Gastro bar Terminal – Jutro na Vračaru

Radni dan, u sred nedelje. Ti prepodnevni časovi su, pored zaposlenih koji stalno negde jure, rezervisani za penzionere sa unucima, nezaposlene i nas koji radimo drugu ili treću smenu. I nekako svi se nalazimo tu oko Hrama Svetog Save. Prvi – da bi našli najbolju klupicu u parku, odakle bi gledali unuke kako se igraju, drugi – možda da potraže neku utehu ili svrate da se pomole da njihov klub te večeri prođe u Ligu šampiona. I tu sam ja, koji tražim kvalitetan doručak.

20150826122258

Prijatan enterijer

Pronaći lokal koji poslužuje raznovrstan doručak u Beogradu je samo naizgled lagan posao. Iako kuvari u mnogim lokalima iz iskustva pričaju da Beograđani naručuju samo omlete, sendviče i kroasane, moja je želja bila da probam nešto malo drugačije. I imao sam sreće, jer Gastro bar Terminal, lokal sa pogledom pravo na Hram, ima vrlo interesantnu ponudu.

IMG_20150826_105305

Palenta sa sirom, pršutom i rukolom

Par reči o samom lokalu, pre nego što krenem o hrani. Terminal je jedno od novijih fensi mesta. Mesto gde ljudi žele da budu viđeni ili žele da vide neku gradsku facu. Kao i ostali lokali na Vračaru, ne oskudeva u lepim ženama i ljudima koji prepodne ovde ispijaju prvu kafu, a uveče skockani piju neka šarena pića. Samim tim je i vrlo popularno mesto na društvenim mrežama. U nekim drugim okolnostima, to svakako nije mesto koje bih primarno posetio zbog hrane. Ipak, kao deo Ukusa Beograda moram da budem bez predrasuda.
Prva i osnovna informacija, iako na sajtu piše da se doručak služi do 12h, konobar mi je skrenuo pažnju da je to ipak do 13h. Odlično čak i za ekipu iz treće smene. Pored standardnih omleta, sendviča i kroasana, u ponudi se nalaze i varijante zdravog doručka, kao što su musli fit i kornfleks. Ono što bi moju koleginicu Jelenu obradovalo je što u ponudi imaju i jogurt, gotovo zaboravljenu stavku za restoranski doručak. Meni su pažnju privukle palenta sa sirom, pršutom i rukolom (RSD 390) i tortilja sa piletinom (RSD 390). Palenta mi je ostavila bolji utisak. Ova kombinacija ukusa asocira na neke tradicionalne varijante, ali parira i mnogo popularnijim izborima. Tortilja je bila dobra, ali za moj ukus je bilo previše povrća u odnosu na piletinu. Ipak, u pitanju je baš velika porcija, prava energetsko-vitaminska bomba, za dobar početak dana.

IMG_20150826_112346

Tortilja sa piletinom

Uz odličan espresso, tu se priča o doručku završila, ali ne i moje gastro iskustvo u Terminalu. Kako sam imao vremena, odlučio sam da ostanem malo duže, pa da zavirim i u nešto ˝konkretniji˝ deo menija, kada je došlo vreme za ručak. Pored pizza, pasti i rižota, odlučio sam se za “ozbiljniju stvar”. Konobar me je ipak prvo zbunjeno pogledao, a posle se nasmejao kada sam mu poručio porciju od 450 gr svinjskih rebara u bbq sosu sa hrskavim krompirom (RSD 890). Da ne dođe do zabune, predviđeno je da se jede iz tanjira, ali meni je nekako bilo slađe da jedem direktno sa daske na kojoj je obrok poslužen. Prava stvar, po mom ukusu. Rebarca su se lako odvajala od kostiju, a koliko mi se svidelo govori i činjenica da sam u jednom trenutku zavrnuo rukave i krenuo da obrađujem meso koje je ostalo na kostima koje nisam uspeo da skinem nožem. Bacio sam pogled na gradsku ekipu, i rešio – baš me briga, ja sam ovde zbog hrane, a ne da poziram. Što i njima preporučujem. Krompir se odlično slagao uz meso, opravdao je epitet hrskav.

IMG_20150826_125825

Rebarca sa bbq sosom i hrskavim krompirom

Ostavio sam taman mesta za desert. Kako sam išao postepeno od blaže ka sve jačoj hrani, završetak je morao biti dosta jak. I pravi izbor je bio topli čokoladni fondan (RSD 390). Ne baš velika porcija, ali realno i nema potrebe, jer jačina ovog kolača ne iziskuje veću gramažu. Poslužen sa kuglom sladoleda od vanile, biva brzinski smazan dok mi još informacija da sam sit nije stigla do mozga.

20150826132027

Topli čokoladni fondan

Ako želite da doručkujete u samom centru grada, pa da vam se taj doručak produži i na ručak, a lep pogled i lepi ljudi nisu na odmet, Terminal je moja preporuka.

Share Button

Nikola Radović

Gastronomsko sveznanje i leptir mašna. Hedonizam je rezultat znanja, poznavanje vina mu je stavka u biografiji, a poznavanje Beograda kao ponos i odgovornost.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    9.4

1 коментар

  • jkatchaki@yahoo.com' Јован Качаки says:

    Молим за опроштај што пишем ћирилицом – надам се да ћете моћи да прочитате и схватите? Осим примедбе да сте искључиви латиничари, имам још две:
    1. Ни у једном приказу ресторана не налазим његову адресу, ни број телефона. То је заиста неприхватљиво.
    2. У прегледу “Идеална места за…” уопште немате рубрику за ресторане са националним специјалитетима.
    Заиста се види да сте непорављиви снобови и покондирене тикве.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *