi uživamo da budemo bar mali vetar u leđa onima koji su na početku puta i koji to zaslužuju svojom ponudom. Ova godina je počela, rekla bih, sjajno, što se tiče restoranske ponude: obilje novih mesta, ukusa, kao i eksperimentisanje sa hranom najavljuju dobru gastro ponudu, a naša misija i jeste da vam budemo dobar putokaz.

Ukus Papalada

Papalada – sasvim novo ime u restoranskoj ponudi Beograda. Prometna i bučna Francuska ulica možda nije  mesto na kom biste očekivali da se otvori ovakav restoran, prava oaza mira i tišine. Pomalo skrajnut iz gradske vreve, a opet u centru dešavanja. Kad poželite more u Beogradu, vino i morske specijalitete, umesto mesa koje uglavnom konzumiramo, zaputite se u neki od restorana sa dobrom  ponudom morskih specijaliteta.

Ukus mora i miris Jadrana, došli su u Beograd, nakon 15 uspešnih godina na Crnogorskom primorju, kao jedna vrsta ispostave restorana Balun iz Reževića. Fina doza mediteranskog šarma osvojila me je na prvi susret. Muzika koja verodostojno prati ceo ambijent, u kome preovlađuje drvo, kao i intimna atmosfera, nameću ovo mesto kao idealno za kasni poslovni ručak ili možda sastanak. Sve vreme boravka sam bila prožeta dozom topline, prijatnog osećaja i svežine Mediterana. Ljubav prema hrani je za mene nemerljiva, a ukusna priča sledi.

Moram da naglasim da su moja očekivanja bila mnogo manja od onoga što sam dobila, ali i da sam se jednog nedeljnog popodneva vratila ispred vrata koja su bila zaključana, jer restoran ne radi nedeljom. Krećemo od predjela.  S obzirom da obožavam crnogorske sireve (a ko ih još i ne voli), odlučila sam se za  sir iz ulja (RSD 500 za 100g). To je tvrdi sir, koji mariniranjem dobija na punoći i kvalitetu. Sjajan način serviranja ovog hladnog predjela uz dodatak badema, oraha, smokvi i crnih maslina, uz čašu belog vina koja je sjajno pratila celu priču. Perfektno začinjen sir, kome ruzmarin daje posebnu notu. Ako niste ljubitelj jakog sira, onda ova kombinacija možda i nije za vas.

ukus

Sir iz ulja

 

Usluga konobara je zaista bila na zavidnom nivou, ali tu dolazimo i do zamerki. Kako su crne masline zaista bile perfektne, tražila sam ih dodatno. No, ono što sam dobila nije bilo po mom ukusu: prvo – masline nisu bile crne, drugo – dobila sam porciju tucanih maslina sa lukom, a ta kombinacija je za mene malo je reći odvratna. No, prećutala sam, iako je konobar mogao da vidi da ih nisam ni takla.

Papalada masline

Moram da primetim da nam fali kultura jedenja ribe, koja se kod nas uglavnom konzumira samo za vreme posta. Naravno, kako neko iz Bosne da ima kulturu jedenja ribe, kad je odrastao na jakoj i začinjenoj hrani? 🙂 No, svi ti gradovi u kojima sam živela su uticali na moju ishranu, te sam u nekom momentu ribu zavolela. Hobotnica je jedno od “morskih stvorenja” koje ili obožavate ili vam je u najmanju ruku neprijatno od njenog izgleda.

20160201_181011

Hobotnica na žaru

 

Ja spadam u ove prve. Sećam se da sam zatvorenih očiju, a i napola začepljenog nosa prvi put probala hobotnicu. Ti pipci su mi bili odvratni i ljigavi. A ono što sam u međuvremenu naučila jeste da je meso ženske hobotnice ukusnije, da je odličan izvor selena, te da predstavlja odličnu zamenu za meso. Samim tim moj izbor ovaj put je bila upravo hobotnica (RSD 1500). Meso je bilo taman kako treba, ne žilavo kao guma, kako ume biti pri nestručnoj pripremi, nego mekano i lako za žvakanje. Prilog od krompira sa blitvom, patlidžanom, tikvicama i crvenom paprikom, odlično je dopunio celu priču. Mala zamerka ide na račun veće količine ulja u povrću.

papalada hobotnica

Celokupan utisak je zadovoljavajući. Ovo je restoran u koji može svako da svrati. Naravno da nije na listi onih sa ekskluzivnim specijalitetima, ali odnos cene i kvaliteta je veoma dobar. Svakako, da bi opstali, moraju još da se dokazuju na gastro sceni Beograda i kod zahtevnijih gostiju. Fali im neki originalan specijalitet po kojem bi se izdvojili, i koji bi me naterao da se vratim, pored prijatnog ambijenta. Ali ovaj put, na trenutak sam se preselila na Jadran i uživala. Stomak zadovoljan i osmeh na licu.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.8

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *