Restoran Zapata: meksička gastro revolucija
Ne sećam se kako sam prvi put došla u Zapatu, ko mi je preporučio i zašto, ali sam postala redovan gost. Ovaj lanac meksičkih restorana koje možete pronaći na tri lokacije u Beogradu, svakako važi za jedan od najboljih restorana u gradu kada su u pitanju nacionalne kuhinje dalekih zemalja. Kako je dobio ime po čuvenom meksičkom revolucionaru, ne čudi što je izazvao malu gastro revoluciju u ponudi beogradskih restorana. Nepretenciozan, prijatan ambijent čini da se uvek osećate kao kod svoje kuće, a naznake meksičke istorije u enterijeru daju vam do znanja da vam se ipak sprema zanimljiv gastronomski ugođaj.
Glavna odlika restorana Zapata je sjajan odnos cene i kvaliteta tj. veličine porcije. Meni je raznolik, a za one koji nisu imali prilike da se susretnu sa meksičkom kuhinjom ranije, svako jelo je u njemu objašnjeno do tančina. Takođe, pored tradicionalnih jela poput buritosa i takosa, u ponudi su i jela koja nisu isključivo meksička poput stekova i burgera, pa se ovde možete uputiti i ako niste kulinarski avanturista. Predlažem da počnete sa toplim domaćim nachosima (110 din) uz fantastične meksičke sosove kao što su Guacamole (210 din), Chili con Queso (145din), Meksički pasulj (160din) ili Pico de Gallo (mešavina paradajza, luka, papričica i začina; 95 din). Kada su u pitanju glavna jela, u meniju vas očekuje pregršt varijacija na temu burita – različite vrste mesa, uz kombinaciju salata, soseva i krompira, i tu ne možete da pogrešite (cene se kreću između 600 za vegetarijanski do 780 dinara).
Uvek biram jela sa krompirom kao prilogom, jer je jednostavno savršen, a možete ga naručiti i odvojeno. Ipak, u Zapata meniju nalazi se nekoliko pravih zvezda. Prvi su svakako burgeri koji su po mom mišljenju najbolji u Beogradu, a pored toga imaju više nego dobru cenu (455-500 din). Moj izbor je uvek Hamburguesa con queso (burger, cheder sir, iceberg, paradajz, luk, zapata sos, krompir). Drugo tzv. ˝signature˝ jelo, rezervisano samo za ješnu gospodu, je Zapata stek con papa nortena (grilovani juneći ramstek sa kukuruzom, salsom rajas i krompirom) koji se naplaćuje 1,5 din po gramu. Ukoliko se odlučite za njega, konsultujte se sa konobarom koliki stekovi su raspoloživi jer obično imaju preko 500 grama kako dolaze sa koskom. Još jedno jelo za dečake su slasna marinirana Tex Mex rebarca (720 din). Za one koji vole da eksperimentišu moja preporuka su Pavo en salsa de avellanas -ćuretina u sosu od lešnika koja dolazi uz tortilje punjene kačkavaljem, krompir i salatu (830 din) koja se prosto topi u ustima i Pavo el puebla – ćureće belo meso prženo na puteru, preliveno sosom od suvih šljiva i crnog vina nalik džemu (830din) koje preporučujem svima onima koji vole slatke sosove uz meso. Dezerti su na dnevnoj bazi, i zbog preobilnih procija glavnih jela svakako ne predstavljaju glavni fokus restorana, a ponuda vina i koktela je odlična, posebno onih karakterističnih za latino podneblja.
Ako se pitate koji od Zapata restorana da posetite, moj glas ide za Zapata Ciudad kada je u pitanju hrana jer mi se uvek čini da je nijansu bolja od drugih. Jedina zamerka kada je u on u pitanju su neudobne stolice u letnjoj bašti, pa zato kad je lepše vreme češće posećujem Zapatu Rio u Hotelu Jugoslavija. Kada je u pitanju politika rezervacija, nije neophodna, ali vam preporučujem da vikendom i praznicima pozovete i najavite se, dovoljno je i samo sat-dva ranije. Kada je u pitanju usluga, moram priznati da varira od perfektne do osrednje u zavisnosti od konobara, pa zato dajem srednju ocenu 8. Imajte u vidu da će vas, ukoliko ne umirete od gladi, zadovoljiti pola porcije većine jela. Zapata je idealno mesto za dobru hranu – da li ćete je podeliti sa društvom, partnerom ili poslovnim saradnicima, potpuno je na vama.
Re-recenzija (februar 2016)
Restoran Zapata Rio pozitivno me iznenadio kvalitetom hrane na koju nisam imala apsolutno nijednu zamerku. Odnos cene i kvaliteta je bez konkurencije najbolji koji sam videla u poslednje vreme, a bitno je i reći da je za godinu dana Zapata samo neznatno podigla cene za pojedina jela. Pored nekoliko noviteta na meniju našao se i T-bone steak (2,60 dinara/gram) koji dolazi sjajno mariniran, u pratnji grilovanog povrća, Zapata sosa i krompira aranžiranog u tortilji. Subotnji date night ulepšao je duo gitara koji je bio sjajna muzička podloga za uživanje u vinu kuće (RSD 165) i preukusnoj večeri. Ono što smo takođe konstatovali jeste da se u prostoru uopšte ne primećuje da je pušački, što je za mene veliki plus. Definitivno preporuka ako želite da provedete mirno i romantično veče, bez gužve, jer Beograđani očigledno još uvek nisu otkrili ovo mesto koliko bi trebalo.
Foto: Ukus Beograda
Aleksandra Ivanović
Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.
Ocene
-
Hrana:
-
Ambijent:
-
Usluga:
-
Higijena:
-
Odnos cena-kvalitet:
-
Prosečna ocena:9.2
1 коментар
Njam, njam