Dorćolski tart i širok osmeh

Širok osmeh je nešto čim se baš i ne mogu pohvaliti beogradski ugostitelji. Zato, kada me neko dočeka srdačno, ljubazno i sa osmehom, nameće se zaključak da je verovatno tek pokrenuo biznis 🙂 Dorćol obiluje tako lepim restoranima i kafeima, prosto da im čovek pozavidi, te je i prva tartarnica u Beogradu otvorena baš na Dorćolu. Upravo ono što drugima nedostaje, ovi novi dorćolci imaju u izobilju: osmeha i hrane!

Slani i slatki tart  i mleko sa cimetom

Slani i slatki tart i mleko sa cimetom

Šta je to zapravo tart?

Priča kaže, da jednom prilikom kuvar nije napravio dovoljno testa za celu pitu, te je rešio da napravi samo donju koru i stavi malo voća preko toga. Tart je pita bez gornje kore. Kuvarima se dopala, jer lepo izgleda, a ostavlja i bezbroj mogućnosti za dekoraciju. Tart ima samo donju koru i tradicionalno se pravi sa puterom, a preko testa se stavlja sveže sezonsko voće.

Da li ikome treba izgovor da jede pitu?

Kod nas u Bosni se zna kako pita mora da izgleda, nema tu šta da se izmišlja. Ona je deo porodične tradicije i neizostavna u svakodnevnoj ishrani, ja sam je naučila mesiti još dok sam bila u osnovnoj školi. No, kako volim da eksperimentišem, uputih se da isprobam tartove i da uvidim tu razliku.

Tart sa brokolijem

Tart sa brokolijem

Mesto nosi naziv po čuvenom kolaču istoimenog naziva “Čupava Desa” i zasluženo je kraljica ovog mesta, topi se i hrska u ustima i uživate u svakom zalogaju uz recimo čašu toplog mleka sa cimetom. Čupavu Desu sam jela pre mnogo godina i uvek mi je bio zanimljiv naziv ovog kolača. Čupav je jer se polovina testa razvuče, dok se druga polovina testa zamrzne, pa izrenda preko fila. U ovoj varijanti su umesto džema, koji je uobičajen, upotrebljene jabuke i seckani orasi, evo i sada osetim tu hrskavost.

U ponudi se nalaze slatki i slani tartovi. Slani su sa kombinacijom brokolija i gorgonzole, slanine i spanaća, paradajza i rikote. Ukoliko više preferirate slatko, tu su osim jabuka i oraha, bundeva, čokolada, kajsija i višnja (svi tartovi su od 230 do 270 RSD).

Čupava Desa enterijer

Čupava Desa enterijer

Moj glas ide za slatku varijantu, iako nisam neki ljubitelj jabuke u testima, ova me je oduševila! Dok slana može biti malo bolja, ali nećemo im zameriti tek su krenuli, verujemo da će to u narednom periodu biti mnogo bolje 😉 Tart bi trebalo da obiluje povrćem. Falilo mi je još brokolija i kremaste teksture, a za moj ukus morao bi biti pikantniji – sa više začina.

Za uređenje enterijera inspiracija je bila priroda. Prostor je svež i beo, odiše prijatnom atmosferom, idealan za kafu sa prijateljicama nakon posla ili uživanje u samoći.

Tart Čupava Desa

Tart Čupava Desa

Dajem minus zbog dozvoljenog pušenja. Mali oblak dima kada sam ušla sa svežeg prolećnog vazduha mi je zasmetao. Da, znam, u Srbiji lokal ne može opstati ukoliko je pušenje zabranjeno, ali onda u tom slučaju treba imati malo bolju ventilaciju.

A veliki plus ide za Čupavu Desu i ogroman osmeh, kao i konobara koji me jurio čak do druge ulice da bi mi doneo novac, koji je slučajno ostao na kasi.

Share Button

Vanja Vidaković

Zaljubljenik u hranu i lepu reč. Voli da kaže da najbolji zalogaji često proističu iz kombinacije jednostavnosti i bezgranične ljubavi.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    7.8

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *