Hotel Square Nine – Ja volim da preteram
Otkad pamtim, obožavam hotelski doručak. Ta ljubav je pomalo bizarna – moja omiljena verzija je dupli doručak sa dremkom. Pošto se generalno rano budim, ako hotel ima bazen volim da otplivam pola sata, da se istuširam vrelom vodom, obučem, doručkujem kao carica, vratim u krevet, dremnem pola sata i ponovo odem na doručak i kaficu. Ponekad se osećam kao Marija Antoaneta zarobljena u 50 kilograma. To je bukvalno moja slika idealnog života. Posle takvog starta, pomeram planine, smišljam epohalne ideje, volim ceo svet i sve se ostvaruje.
Ono što posebno volim kod doručka uvek i svuda, pa i u hotelu su – jaja. Kako preko nedelje vrlo rano izlazim iz kuće, retko mogu sebi da priuštim jaja za doručak, ali vikendom ih ne preskačem nikad. Ali najspecijalniju, najposebniju, najomiljeniju verziju jaja za doručak još ne umem da spremim. Jaja Benedikt. Nepravda je kada se priča o nekoj devojci i njenim kulinarskim sposobnostima, pa se kaže “Ne zna jaje da skuva”. To sam vam ja u ovom slučaju – volim da kuvam, maltene sve umem da spremim ali ovo – nema šanse. Sve i da poželim da ljubav svog života obradujem najslasnijim doručkom, ne bi mi uspelo.
Da biste shvatili kakva je umetnost i spektakularna veština potrebna za povezivanje zemičke, poširanog jajeta, šunke (ili lososa) i holandez sosa, pogledajte kako to genije sprema.
Ako ste ovako strastan i posvećen obožavalac doručka, velikog izbora perfektnih zalogaja, koji vam je dostupan od momenta kada otvorite oči uz razbuđujući espreso ili pravi amerikano, moram da vam otkrijem gde je to svetski osmišljeno i spremljeno. Zaslužili ste. Ne bih bilo kome ovo rekla, ali svaki ljubitelj zornjaka jutarnjeg uživanja treba da zna.
Hotel Square Nine, naravno, zaslužuje svih 5 zvezdica, ali ovo nije tekst u kom ću vam objašnjavati svoje hotelsko iskustvo, rum servis, mekanost kreveta, ili intimnost i atmosferu ovog doma za svetske putnike. Samo ću vam opisati šta sam doručkovala. Samo to.
Putena jednostavnost slatkog brioš tosta – prženica sa finim prah šećerom i javorovim sirupom. Miris tek ispečenih kroasana i danskog peciva, na kojima se otapa puter (da, tako je, želim još putera na pecivu bogatog puterastog ukusa), a preko njega sa srebrnog noža klize džemovi. Proteinski tanjir sa poširanim jajima, avokadom i lososom. Idealna jaja Benedikt. Ovsena kaša, sveže voće, sok od aronije, pa mafini i pain au chocolat, moja najomiljenija francuska pekarska radost. Iako sledi kafa i ceđeni sok od pomorandže ili grejprfruta, iz ovog opisa vam postaje jasno zašto mi je posle doručka potrebna dremka.
Za goste ovog sasvim posebnog hotela, ovakav royal doručak je uključen u cenu, ali za nas Beograđane je daleko od nedostupnog. Cene su sasvim u skladu sa cenom ručka u beogradskim restoranima, pa tako savršen obrok, savršenu uslugu, u savršenoj senovitoj bašti ili tihoj trpezariji ispunjenoj rustičnim uspomenama globtrotera možete sebi ponekad priuštiti bez nuklearnog udara na budžet. Kompletan engleski doručak (sastoji se od: peciva sa selekcijom džemova i domaćeg meda sa lavandom, tanjira sa izborom suvog mesa i sireva, 2 jaja pripremljena po izboru sa dodacima poput slanine, kobasice, pečuraka ili prženog krompira, uz kafu ili čaj i sok od ceđene pomorandže ili grejpfruta) koštaće vas RSD 2500.
Ako poželite doručak kao iz filma, svoju scenu možete režirati upravo ovde, na savršenom setu za uživanje koji je postavljen na Studentskom trgu. Kad smo već kod filmova, svaka devojka, a i momak koji su gledali čuveni film Odbegla mlada (Runaway Bride) sa Džulijom Roberts i Ričardom Girom u glavnim ulogama, znaju da nas sve kao osobe definiše i to kakva jaja volimo. Koji je vaš izbor?
Foto: Ukus Beograda i Nemanja Maraš
Jelena Ignjatić
Oblikovala nepce u dedinom vinogradu, pa na putovanjima. Skriboman, žongler, muza i avanturista. Oslobodilac lepih tajnih stvari.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.8