Lalicine kuvarske radionice – Mesto razmene kulinarskih znanja i pozitivnih vibracija

Da li pripadate grupi ljudi koji vole kuvanje ili onima koji samo vole da jedu? Ako niste kulinarski entuzijasta, onda vam se sigurno dešavalo da nemate inspiracije prilikom pripreme obroka. Moja ljubav prema hrani traje oduvek, ali prema kuvanju je došla do izražaja u poslednjih nekoliko godina. Veštine kuvanja sam usavršavala kako kroz kuvarske blogove koje pratim, tako i kroz praktične savete.
Nedavno sam saznala za radionice kuvanja koje organizuje Nevena sa bloga Hleb i Lale. Ideju o kuvarskim radionicama dugo je pripremala, dinstala i napokon skuvala u obliku Lalicinih kuvarskih radionica. Draž cele priče je u tome što se radionice održavaju kod nje, u njenoj kuhinji, kod nekoga ko nije profesionalni kuvar, ali kuva takva jela kao da dolazi iz neke opasno dobre kuhinje svetskog restorana.

10683563_1679659965619253_1673501798971447089_o

Nevenina kuhinja u kojoj smo uživali u pripremi hrane

Nevena i Miljan su se odselili iz grada u selo i izgradili svoj kutak u kome ostvaruju snove. Bački Petrovac je bio njihov izbor, kako zbog blizine grada, tako i zbog mira i seoske tišine. U razgovoru sa njima otkrivam da su to za njih bile velike životne promene, da je mnogo truda i odricanja potrebno da izgradite potpuno novi dom, ali da su osmeh, iskrenost, inovativnost i iskakanje iz okvira, bili njihovi pokretači.

Lalicine kuvarske radionice za cilj imaju ne samo kuvanje, nego i druženje. Ako vam je potreban mali podsticaj u kuhinji ili vam nedostaje inspiracije, Nevena će biti vaš pokretač. Kvalitetno provedeno vreme sa prijateljima ili sa potpunim strancima, kao i dobra atmosfera, odlika je svih radionica. Možete da birate da li biste radije kuvali specijalitete kantonske, libanske, indijske kuhinje ili pak želite da pohađate radionicu hleba ili zdravih obroka. U toku radionice uvek se pripremaju predjelo, glavno jelo i desert, a recepte dobijate na poklon kako biste vežbali i kod kuće.

Seckanje i priprema povrća

Naš izbor bila je kantonska kuhinja. Vezujemo kecelje i krećemo sa seckanjem i pripremama za putovanje do Hong Konga. Pod strogom palicom našeg “master chef” Nevene, prepuštamo se čaroliji kuvanja. Za one koji ne znaju, kantonska kuhunja je zapravo kuhinja Južne Kine (Guangzhou i Hong Kong), osnovne namirnice ove kuhinje su riža i sitno seckano povrće. Najčuvenije jelo kantonske kuhinje je dim sum, to su kineski valjušci koji se služe kao toplo predelo. Ova kuhinja je lagana i osvežavajuća, uz obilje povrća i voća pripremljenog parenjem, kuvanjem, pečenjem ili kao “stir fry”. Savršena kombinacija ukusa postiže se naravno uz obilje začina i soseva. Nevena je pasionirani ljubitelj začina i sa svojih mnogobrojnih putovanja donosi egzotične dodatke jelima, ali dala nam je savet da neke od začina potražimo i u kineskom restoranu u Bloku 70. Zanimljivost kantonske kuhinje je da se ne upotrebljava kuhinjska so, već se savršen ukus postiže kombinacijom raznih umaka i soseva.

10005970_1679659978952585_8564391012552164555_o

Kako je Nevena boravila često u Hong Kongu, išla je čak i na kuvarske radionice kod lokalaca i usavršila pripremu ovih jela. Tamo je zapravo i dobila inspiraciju za svoje radionice. Naravno, svaku radionicu je prilagodila našem podneblju i proizvodima koje je moguće pronaći i na našim pijacama. Kinezi veruju, da jedenje nije samo potreba, nego umetnost, ali i da se energija tokom pripreme prenosi na jelo. Mi smo tog dana bili prožeti obiljem pozitivnih vibracija uz mnogo smeha i inspirativnih priča, zato nam je hrana bila perfektno ukusna.

Kažu da je dim sum jedna od najvažnijih zvezda kineskog kulinarskog umeća. Dim sum na kineskom znači, dirnuti u srce. Sada sam ovo jelo pripremala prvi put, počevši od pripreme nadeva od povrća, pa do mešenja testa za pripremu jastučića koji se pune nadevom. Da bi dim sum bio pripremljen na savršen način, potrebno je da imate bambusovo kuvalo na pari. Nevena je potvrdila da smo uspešno savladali pripremu prvog jela.

DSC_0926

Priprema damplingsa za dim sum

Pored dim suma, pripremali smo i stir fry povrće uz pirinač, kao i egg tart, koji je jedna od najpoznatijih poslastica u Hong Kongu. Kod blagog prženja povrća, naučili smo da je veoma bitno pažljivo kombinovati elemente pripreme: temperaturu, dodavanje začina, susamovog ulja i soja sosa. Povrće (i proteini kao što su crveno i belo meso, morski plodovi ili tofu) prže se sa što više mešanja kako bi se stvorila tanka čvrsta korica u dodiru sa vrelim sudom, a za što kraće vreme termičke obrade, kako bi se zadržali hranljivi sastojci.

Egg tart je izuzetno popularan kineski desert, koji u Hong Kongu možete kupiti bukvalno na svakom ćošku, kako nam je Nevena objasnila. Kod njegove pripreme, bitna stavka je testo, koje je najbolje da bude puterasto. Ovo nije kremasta šećerna bomba, nego poslastica čistog, blagog ukusa, koja se može služiti i za doručak. Iako smo bili upozoreni da nam se ukus možda neće svideti, oduševljenje je bilo vidljivo na našim licima – prhko i tanko puterasto testo blagog ukusa sa kombinacijom kremastog pudinga od jaja, savršeno nam se dopalo.

12671633_1679660785619171_2873700824449783929_o

Naučili smo da, kako Kinezi kažu, “hrana mora biti ne samo ukusna, nego i blagotvorna”, te smo na kraju uživali i u ceremoniji ispijanja čaja, koja je važan deo kineske tradicije. Zato, umesto da vikendom izađete sa prijateljima na kafu, vi krenite put Bačkog Petrovca, biće to sjajno druženje uz seckanje i prženje, a na kraju ćete uživati u ukusima koje ste sami pripremili uz bezrezervnu Neveninu pomoć!

*Sve fotografije Fabrika Fotografa i Lidija Maričić

12716421_1679660995619150_4616493490674827343_o

Dim sum

 


 

 

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

2 коментара

Оставите одговор на Ivana Одустани од одговора

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *