Doručak u podne za vredan beogradski svet – Le Petit Bistro

Važim za osobu koja zna da kuva. Malo je to preterano, ali kada čovek pogleda koliko drugi ne znaju, ja ispadam Džejmi Oliver. Ok, možda ne baš kao on, ali neka bude da sam kao onaj simpatični Brka sa RTS. Međutim, svo moje kulinarsko znanje ne menja činjenicu da ne volim da kuvam samo za sebe. Mislim, ne mogu sam sebe impresionirati toliko. Pogotovo ne kada je u pitanju doručak. Taj najbitniji, a toliko puta u mom životu preskočeni obrok.

Le Petit Bistro bašta

Le Petit Bistro bašta

U suštini, meni po sastavu najviše odgovara brunch, ali u Beogradu se na brunch uglavnom ide u hotele. Uprkos tome, dao sam se u potragu za restoranom u kome najkasnije može biti poslužen doručak. Ovaj put, izbor je pao na Le Petit Bistro.

U Beogradu se trenutno nalaze dva epicentra gastronomije: Beton hala i krug Neimara, ispod Hrama, gde se Le Petit Bistro i nalazi. Kako je konkurencija izuzetno jaka, ovaj restoran je prepoznatljiv po svojoj prelepoj bašti, verovatno najlepšoj u tom delu grada. I prelepim ženama. Prosto je neverovatno da kada god sam prošao pored te bašte, u njoj su sedele devojke, iz one “nemam šanse kod nje” kategorije.

Le Petit Bistro prženice

Le Petit Bistro prženice

Do skoro je u ovom restoranu doručak mogao da se poruči do 17h, ali je novi kuvar promenio pravilo i sada se služi do 13h. Verujem da je to dovoljno za vredan beogradski svet koji ustaje oko podneva. Konobar me malo čudno gleda, jer poručujem dva jela u isto vreme. Prženice (RSD 390) i tortilju sa dimljenim sirom i piletinom (RSD 490). Iako tortilja nije u meniju u kategoriji doručka, kao veliki poštovalac dimljenog kačkavalja, i to sam morao poručiti.

Oba jela stižu u isto vreme. Prvo što primećujem, je da su obe porcije velike. Prženice su poslužene sa sirom, kajmakom i pršutom, ali uz tanjirić sa nutelom i džemom, za one koju su više raspoloženi za slatku varijantu. U porciji su 4 prženice, velike “kao kod kuće”. Takvog su i ukusa, kao da sam ih ja pravio. 

Le Petit Bistro tortilja sa dimljenim sirom i piletinom

Le Petit Bistro tortilja sa dimljenim sirom i piletinom

Dve polovine velike tortilje punjene dimljenim kačkavaljem i piletinom su bile pun pogodak. Vrlo ravnomerno raspoređen fil, hrskavih ivica, baš sam uživao.  Voleo bih da dimljeni kačkavalj ima veću ulogu u beogradskim restoranima.

Priznajem, malo me nervira što je postalo popularno da na stolovima nema stolnjaka, nadstolnjaka i platnenih salveta. Razumem da je jeftinije, ali stiče se utisak da se ne zna da li je restoran ili je kafić. Još jedan trend u Beogradu, za koji se nadam da će brzo proći.

Stomak je pun, osmeh je na licu, ljubomorni pogled žena oko mene koje su na dijeti prisutan.

Pa šta čoveku više od toga treba za jedan početak dana?

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.6

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *