Cuoco – Italija na metar

Nova beogradska trattoria Cuoco već neko vreme nas je ˝prizivala˝ na probu svojim prisustvom na društvenim mrežama. U mom slučaju, jedna prava food porn slika bila je dovoljna da me ubedi – pizza sa pistaćima i Mortadelom! Vanja i Jelena su bile jednako znatiželjne, pa smo se uputile da ocenimo da li ovaj Kuvar (Cuoco na italijanskom) stvarno zaslužuje toliku pažnju.

Lokacija je pomalo neobična za jednu trattoriu– nalazi se na samom Bulevaru Kralja Aleksandra, sa baštom koja gleda direktno na jednu od najprometnijih gradskih ulica, te mu u startu nedostaje italijanske romantike. Sam enterijer lokala ipak je klasično italijanski – minimalistički drveni stolovi i prigušena svetla – jer tu smo da bismo uživali u hrani, nije nam potrebno ništa više. U bašti u kojoj smo sedele nije nam smetala toliko blizina ulice, koliko buka. Ipak, to je kompromis koji smo bile spremne da napravimo za dobru pizzu, i nismo pogrešile.

Kao večiti ljubitelj ukusa “na kašiku”, Jelena je želela da proba supu neobičnog naziva Cappuccino (RSD 275) sa tikvicama i šparglama. Kombinacija je obećavala, uz napomenu da je supa garnirana mlečnom penom (a Jelena je laktointolerantna). Uklonila je penu i otkrila nežan rezedo kremasti potaž pun listića badema, u čijem su ukusu dominirale tikvice, ali se činilo da je bilo prostora za još začina. Ipak, velika činija vrućeg potaža je brzo nestala.

viber image

U meniju smo primetile sprecijalitet kuće – Pizzu na metar (RSD 1990). Ovaj spektakl za prave ljubitelje pizze STVARNO ima jedan metar i dozvoljava vam da iskombinujete bilo koje tri pizze sa menija. Iako je ova pizza u meniju namenjena za dve osobe, za nas tri je bila više nego dovoljna. Pored već pomenute pizze koja je bila must (pistaći i Mortadela, sa mnogo listova parmezana), bile smo na pravim mukama da izaberemo još dve kombinacije jer su se kreatori menija zaista potrudili da izađu iz Margarita-Capricciosa klišea. Prva koja nam je privukla pažnju bila je Pizza con gamberi e calamari (RSD 815 ukoliko je jedete u ˝singl˝ verziji) u koju idu pelat, Mocarela, Montasio sir, pepperoncino, lignje, gambori i puter od gambora. Druga je bila pizza Del Cuoco (RSD 895) sa pelatom, Mocarelom, Brie sirom, pršutom San Daniele, kulenom i čeri paradajzom.

20170521_192432-01

Na prvi pogled, ovaj pizza-spektakl ostavlja bez daha pa je tako postao jedna od najvećih žrtvi za naš sajt. Teškom mukom smo izdržale da sve prvo slikamo (iako ova pizza NE STAJE u kadar), a kada smo se bacile ¨na posao¨ utisak je bio još bolji. Kombinacija pistaći-Mortadela koketira između pizze i focaccie, na šta neretko možete naići u Italiji. U pitanju je način pravljenja pizze gde se zapeku samo testo i eventualno paradajz sos i sir, dok se ostatak nadeva dodaje nakon pečenja. U ovom slučaju, mortadela nije zapečena, kao ni pasta od pistaća. Za mene je ovo bila prava simfonija ukusa i dokaz da previše ukusa može samo da pokvari pizzu. Jednostavnost i inspiracija su ključ!

20170521_192213-01

˝Sredina˝ sa morskim plodovima je bila najveći test, a Cuoco ga je položio sa čistom desetkom. Kvalitetni morski plodovi i odličan balans ukusa, koji nisu ugušili jedni druge iako su svi sami po sebi intenzivni.

Del Cuoco pizza klasičnoj Prosciutto pizzi dodaje Brie i malo kulena, i tako je čini zanimljivijom. Iako sam veliki fan Brie sira, bila sam skeptična prema istom na pizzi. Ni ova kombinacija nije razočarala, ali je od ove tri svakako ˝najteža˝ pa ćemo je ostaviti za zimske dane. Kao ni prethodnim, ni ovaj pizzi nisu manjkali vrhunski italijanski sastojci.

20170521_192228-01

Iako smo jedva disale, odlučile smo da ipak probamo nešto sa desertnog menija i proverimo da li kvalitet slanog prati i slatko. Odabrale smo choco-orange kolač (RSD 390). Iako nam nije pomenuto da ovaj kolač ima i preliv od crvenog voća, ukus nije razočarao, ali je ipak bio malo pretežak za naše pune stomake. I čokoladni i voćni, u sjajnoj majstorskoj formi što je Jeleni, u naletu pufnastih, amorfnih i “tegloidnih” kolača i dalje prioritet.

20170521_201656-01

Poseban aplauz ovaj restoran dobija za osoblje. Naš konobar je bio ljubazan i nenametljiv, ali uvek tu kada nam je bilo potrebno. Pravi savet je uvek dobrodošao u restoranima čiji meniji odskaču od klasičnog, a pronaći osoblje koje će dobro da ˝pročita˝ goste bez previše pametovanja je prava umetnost.

Naša zamerka ide na račun posuđa. Tanjiri koje smo dobili za pizzu su bili dosta izgrebani i u kućnim uslovima ih ne biste iznosili pred goste. Mislimo da im zbog toga nije mesto ni u restoranu.

Ipak, uz malo gledanja kroz prste, jedva čekamo da se vratimo i probamo još novih ukusa Italije- na metar. 

P.S. Često nas pitate gde se može pojesti pizza bez glutena. Cuoco je prava adresa, ali je potrebno da ovaj bezglutenski specijalitet naučite dan ranije.

 

Share Button

Aleksandra Ivanović

Beogradsko dete koje je iskvarila Barselona. Uživa u digitalnom svetu, putovanjima i ukusnoj hrani. Životni moto: Eat well, travel often.

Ocene

  • Hrana:
  • Ambijent:
  • Usluga:
  • Higijena:
  • Odnos cena-kvalitet:
  • Prosečna ocena:
    8.4

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *