Istražili smo: Šta jede Balkan?

Od kada postoje društvene mreže vireti u tuđ tanjir više nije nevaspitano. Ipak, društveni fenomen ˝vidi šta ja jedem˝ takođe poznat kao ˝moj ručak je bolji od tvog˝ podstakao nas je da se bavimo naukom. Inspiraciju za istraživanje koje vam predstavljamo našli smo u zanimljivoj knjizi američkog fotografa Petera Menzela šarmantnog naziva  What I Eat: Around the World in 80 Diets. Peter je imao sreće da obiđe svet, a mi smo odlučili da ˝obiđemo˝ region. Kako?  Jednostavno, zamolili smo naše prijatelje, bisere rasute po celoj bivšoj Jugoslaviji, da jednog običnog dana slikaju sve što jedu. Da, baš sve. Nismo im brojali zalogaje, ali kalorije jesmo.

Untitled-3 Jelena Selić, apsolvent medicine i komercijalista, Bar (Crna Gora), 1760 kalorija

Krempita_finalBrankica Raković, PR direktor agencije Aquarius, Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 1623 kalorije (na gluten free režimu, trudnica)

Untitled-2Vidosava Broćeta, student, Beograd (Srbija), 1730 kalorija

baki finalBranislav Trudić, šumski genetičar i omladinski radnik, Novi Sad (Srbija), 1197 kalorija (specijalan režim ishrane)

Untitled-1Maja Mačković, šef restorana ˝Zlatna školjka˝, Hvar (Hrvatska), 1597 kalorija

Untitled-3Dobrila Močevič, izvršni direktor u Prime Communications, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 1169 kalorija

I, šta smo zaključili?

Ne treba da brojite kalorije, treba da uživate u svakom zalogaju, to su samo brojevi. Takođe, to što unosite više kalorija ne mora da se odrazi na vašu figuru ako birate zdravu i kvalitetnu hranu. Bacite digitrone, obrišite aplikacije i uživajte svim čulima.

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *