Laboratorija kafe – Oh, kako to ozbiljno zvuči

Za ovu novu kafeteriju smo se zainteresovali, baš kao i većina vas – zahvaljujući Facebook oglasu. Noviji trend otvaranja kafeterija u Beogradu nije zaobišao ni poslovni centar grada – Airport City i njegov komšiluk. Kao protivteža polako posustajućim kafićima, kafeterije donose nova iskustva uživanja u šoljici kafe, jer vi sve više znate šta volite, a ugostitelji sve više žele da vam ponude neka nova uzbuđenja.

Laboratorija kafe - vertikalna basta

Laboratorija kafe – vertikalna bašta

Ako vam je dosadilo nekoliko uobičajenih varijanti – espreso, makijato, nesica, kapućino (zapravo kapučino, ako je verovati poznavaocima srpskog jezika i našem prijatelju Živadinu), kafeterije donose desetine varijeteta kafa, sa modernim, napućenim imenima. Mi devojke, svaki put ih izgovaramo usnama skupljenim u “O”, namazanim jedva primetnim sjajem koji uokviruje blistavo bele zubiće. Ove kafe su stvorene za trač partije, dok kose lepršaju u letnjim baštama i kikotanje odzvanja Beogradom. Ali i ako volite svoju kafu snažnu i skupljenu u esenciju, da ne kažem “mušku kafu”, kafeterija je bolji izbor od klasičnog kafića.

Laboratorija kafe - enterijer

Laboratorija kafe – enterijer

Laboratorija je u ovaj koncept dodala lični pečat, simpatičnim brendingom, ultramodernim dizajnom enterijera i neobičnim izborom posuđa, inspirisanog – laboratorijskom opremom. Retorte, Petrijeve šolje, epruvete i dozeri daju na ozbiljnosti procesu pripreme vaše savršene “šoljice”. Međutim, da li zaista želimo da od jutarnje ili popodnevne kafice pravimo nauku? Jer izbor kafe ovde može postati intelektualna gimnastika. Gost lako ostaje zbunjen, zahvaljujući maštovitim, ali neobjašnjenim nazivima napitaka – DNK, molekul, antimaterija vam ne otkrivaju ama baš ništa o onome što vas zanima, bez obzira na to koliko poznajete prirodne nauke.

Crna cokolada - mocha i ice latte

Crna čokolada – mocha i ice latte

Ipak, pronašle smo svoje favorite sa crnom čokoladom – Anja ledeni late sa crnom čokoladom, a ja moku (RSD 200 svaki). Čini mi se da sam već pominjala da ne smem da pijem kofein (doctor’s orders) kao ni mleko. Ovo drugo smo lako rešili zamenom od soje, mada sam očekivala u ponudi i mleka od badema, lešnika ili pirinča, što je sve popularnije u gradu (i ja sam beskrajno zahvalna). Međutim, ono što zaista nisam očekivala je da u ponudi nema kafe bez kofeina. To je nešto što je postalo standard u kafeterijama, pa čak i restoranima i kafićima. Ok, jedna doza kofeina me neće ubiti i mogu da kažem da je ovo zaista bila preukusna doza opasnosti za moj organizam. Kafa je jedna od najukusnijih koje sam ikada probala, iako ne bih rekla da sam osetila ukus obećane crne čokolade. Anji se to i dopalo jer ne voli kada čokolada ˝uguši˝ kafu. Posebno nam se svidelo što u ice varijantama kafe nema algala koji stavljaju mnoge kafeterije u gradu (za neupućene to je ono što deluje sladoledasto, ali vas tera ka onom mestu gde i car ide peške, pa nije dobar odabir za kafu za poneti).

Supernova i proton smoothies

Supernova i proton smoothies

Uz pomoć konobara odlučile smo da probamo i neke od popularnih smutija. Opet uz napomenu da ne pijem mleko, što je stvarno delovalo kao prevelika komplikacija, uspela sam da dobijem vrlo ukusan napitak sa bananom i mangom, nazvan Supernova (RSD 280). Anjina kombinacija jagode i banane Proton (RSD 280) ne samo da je izgledala devojački, nego je bila i savršenog letnjeg ukusa.

Poslastice i kroasani

Poslastice i kroasani

Uz nekoliko varijanti čajnih kolačića i kroasane, ipak preporučujemo da probate ovde da pronađete svoju savršenu retorticu kafe.

*Sve slike: Ukus Beograda

Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

  • Kafa:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *