Orašac – Do kafane nema prečice

Kada sam bio klinac, moj otac je imao običaj da kupuje neku hranu koja baš i nije bila prijatna za oko, o mirisu da i ne pričamo, čak su i imena bila čudna. I baš ni malo mi nisu bila privlačna, ali šta sam ja tada znao, bio sam klinac koji se davio u krompiru i mesu. Još uvek mi se nije razvio ukus za bilo šta, ali sećam se da je puno ljudi koji su bili tatinih godina i stariji, uvek sa radošću izgovarala reči kao što su pihtije, škembići, kavurma, čvarci. Dugo sam se pitao kako oni to mogu da jedu, ili kada su oni zapravo počeli da jedu ta za mene, u tom trenutku, nepoznata jela. Samo su govorili: ˝Videćeš kada porasteš˝.

Mnogo godina kasnije, kada više nemam problem sa tim malo jačim ukusima domaće kuhinje, želeo sam da proverim da li zaista postoje godišnja ograničenja za određena jela. To razmišljanje me je navelo da odem u restoran Orašac, koji se upravo hvali specijalitetim domaće kuhinje, pogotovo sa juga Srbije.

Tradicionalna, autentična kafana i to na mestu gde biste je najmanje očekivali, na sred Bulevara. Restoran Orašac predstavlja ambijent koji ima kafansku toplinu i tradicionalni ambijent koji je poznat godinama unazad.

Osim prijatne bašte u kojoj je leti uživanje obavezno, i unutrašnji deo restorana je isto tako dopadljiv. Iako ste u vrtlogu saobraćaja i gužve na Bulevaru, čim zakoračite jednom nogom na tle ovog restorana, bićete neprimetno izuzeti iz haosa koji se odigrava oko vas.

Šta sve jedna kafana može da uradi čoveku?

Između kariranih stolnjaka, zvuka tambure i starogradskih pesama, da vrati u neka lepša vremena, ispriča istoriju i predstavi srpsku kuhinju. Skadarlija na Bulevaru kako još zovu ovaj restoran, je jedan od nekoliko najstarijih beogradskih restorana. Oaza za one koji vole pečenje, ćevape i pivo, ali i specifična jela iz Južne Srbije.

Na ulasku u restoran doživljavam neočekivan scenario, u punom restoranu pretežno sede mladi ljudi, mahom mlađi od mene. To me je zaintrigiralo, i morao sam da se raspitam koja su to jela koja se najčešće poručuju i sve sam mogao da pretpostavim, ali kada su mi rekli da je to teleća glava u škembetu, tu sam ostao bez teksta. Odmah poručujem i shvatam zašto je to tako.

Znam da je puno vas koji na pomen ovog jela zamisle da dobijaju celu teleću glavu, pa da je glođu, i ta predrasuda je verovatno razlog zašto ovo jelo ne jedete pre 35-e godine minimum. I tu ste napravili grešku jer ste sebe uskratili za jedno od lepših tradicionalnih jela. Meso se naravno prethodno skine sa glave teleta, pa se tek onda priprema, po posebnim receptima, pa dobijete vrlo pikantno jelo, kombinaciju povrća i mesa zapečenog u rerni.

Sledeće jelo koje ostavlja jak utisak je hadžijski ćevap, svinjski file u kombinaciji sa paradajzom, paprikom i karamelizovanim lukom. Svaki od ovih sastojaka je poseban red u specijalnom ćupu, koji se nakon toga stavlja u rernu i zapeče. Naravno, kao i sve sa juga Srbije, i ovo jelo je ljuto, što mu daje posebnu draž.

20171226_155650

Svakako, morao sam da probam i teleća rebra zapečena sa kajmakom i krompirom, verovatno jelo sa kojim se polazi u osvajanje srpske kuhinje. Kao i čomlet, teleće meso, zapečeno sa celim glavicama crnog luka. Teleće meso se inače savršeno uklapa u sve srpske specijalitete, kao i povrće, pa i ne čudi što sva jela u sebi sadrže puno paprike i luka.

Ono što je odlika srpskih jela je jačina, i tu nema šta da se krije, ova hrana nije u blizini kada se pazi na liniju, ali kada dođu na red tamburaši i poznata srpska rakija i vino, ova hrana je tu da upotpuni atmosferu. I sasvim ste sigurni da su nekada i naši roditelji uz ovakve karirane stolnjake i atmosferu prvi put jeli neka tradicionalna jela njihovih roditelja i prolazili kroz istu vrstu inauguracije u srpskog hedonistu.

Svakako restoran iz kategrije – moj otac bi bio ponosan na mene što sam ovde jeo!

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *