Moja Kravica Food Talk 2015 – Hrana na društvenim mrežama

Treća po redu konferencija “Moja Kravica FoodTalk” u organizaciji Color Press Group, okupila je poznavaoce hrane i vina, hedoniste i gurmane na Ribarskom ostrvu, kraj Novog Sada. Regionalni kulinarski eksperti i blogeri, ljubitelji dobrih zalogaja i finih vina učestvovali su u aktivnostima tokom celog dana.

Ukus Beograda na Food Talk konferenciji

Ukus Beograda na Food Talk konferenciji

Uz posebnu pažnju gostiju iz Velike Britanije i Amerike, diskutovali smo o hrani na društvenim mrežama, pravilima zdrave ishrane, genetski modifikovanim proizvodima i namirnicama, kao i o ljubavnoj kuhinji. Predstavili su nam se šefovi koji upravo krče sebi put među svetske kulinarske zvezde, ali i nove vinarije koje najavljuju velike domete na tržištu. Poznate ličnosti su nam pričale o svojim navikama i manirima za stolom, kao i o lekcijama koje su dobili od roditelja.

Ucesnici panela "Hrana na drustvenim mrezama"

Učesnici panela “Hrana na društvenim mrežama”

Panel na kom je učestvovala naša ekipa privukao je veliku pažnju, zbog specifičnosti teme – Hrana na društvenim mrežama, koji je moderirala neprikosnovena autorka u ovoj oblasti Maja Petrović, koja osmišljava i edukuje na sajtu Vitki gurman. Zahvaljujući posvećenosti moderatorke pripremi teme, bilo je uživanje razmenjivati mišljenja, ideje i planove sa ostalim učesnicima – Aleksandrom Popović, Nevenom Zelunka Cvijetić, Slađanom Kovčin, iz Veterinarskog zavoda Subotica, Slobodanom Mračinom, iz “Jamie” magazina i Pavlom Farčićem, suvlasnikom famoznog beogradskog restorana “Salon 5”, čiju recenziju možete pročitati ovde.

10492512_838368746216974_1289529695552745009_nPavle nam je predstavio uspeh strateškog pristupa društvenim mrežama, koji je rezultirao prisustvom “Salona 5” na prvom mestu na TripAdvisor sajtu tokom punih godinu dana. Objasnio nam je šta su postulati njihove usluge, koju karakteriše izuzetna profesionalna i lična posvećenost, mali broj stolova i princip “fine dining” koji ih je izdvojio na ovom svetskom merilu kvaliteta usluge.

10311752_838370912883424_445025604714612409_nNakon što nam je Slobodan pričao o popularnosti Džejmija Olivera i drugih kuvarskih zvezda, a Slađana upozorila na opasnosti po zdravlje koje se mogu sakriti pripremom i dobrim fotografijama, Aleksandra i Nevena su nam otkrile male tajne fotografisanja hrane za društvene mreže, iako imaju svaka svoje pojedinačne afinitete, jer neka pravila zanata važe za sve i razlikuju dobre od odličnih fotografa. Od fiksiranja namirnica, rada na “fotogeničnosti” supe, do izbora svetla i uglova, ovi saveti postaju neophodni u današnjoj novoj etikeciji u restoranima.

IMG_0304Upravo to je bila tema kojom smo se mi najviše bavili – da li je slikanje hrane postalo deo novog bontona ili to nikada neće biti i koliko se promenila kultura obedovanja pojavom pametnih telefona. Učesnike je zanimalo i da li restorane biramo po fotografijama koje objavljuju na svojim nalozima na mrežama, kao i koliko je ono što prikazujemo na sajtu verodostojno u odnosu na ono što smo zapravo dobili u restoranu. Objasnili smo svoj ultimativni princip prezentacije: slikamo svojim telefonom, govorimo ličnim tonom i prenosimo svoje utiske bez ulepšavanja, ali i bez osvetoljubivosti.
11390072_838373836216465_2558331413426616634_nPažljivo smo pratili i ostale panele, posebno predstavljanje kulinarskih zvezda regiona, koje su nas inspirisale za neke nove utiske u rubrici “Ukusi putovanja”. Nadamo se još mnogim prilikama za diskusiju sa poklonicima fine hrane za dušu i telo, i novim poznanstvima sa ljudima posvećenim strasti ka kulinarstvu.

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

1 коментар

  • sylphgourmand777@gmail.com' Vitki Gurman says:

    Bilo je pravo zadovoljstvo voditi panel u kome su učesnici ljudi koji obožavaju svoj posao i imaju svašta-nešto interesantno da ispričaju. Nadam se da ćemo imati priliku da ponovo razgovaramo o hrani na ovaj način. A svakako sada kada smo se upoznali – i za druženje 🙂

    Hvala na ovako lepom tekstu 🙂

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *