Mozzarella Osteria – Kako sam se zaljubila u Italijana
Zavodljiv, očaravajući, upečatljiv, lep, a sa druge strane jednostavan i sexy. Sve u jednom. Ima u sebi po malo od svih italijanskih osobina: od sicilijanskog šarma, ligurijske veličanstvenosti, sardinijske lepote, do lombardijske nepredvidljivosti. Osvaja na prvi pogled svojom elegancijom. Nudi originalnost, autentičnost i inspiriše da zajedno proputujemo celu Italiju.
Kvalitetno uživanje i posvećenost svakom detalju je njegova misija, a u nekoliko koraka vodi i na jedinstveno gastronomsko putovanje. Ostala sam očarana i zavedena. A šta sam naučila? Da je jednostavnost ključ dobrih odnosa, ali da je kvalitet uvek na prvom mestu.
Ne čuvam ljubomorno stvari samo za sebe, delim ih. Morate se i vi sastati sa ovim zavodljivim i novim Italijanom u našem gradu! Tako sam jednog popodneva povela drugaricu da ga upozna, a onda je i Aleksandra, očarana mojim pričama otišla na sledeći sastanak. Nosimo božanstvene utiske, a otkriću vam i čime me je zaveo.
Taj Italijan, promućuran i lep zove se Mozzarella Osteria, restoran italijanske kuhinje, u novom A bloku. Okarakterisan kao “fine Italian food”, predstavlja ono najlepše što italijanska kuhinja može da ponudi. Gastro putovanje kreće listanjem jelovnika, kroz koji su predstavljene specifičnosti italijanskih regija. Ovo neobično druženje započele smo od Ligurije, jedne od najmanjih italijanskih oblasti koja je predstavljena morskim plodovima (lignje, gambori, pastrmka, losos). Naš izbor su bili ružičasti gambori/gamberi rosa (RSD 1015), grilovani u pančeti na krompiru sa sirom u sosu od rakova. Savršeno skladan ukus, kombinacija koja nas je zavela. Kao ljubiteljima morskih specijaliteta ova vrsta gambora, jakog ukusa i izrazito crvene boje, izazvala je pravu rapsodiju ukusa.
A onda smo se prebacili do Toskane, moje omiljene regije. Zavodnica, regija fantastičnih ukusa, poznata po vinu Chianti, sirevima, a miljenica mi je i zbog pejzaža i kulture. Raj na zemlji za sve ljubitelje dobrih zalogaja i najpoznatija kulinarska destinacija. Pored svežih namirnica, povrća, začina i paste, ova regija je poznata i po kvalitetnom mesu. Tako da je Toskana predstavljena kroz kvalitetne komade ćuretine, piletine, junetine, bifteka, teletine… Izbor je ovde pao na kombinaciju mesa i paste, tagliata di vittelo/teleća taljata (RSD 1335). Obrok se sastojao od telećeg kotleta, koji je sečen na taljatu uz dodatak taljatela sa sosom od šampinjona i Montasio sirom. Toskana u svom punom sjaju! Reč taljata, na italijanskom znači rezati, a ovaj sočan komad mesa je lepo ispečen, a zatim tanko sečen na četiri komada. Obilan obrok, ali mala zamerka ide na račun testenine koja je, rekla bih, bila pripremljena nešto ranije. No, ne može svaki Italijan biti u potpunosti idealan. Sve se služi u vrelom tiganju, koji čuva toplinu i svežinu jela. Uz ovaj obrok, savršeno bi se slagalo crveno vino, ali s obzirom da smo već na početku ovog gastro putovanja naručile rose vinarije Jeremić (RSD 250), nisam htela da mešam, te je i ono ispratilo jelo na dobar način.
A pošto sam ovog zavodničkog Italijana prepustila i prijateljicama, Aleksandra je otišla posle nekog vremena da se upozna sa njim. Kako dolikuje, jelovnik je prelistavala uz cappuccino i Rosu, a pažnju joj je privukao odeljak ˝Kampanija u tanjiru˝. Iz ove regije inače potiču Mozzarella di bufala i pizza Napolitana, pa ne čudi što se na meniju nalaze uglavnom pizze. Kako sam ja ostala očarana, ona je morala da potvrdi da li će ovaj restoran položiti ispit i na italijanskom klasiku. Isprobala je pizzu Cardinale (RSD 855) i pizzu Pancetta (RSD 685). Zanimljivo je da u ovom restoranu pizza nije okrugla kako smo navikli, već je pravougaonog oblika, dok je testo veoma tanko i hrskavo, baš kao u Napulju. Cardinale spaja najbolje od Italije- pelat, mocarelu, pršutu i rukolu, i dokazuje još jednom zašto italijani nemaju potrebu za komplikacijama. Pun pogodak! Pizza Pancetta je namenjena gastro avanturistima jer pored ˝standardnih sastojaka˝ (pelat, mocarela, pančeta, čeri paradajz, masline, rukola) ima i beli luk, limun i maslinovo ulje, koji joj daju letnju, morsku notu. Ako su vam dosadile standardne kombinacije, ovo je pravo osveženje.
I za kraj da začinimo ovo upoznavanje sa desertima. Goethe je svojeveremeno rekao “Videti Italiju, a ne posetiti Siciliju, isto je kao i ne videti Italiju.” Stoga, neizostavan deo je desert i selimo se do Sicilije. Ono po čemu je poznata, jeste sladoled, tvrde da su ga oni izmislili. Prvo smo morali smo da probamo tradicionalni sicilijanski desert kanoli/cannoli siciliani (RSD 325). Kanoli u prevodu znače male tube, na šta po izgledu i podsećaju. Punjeni su maskarponeom uz dodatak mrvica čokolade i sosa od maline. Savršeno hrskava korica i kremasti, lagani dodatak zaokružili su ovo upoznavanje.
Nov, drugačiji, lep, ukusan, jednom rečju očaravajući. Italijani su pravi zavodnici, što se i pokazalo istinitim!
Vanja Vidaković
Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.4
2 коментара
Za mene je ovaj restoran pravo razočaranje. Naručila sam losos na italijanski način (stek lososa u hrskavoj korpici od parmezana sa šparglama, barenim krompirom i aceto balsamico prelivom sve sa cenom od 1155,00 RSD). Dobila sam losos (ok), gomilu krompira (dobro ok i to, moglo je i manje) i gomilu blitve. Verovatno je njima blitva ličila na špargle. A onda kada sam pitala za špargle, rekli su mi da se stopila sa blitvom (koja nije ni trebala tu da bude). Kako bi izvadili stvar, doneli su mi špargle na posebnom tanjiru. Marinirane iz tegle, ne sveže. Sve u svemu ako ocenjujem hranu na osnovu tog dana onda je 2. I dvojku su dobili samo zato što sam imala barem nešto da pojedem, losos. Usluga je 7, higijena 9, odnos cena kvalitet je jedva 2, ambijent je 8. žao mi je što ne mogu da vam pošaljem slike, da vidite kako je to izgledalo. Verovatno im nije bio dan 🙂
Očigledno im nije bio dan, mada to nije opravdanje. Mi smo bili nekoliko puta i svi smo iz restorana izašli i više nego zadovoljni i sa punim stomacima 🙂
Verujemo da će nardni put biti mnogo bolje, jer zaslužuju još jednu šansu.