Mentalitet – Tajne i iznenađenja

Iako mi je bio na listi restorana koje bih rado istražila, par meseci nikako nisam uspevala da ga uklopim u svoje putanje. Kada se konačno pojavio, povod za odlazak u Mentalitet je bio viđanje sa ženskim društvom. Trudnim ženskim društvom. To daje malo poseban ugao kada su izbor klope i lokacije u pitanju.

I tu se ovaj restoran pokazao fino dokazao.  Čist, uredan, ušuškan, topao i udoban. Mali izazov sa rasporedom prostorija i sedenja – prizemni deo, uz bar, je mali prostor, sa samo par stolova, ali velikim prozorima koji gledaju na ulicu Kralja Petra i mali park. Međutim, ako želite nešto intimniju atmosferu za večeru, uz dosta uske i strme stepenice stižete na sprat. Atmosfera jeste intimnija, ali samo ako nema gužve. Uz veći broj gostiju, zbog stolova koji su postavljeni veoma blizu, sasvim sigurno ga ne bih prepručila za večeru koja predviđa deljenje tajni – ili biste slušali tuđe, ili biste bili primorani da svoje podelite sa nešto većom publikom. Mi smo imale više sreće nego restoranska kasa te večeri – već posle dvadesetak minuta bile smo jedini gosti na spratu.

zemicke mentalitet

Meni nije preopširan, i to je nešto što uglavnom cenim. Preširoki meniji na deset strana mi nikada nisu bili interesantni. Pronađite svoje snage, svoje specijalitete, svoje kombinacije, i onda ih doktorirajte. Ako je to deset jela, neka to bude deset najbolje spremljenih jela te vrste u gradu. Mentalitet je, čini mi se, odlučio da doktorira na mesu. Većina ponude je osmišljena tako da nudi nekoliko ozbiljnih varijacija u svakoj mesnoj grupi. Poručile smo piće i dok smo studirale meni, umakale smo raznovrsne tople domaće zemičke u dve činijice sa umacima od čvaraka, odnosno mladog sira i paprike.

umaci mentalitetMoje drugarice su izabrale dve biftek varijante – grilovani stejk na palenti sa pireom sa rukolom, čerijem i uljem tartufa (RSD 1300) i biftek salatu sa golicom, kruškama i tvrdim sirom (RSD 560), a ja sam samu sebe iznenadila odlukom da poručim svinjski sote sa povrćem i mladim krompirićima (600), iako nikada u životu nisam naručila svinjetinu. I nisam pogrešila – nežno, mekano, sočno meso koje se topi u ustima, sa ukusnim sosom od belog vina i mladog prolećnog povrća i percima mladog crnog luka, uz prve mlade krompiriće ove godine, divno slane hrskave korice i mekane unutrašnjosti.

sote mentalitet

Kao jedine gošće na večeri, a pritom delimično trudne i uobičajeno simpatične, osvojile smo i desert na račun kuće. I to kakav! Tri najpopularnija slatkiša u ovom restoranu – kolač od bundeve, kolač od urmi i sutlijaš sa suvim voćem, šarmantno podeljeni, tako da svaka može da proba sve tri delicije.

desert mentalitet

Uz solidan izbor vina na čašu, za ukupan račun od neverovatnih RSD 3300 – pun pogodak!


* NA ŽALOST, UPRKOS NAŠIM POZITIVNIM UTISCIMA, OVAJ RESTORAN JE KRAJEM 2015. ZATVOREN.

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

 • Hrana:
 • Ambijent:
 • Usluga:
 • Higijena:
 • Odnos cena-kvalitet:
 • Prosečna ocena:
  8.8

1 коментар

 • nalogkamera@gmail.com' Nevena says:

  Sir i paprika… pa ko tome može odoleti. Beograd zaista poseduje mešavine jedinstvenih ukusa naših prostora iz drevnih vremena i ujedno miks sa novim-starim ukusima iz celog sveta koji polako kroz male lokale izlaze na naše ulice i međ narod koji kategorično najviše voli “svinjetinu”. U Beograd svako mora doći i zadržati se više nego dovoljno 😀 , danas je bar lako iznajmiti neki stančić http://www.apartmani-u-beogradu.com/ i rešiti da se pronađe taj savršeni “ukus” kojim zrači stari deo naše divne prestonice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *