Kota 70 – Kako preživeti leto u gradu?
Kada temperatura u Beogradu pređe 30°C reka je jedini spas, a potrebu da pojedemo nešto s nogu, uprkos vrelini, novobeogradski ugostitelji su dobro prepoznali. Tako je Savski kej u poslednjih nekoliko godina dobio nekoliko cafe-restorana koji su svoje koncepte zasnovali na ideji da ponude dobru selekciju street food jela po pristupačnim cenama. Među njima se izdvojila kafe-bar-kuhinja Kota 70.
Pored prijatnog enterijera koncipiranog tako da iz svake tačke lokala vidite reku, najbitnije kada nastupi tropical heat je da splav ima veliku terasu. Na ulazu će vas dočekati ljubazna hostesa i naći mesto po vašem ukusu, što svakako nije uobičajeno za kafe-restorane. Obzirom na ljubaznost konobara, moram da kažem da se svakako obraća pažnja na odnos prema gostima u svakom segmentu, od ulaska do izlaska sa splava.
Menu je širok za ovaj tip lokala i flertuje između street food-a i ˝konkretnijih˝ jela, svakako nudeći odgovor na sve prohteve. Obzirom da su burgeri sa Kote na dobrom glasu, odlučila sam se za burger Kota 70 (RSD 630). Burger od junećeg mesa (150gr) dolazi sa slaninom, čedar sirom, paradajzom, iceberg salatom, kiselim krastavcima, senfom i crvenim lukom, uz pomfrit i kolutiće od luka kao dodacima. Veličina porcije bila je taman da utoli glad, meso odlično začinjeno, a ostatak sastojaka svež i dobro izbalansiran. Možda je reč koja ga najbolje opisuje solidno, nije uspeo da uđe u mojih gradskih top 3, ali svakako bih ga opet poručila. Izgleda da moj omiljeni burger u gradu još uvek nije našao dostojnog protivnika. Poseban plus ide na specijalan pribor za jedenje burgera koji rešava večitu muku kako da mu priđete i ne budete u sosu do lakata.
Moj partner u zločinu naručio je prvo Biftek salatu (RSD 840), pravi obrok kada ste mnogo gladni po vrućini. Kotina biftek salata sadrži miks zelenih salata u vinskom dresingu, cherry paradajz, pinjole, parmezan i zaista izvrsno spremljen biftek. Pun pogodak! Iako je porcija bila izdašna, gospodin se odlučio da isproba i Cezar salatu (RSD 620), obzirom da je u kuhinji nestalo lososa za Losos salatu, koja je bila prvi izbor. Standardni Cezar sastojci- mešavina zelenih salata, piletina, slanina, Cezar dresing, parmezan i krutoni. Ipak, imala je dve mane. U sosu je bilo malo više majoneza za naš ukus, a slanina nije bila hrskava kako bi trebalo. Uz ostale zanimljive salate koje imaju u ponudi, ona ne bi bila moj izbor drugi put.
Konačna presuda? Kota 70 je ono što ja nazivam ˝siguricom˝ kada je u pitanju hrana sa ˝naše˝ strane reke i zato joj se stalno vraćam. Sigurno je da nećete otići razočarani, gladni ili iznervirani zbog osoblja (kao sa npr. susednog Korzoa u 100% slučajeva). Da li ćete pasti u nesvest od zadivljenosti? Ne baš. Ipak, tu su pogled na reku, dobra hrana i litarska limunana – šta još možete da tražite kad upekne zvezda?
Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:8.2
1 коментар
Dosta skupo, ali pristojno mesto. Nije moj prvi izbor, ali je svakako za preporuku.