L’ora del Campari – mala škola uživanja na italijanski način

Uživanje u malim ritualima, savršeni zalogaji i po koja čašica razgovora su svakodnevnica u Italiji, ali i neizostavni deo italijanske kulture koju svi pravi hedonisti širom sveta usvajaju. Deo koji smo oberučke prihvatili jeste ritual aperitiva. Aperitivo se dešava u predvečernjim satima, nakon što završimo sa obavezama, i podrazumeva pripremu za večeru (lat. aperire- otvoriti) u vidu malih delikatesnih zalogaja i ispijanja pića koje će nas ˝otvoriti˝ za večeru. Najčuveniji italijanski aperitiv, Campari, postao je odavno sinonim za ovaj ritual, pa ne čudi što je aperitivo u Italiji nekada bio poznat kao L’ora del Campari (vreme za Campari). Ovaj aperitiv izmislio je Gaspare Campari davne 1860. godine u Novari. U početku se služio samo u Gasparovom baru u blizini Duoma u Milanu, ali ubrzo su ostali restorani počeli da otkupljuju Campari kako bi ga služili svojim gostima. 1904. već je otvoreno prvo postrojenje za proizvodnju, a francuska rivijera bila je prvo inostrano tržište na koje se Campari probio. Ostalo je istorija.

Nedavno je Beograd posetio Davide Fornasiero – ambasador brenda Campari. U razgovoru sa njim i kolegama iz kompanije Coca-Cola HBC Srbija, koja je zadužena za distribuciju ovog poznatog pića, razgovarali smo o tajnama ovog rituala, ali i pravim insajderskim informacijama.

Dejvid Fornasijero

Koja hrana se najbolje uparuje uz Campari?

Poznato je da se uparivanje hrane radi sa vinima, ali to mogu biti i kokteli sa Camparijem, i trenutno radimo na tome. Aperitivo je oduvek imao neraskidivu vezu sa Camparijem i možemo reći da je on početak uparivanja sa hranom. Od kada je čovečanstvo shvatilo da neki od gorkih sastojaka stimulišu apetit, ovakva pića su postala neizostavni deo uživanja. Kako imaju slatko-gorki ukus, aperitivi idu sjajno uz slanu hranu. Npr Negroni ide savršeno uz Prosciutto di Parma (pršuta iz Parme), gnocco fritto (uštipci koji potiču iz regije Emilija) i Stracciattela sir. Ovo predjelo je apsolutno neodoljivo. Campari ide savršeno uz finger food i sa njim nema potrebe komplikovati stvari, nekada su to samo grisini sa dobro osušenom pršutom i to je sasvim dovoljno. Kada shvatite koji ukusi se slažu, sve ostalo je kreativnost.

Da li se uz Campari širi italijanska kultura uživanja?

Apsolutno! Pre nego što je aperitivo postao popularan, u Milanu su svi uživali u L’ora del Campari tj vremenu za Campari, čak postoji i pesma o tome iz 1932. Može se reći da je Camapri i izvezao kulturu aperitiva iz Italije. Naša strast je da prenesemo ovaj običaj na autentičan način, jer je danas u vremenu interneta lako preneti pogrešne informacije. Aperitivo nije švedski sto, već sat kada uživate u malim zalogajima i svom piću od Camparija. Neizostavni sastojak je i druženje, okupljanje ljudi koji dele piće uz razgovor. Aperitivo je situacija. Otvaranje večeri. Prvo piće koje popijete nakon što ste završili sa poslom. Predigra. Trenutak opuštanja. On je deljenje i druženje.

oradelcampari-1024x379

Uočili smo da se, bar u Beograd, pojavljuje nova generacija boema. Da li primećujete ovaj trend u Italiji, ili u svetu?

Ono što sam primetio jeste da aperitivo nije vezan za određenu kategoriji uživalaca. U Camaprinu, našem restoranu u Milanu u Galeriji Vitorio Emanuele koji je veoma elegantan, videćete dizajnera, bogataša, turistu, dvadesetogodišnjaka koji prvi put pije Aperol, sve zajedno. Ono što ih razlikuje jeste kako piju Campari. Negroni je sofisticirane osobe, sa samopouzdanjem, koje tačno znaju šta žele. Campari Tonic je za one opuštene. Aperol Spritz je za mlade, ali ako dođete npr. u Padovu, videćete i starije ljude kako ga piju za ručkom.

Da li možete da ˝pročitate˝ osobu na osnovu pića koje naručuje za aperitivo?

To je deo veštine dobrog barmena i nije lak zadatak. Što više radite, to će vam iskustvo više pomoći. Ne možemo da pročitamo ko ste, ali možemo kako se osećate. Ono što je dobro jeste što Campari barmenu ostavlja slobodu da ˝iskroji˝ piće po meri gosta. Nekoliko pitanja, i znaćete tačno kakvo piće će se dopasti gostu. Upravo to je ono što obožavam kada je u pitanju aperitivo– ne birate goste, već nalazite način da udovoljite svakome ko sedne za vaš bar. Čak i to je deo ove ˝situacije˝- barmen treba da pročita gosta, a on će otići iz bara zadovoljan, sa jednim iskustvom više i osmehom, bilo da je došao zato što je imao izuzetno loš ili dobar dan. Tu je i naša moć, jer možemo da promenimo vaš dan, odnosno raspoloženje.

Naš predlog je da ovog leta nađete pravo Campari piće uz svoj karakter i popravite raspoloženje u vrelim danima.

Živeli!

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

1 коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *