Istražili smo: Šta jede Balkan?
Od kada postoje društvene mreže vireti u tuđ tanjir više nije nevaspitano. Ipak, društveni fenomen ˝vidi šta ja jedem˝ takođe poznat kao ˝moj ručak je bolji od tvog˝ podstakao nas je da se bavimo naukom. Inspiraciju za istraživanje koje vam predstavljamo našli smo u zanimljivoj knjizi američkog fotografa Petera Menzela šarmantnog naziva What I Eat: Around the World in 80 Diets. Peter je imao sreće da obiđe svet, a mi smo odlučili da ˝obiđemo˝ region. Kako? Jednostavno, zamolili smo naše prijatelje, bisere rasute po celoj bivšoj Jugoslaviji, da jednog običnog dana slikaju sve što jedu. Da, baš sve. Nismo im brojali zalogaje, ali kalorije jesmo.
Jelena Selić, apsolvent medicine i komercijalista, Bar (Crna Gora), 1760 kalorija
Brankica Raković, PR direktor agencije Aquarius, Banja Luka (Bosna i Hercegovina), 1623 kalorije (na gluten free režimu, trudnica)
Vidosava Broćeta, student, Beograd (Srbija), 1730 kalorija
Branislav Trudić, šumski genetičar i omladinski radnik, Novi Sad (Srbija), 1197 kalorija (specijalan režim ishrane)
Maja Mačković, šef restorana ˝Zlatna školjka˝, Hvar (Hrvatska), 1597 kalorija
Dobrila Močevič, izvršni direktor u Prime Communications, Sarajevo (Bosna i Hercegovina), 1169 kalorija
I, šta smo zaključili?
Ne treba da brojite kalorije, treba da uživate u svakom zalogaju, to su samo brojevi. Takođe, to što unosite više kalorija ne mora da se odrazi na vašu figuru ako birate zdravu i kvalitetnu hranu. Bacite digitrone, obrišite aplikacije i uživajte svim čulima.


Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.