Kafasutra – Šoljica Nikaragve u pariskoj bašti

Nedeljom mi je uglavnom teško da se izvučem iz kuće -jedino ako vas mnogo volim ili ste mi predložili nešto baš interesantno, po mogućstvu sa palačinkama. Drugarice iz gimnazije su ta prva grupa, pa me izmame i bez palačinki. Dosade isti kafići, iste osobe koje viđate za susednim stolovima, ista ponuda kafe, hajde nešto novo da probamo! Letnji dan, mokre kose, duge haljine, šminke bez – ovo je nedelja za kontrapozeraj. Prilika da pretresemo uticaj retrogradne Venere: kojoj se koji bivši javio s kojim urnebesnim predlogom (znam da čitate, jeste, sve smo pretresle) i hoće li biti nekih velikih vesti ili bar velikih para. Taman u pauzi između završenih i očekivanih letovanja, da podelimo utiske i planove.

Kafasutra bašta, cappuccino freddo & ice tea

Kafasutra bašta, cappuccino freddo & ice tea

Čule smo da u novobeogradskom bloku 70, otprilike na pola puta od Delta City do “Kineza” u onim finim svetlim zgradicama ima neka opasna kafa. Kafeterija koja se izdvojila sloganom “Perverzije od kafe” – neću da lažem – zvučala je primamljivo. Malo smo nesigurno tražile put od parkinga dok je nismo pronašle, a onda smo ostale bez teksta. Jednom sasvim “lokalnom lokalu” dodata je bašta kao iz crtanog filma, puna zelenila iz koga samo što ne iskoče vilenjaci ili ludi šeširdžija, udobna, ograđena i oslikana simpatičnim motivima koji podsećaju na pariske kafee, bar onakve kakvim ih obično zamišljamo.

espresso & ice tea breskva

Kafasutra espresso & ice tea breskva

Poznato lice nas je uslužilo – dečko koga ćete, ako volite beogradske restorane i barove lako prepoznati sa nekoliko atraktivnih gradskih lokacija gde je radio kao barmen, a sada uživa kao barista i, sa entuzijazmom kakav možda nikada nisam videla u Beogradu, priča o svojim odabranim i posebnim recepturama kafe. Iako sam godinama bila manični ljubitelj i istraživač kafe, na žalost sada sebi mogu da dozvolim tek jednu ili dve šoljice tokom nedelje. Zato mi je veoma važno da to bude zaista, zaista dobra kafa u kojoj potpuno uživam.

collage 1 pinberry

Kafasutra Pinberry smoothie & iznenađenje sa plazmom

Da ne gnjavim više s tim šta ja volim a šta ne – nas je bilo četiri u toj bašti, probale smo desetak kafa (cene se kreću u proseku oko RSD 200), napitaka od kafe, domaćih sokova i ledenih čajeva i ne postoji favorit. Svaka čaša, svaka šoljica, svaka teglica napitka je bila podjednako izbalansirano, ukusno iznenađenje. Svaki predlog je objašnjen, osmišljen i ima svoju priču.

P50726-175449

Espresso filozofija

Sve što smo probale je bilo bolje od onog što smo očekivale, a očekivanja su posle svakog gutljaja rasla. Baš baš odlična kafa! Sedele smo celo popodne do mraka, čantrale, smejale se, bez znatiželjnih pogleda, bez dosađivanja, baš kao u svom lokalnom kafiću, ali kad bi to bio kafić u Parizu – novobeogradski arondisman 70.

* Sve fotografije: Ukus Beograda
Share Button

Jelena Ignjatić

Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.

Ocene

  • Kafa:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *